söndag, januari 23, 2011

2004 Château BelgraveProjekt källarrensning fortsätter. En söndagskväll passar fint att avsluta med ett glas medhårs-bordeaux. Druvmixen är 50% cabernet sauvignon, 42% merlot, 5% cabernet franc och 3% petit verdot.
Mer fakta finner du här.

2004 Château Belgrave, Haut-Médoc Cru Classé har en tät, lovande uppsyn, som svart sammet. I nyupphällt glas får vi en aning av stall eller snarare grispiss som vädrar ut snabbt. Därefter noterar vi lagerblad, ceder, malört, och mörk mintchoklad. Faten proffsigt skräddarsydda över mörk svartvinbärsfrukt med några korinter.

Dags att smaka. Det blir omgående plus för struktur i mittsmaken och tillräcklig stoppning i frukten. Munkänslan är silkeslent mörkchokladig med uppfriskande mint, avmätt bittra sensationer, och en grusig, svalkande, läskande eftersmak av behaglig medellängd.

Det här är riktigt trevligt drickgodis. Michel Rollands ande svävar över alltihop, det är ett generöst och samtidigt typiskt vin i polerat utförande, och ekfaten är hanterade med stil och klass. Trots sedvanligt överpris på SB var det ändå ett hyggligt köp för 245 spänn våren 2007, och det finns fortfarande en viss uppsida med lagring. Ännu ett gott argument för 2004 i Bordeaux. Fyra tummar upp.

Tidigare bloggat våren 2007.

ps. Läs också ett tidigt inlägg av Frankofilen och hans alter ego
"sura bordeaux-gubben".

2 kommentarer:

Alf Tumble sa...

Tack för tips! Instämmer, många 04 Bordeaux presterar mycket fint just nu.

Anonym sa...

Tack för bra notes. Kan bara hålla med!