torsdag, januari 27, 2011

2005 Alain Jaume Vacqueyras Grande Garrigue


Projekt källarrensning fortsätter. Inte minst intressant är det att se vad lite enklare buteljer kan ha att ge med tiden. Kvällens vin är gjort på inköpta druvor från vingårdar i trakten kring Vacqueyras. Mer om Alain Jaume på hemsidan.

2005 Alain Jaume Vacqueyras Grande Garrigue är fortfarande en ungdomlig och färgrik uppenbarelse med tydliga blå nyanser. Direkt ur nyöppnad flaska ger glaset ifrån sig en skön doft som avslöjar toppårgången: krämig, gräddig frukt i krysset mellan mörka körsbär och hallon, samt gott om grillat kött och garrigue, pinjebarr och lavendel. Dessutom noterar vi ganska framträdande drag av eldat eneträ, majbrasa och kinapuffar. Syrahkomponenten är tydlig.

Smaken är välmatad och fint balanserad med alldeles utmärkt kraft och ryggrad. Syran är frisk men infattad i den intensiva, kärnfulla frukten, där munkänslan i mitten upplevs nästan len med söt lakrits för att i slutet avlösas av ett rejält grusigt bett med upptorkande salmiaksalta mineraler. Redigt gott!

Fortfarande - drygt tre år efter släppet - dricker vi ett relativt ungt vin utan tydligare tecken på utveckling, förutom att bärparfymerna har tonats ned och en riktigt trevlig harmoni uppstått i munnen, i och med att sötman och alkoholen trollats bort på ett (ständigt lika) över-raskande sätt.

Detta är faktiskt uppseendeväckande bra och seriöst för att vara en ganska billig Vacqueyras på inköpta druvor - ja, 2005 var i sanning ett underbart år för frankofiler! Grande Garrigue bör fixa ytterligare fem års sval lagring utan minsta problem.

Tidigare bloggat här, här och här. Priset i december 2007 var 120 pix enligt CT. Men varför bara denna engångsuppvisning på SB?

ps. Massor av härlig kaka i botten av flaskan!

4 kommentarer:

Henrik sa...

AAh, sweet memories.
Gissar det dyker upp/lär dyka upp ett och annat stolpskott under källarrensningen, men det uppvägs förhoppningsvis av sådana här nostalgiska fullträffar.
2005, vet inte om man ska kalla det för pappa till 2007 i området, men det kom mycket bra vin ur södra Frankrike då också - och snart kan man börja poppa lite småmogen Ch9 från 2005. Något år till, så ...

Frankofilen sa...

Hehe, skönt att följa källarrensningen. Det lär väl bli en och annan gammal bekanting man glömt som dyker upp. Fast hittills får man väl säga att flaskorna har levererat?

Finare Vinare sa...

Hittills går det ju riktigt bra!

2005 är onekligen big daddy bland goda årgångar i châteauneuf. Charvins nolfemma var riktigt lovande i onsdags, kvalitetsmässigt i nivå med nollettan som nu hade nått början av sitt drickfönster.

Alain Jaume är nog värd minst 90 pinnar för sin 2005 Grande Garrigue, vid närmare eftertanke.

Anonym sa...

Hej. I systemets sortiment finns en billig Vacqueyras med det något udda namnet Collection du Rhône 2007 (nr 2286) för 119 kr. Jag smakade det i helgen och mixen 70% grenache, 25% syrah och 5% mourvèdre föll väl på läppen (kanske man skall vänta av en 2007 ?). Kanske lite mycket tanniner just nu men enligt mitt tycke har vinet potential.
LB Uppsala