onsdag, januari 12, 2011

2007 Emrich-Schönleber Halenberg GGPåbud har utgått från en av stans ledande rieslingskallar. "Att inte börja plocka av sina tyska 2007:or ännu är ren idioti, de är så in i bängbulan bra och de har dessutom utvecklats i rätt riktning de senaste 12 månaderna."

Nej, vem vill känna sig som en ren idiot? Inte vi i alla fall. Lydigt tar vi fram korkskruven och sätter den till korken, alltmedan förväntan stiger på att få skåda stjärnor.

2007 Emrich-Schönleber Halenberg Riesling GG har en fantastiskt komplex och lovande nos som skickar in en direktträff i doftcentrum: perfekt rieslingfrukt med aromer av gul persika, blodgrapefrukt och limetwist, alltihop med en dragning åt det rödfruktiga citrushållet. Här finns också kittlande inslag av lavendel och bittra örter, ja till och med nötter, säger S. Men viktigast av allt, doften är mineralisk till tusen - stenig stålig yllig havssalt och musselskalig som den där drömda chablisen du aldrig hittar.

Smaken sviker inte. Viskös och superrik på extrakt, rejält kraftfull med sina 13% - och på samma gång så otroligt elegant och läskande. Gör om det tricket den som kan! Vi faller som käglor för skoningslöst spelande syror och ett grepp utan like. Smaken trycker ifrån på ett pampigt sätt, med krossade stenar och anissälta i avslutningen och en eftersmak som bara ringer. Man kan lugnt vänta några minuter till nästa klunk utan risk att förlora närkontakten med Halenberg.

Absolut världsklass. Våren finns redan i glaset.


ps. Dag två har Halenberg vunnit i frukt och mer upplevd sötma, men tappat lite i struktur och stuns. Allra bäst igår, tycker vi. En nyöppnad 2009 Keller von der Fels var faktiskt bättre till kvällens bläcksvarta pasta med ångade musslor, räkor, röd chilefrukt och rivet limeskal.

6 kommentarer:

Hammerhead sa...

Fy bubblan, detta låter som absolut mitt i prick för mina smakpreferenser. Vad tror du om vidare lagring? Jag har två flaskor, man kanske ska korka upp en till helgen?

Finare Vinare sa...

Absolut. Vi ska se imorgon hur den utvecklats med luft.
Det alltför ung-aromatiska har hursomhelst redan gått in i vinet. Så punkarn hade rätt, det var inte fel att öppna nu.

Möt gärna upp med accent av lime, grapefrukt eller blodapelsin på tallriken.

Sen lär det förstås utvecklas med tiden men det är en annan historia...

Red Scream sa...

Gaaaaaaaah! En sådan post har jag väntat på! Problemet är att de är på icke-tullbart avstånd, typ 15 mil...

Winepunker sa...

Bra att mitt ukas gick hem, den är sannerligen inte dum. När jag provade den i slutet av oktober var jag närmast lyrisk.

Hammerhead sa...

Oj vad kul, då får det bli en flaska med nåt passande käk i helgen! Jag ser fram emot ett kort utlåtande om dag två, kan kanske ge lite vägledning i lagringsfrågan.

Passar på att tacka för en trevlig blogg, jag hämtar ofta information och inspiration härifrån!

Hammerhead sa...

Tack för uppföljningen. Keller ja... G-Max 2009 släpps tydligen mitt i mars i vinkällarbutikerna.