tisdag, januari 25, 2011

3-betygsviner 25 januari16 kommentarer:

Ulrik sa...

Vad tyckte du om Yarra Yering?

Finare Vinare sa...

Mycket örter och gröna oliver i den stunden vinet hälldes upp. Syrahmarkörer som lingon, vitpeppar, chark och rök. Slank och syrlig smak, lättfotad och saftig. Rätt gott och lättdrucket med sin lägre alkohol, men också relativt enkelt och tydligt grönt i negativ bemärkelse (Peblin var dock riktigt entusiastisk).

Gissningsvis en syrah. Med grönt och rök blev första svaret Sydafrika, Coastal Region, Stellenbosch, 2007 med gardering på Nya Zeeland, Nordön, Hawke's Bay 2005. Svaret gav 1 poäng av 7 möjliga, för rätt år. Dominerande druva efterfrågades inte i denna flight, som fokuserade på ursprunget. Hade det varit en druvflight hade svaret gett 4 av 4.

500 spänn? Please hold your horses.

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=96065&Butik=0&SokStrangar=

Fredrik sa...

Hur var Antinori anno 06? Vill minnas att 04 var bra för pengen...

Intressant med Meerlust, gissningsvis hade den tufft mot orginalet. Även om viktklassen också var en helt annan.

Vinosapien sa...

angående yy så var 07 ett rysligt svajigt år i yarra valley.

testade igenom rubbet på plats i början av dec (endast en 07:a, deras pinot) och allt var rysligt fint. inga provningsviner, utan snarare sådant man vill skicka i sig glasvis. elegans, balans och finess var egenskaper som vi hittade i varje litet glas. undantaget var deras chardonnay (2004) som man snarare hade plitat ner som en hermitage (tungt klisterföre). redigt synd att endast 07:orna är tillgängliga.

priserna på plats var tyvärr likvärdiga.

Ulrik sa...

Jag har bara druckit YYs PN 2007, resten jag provat har varit 2006 och tidigare. Det mesta har jag gillat, förutom 04 Undehill Shiraz, kanske.

Sedan ligger de vinerna på samma pris i Singapore, vilket gör det billigt jämfört med allt annat jag kan få tag på här.

Besökte du YY, Vinosapiens?

peblin sa...

Jag tyckte Yarra Yering var otroligt bra. Doften; Laserfokuserad, ren, röd bärfrukt initialt, nästan chilensk renhet. Med luft en hel del syrah/rhône-toner även om jag tycker det var mer syd än nordrhonskt med gott om lakritsmineraler i slutet. Smaken; Mycket intensiv, elegant, koncentrerad frukt (inte olikt en riktigt bra pinot, tänk martinborough), hög läskande syra, fina och mogna tanniner. Ett sjujävla bra vin, 94-95p skulle jag sätta.

PLL var en grym besvikelse - jag tror inte någon placerade den blint i BDX. I mitt protokoll står det "bläckig, fruktfattig, ekig, trist, grova tanniner, enkel" och den beskrivningen står jag för även efter att ha sett etiketten. Riktigt dåligt, åtminstone i denna unga och nyöppnade tappning.

Meerlust var bara äckligt. Brukar tycka att det är riktigt trevligt, men igår (granne med PLL) så blev det bara för mycket bränt gummi, rök, bakelit, stjälk. Vedervärdigt.

Vinosapien sa...

ulrik - japp.

Niklas Jörgensen sa...

No. 2 tycks vara i ruskigt behov av luft. Trots många timmar i karaff var nollsexan ganska stum när den dracks hemmavid i somras. Dag två däremot var den fullkomligen lysande!

Tror nollsjuan är i samma sits (utan att ha provat den) även om årgången inte håller '06-nivå.

MVH

Niklas

Ulrik sa...

Vinosapien: Jag tyckte jag hörde något om att det inte skulle bli några vingårdsbesök i Australien - men jag måste hört fel. :-)

Peblin: Din upplevelse av YY stämmer mer med de jag haft av andra av deras viner.

Winepunker sa...

Jag lutar åt samma slutsats som Niklas. Vinerna från YY, speciellt #1 & #2, är lite luriga som unga, de kan kännas knutna och kartiga men min (något begränsade) erfarenhet pekar på att det bara är en lagringsfråga. Det sagt, jag har bara provat PN av årgång '07 och den var god men inte imponerande.

Anonym sa...

Peblin; håller med om Meerlust. Drack den i helgen och hade hyffsat höga förväntningar då man läst av diverse vinkritiker att det ska vara ett mkt bra vin. Grönt, stjälkigt och bränd gummi. Blev bara ett glas och sparade resten till dagen efter då det var något bättre. Tyckte framförallt att det brända lugnat ner sig lite. Jag visste inte hur druvblandningen var innan jag provat vinet och var helt övertygad om att det var Cab Franc dominerat och kunde aldrig drömma om att det var 70% CS. Kommer definitiv inte att köpa mer av detta.
/Robert

Anonym sa...

Bouscassé 06 vs 07?

Mvh Anders N

Hannah sa...

Hej. Jag har både Pichon Longueville och Bouscassé i vinkylen hemma, vad är spontana intrycken av de vinerna?

Tack för en kanonbra blogg förresten! Jag har läst den länge, men inte kommit mig för att kommentera förrän nu.
Ha det gott
//Hannah

Miguel sa...

Provade Malleolus de Valderramiro -07 igår. Troligen Emilio Moros bästa läge på 4,2 hektar, och plantared med 80-85 årig Tinto Fino. Vore intressant och ha provat tillsammans med den vanliga Malleolus. Vad tyckte ni? Valderramiro hade ett vansinnigt tryck, påminner om Sierra Cantabras viner och Pagos Viejos från Artadi fast med lite blommigare aromatik.

Finare Vinare sa...

Fredrik - vi upplevde Marchesi Antinori Riserva 06 som bra, men alltför dominerat av ek i nuläget. Ingen större tvekan om att det var toscanskt med bittermandel, blommiga toner och svart te, men väl ekbeskt, kantigt och uttorkande när vi testade. Såpass mycket fat att vi garderade med Ribera del Duero. Snudd på överekat, behöver något års lagring, borde bli gott med tillräcklig tålamod.

Pichon-Lalande 06 saknade bordeauxtypisk finess i såväl doft som smak. Vi var kanske inte fullt så negativa som Peblin, men knappast positiva heller.
Lite överraskande i efterhand, eftersom 2004 P-L var så läckert generös och tillgänglig när vi provade den hos Hjo för något år sedan. 95 parkerpinnar får sättas upp under rubriken "se genom väggar". Blint förtroende är absolut nödvändigt...

Hannah - tack för feedback. Är det Pichon-Longueville 06 du har i kylen så finns ingen anledning till oro. Bara vänta till 2016 ;-)

Peblin - vad gäller Meerlust Rubicon 07 är vi 100% överens med dig. Här fanns allt det negativa man förknippar med Sydafrika: överdrivet vinbärig doft med alla omoget gröna aspekter av cabernet - plus den där räliga röken. Sötma, rotfrukter, grönt, beskt, kantigt och grovt. Chile som andragissning. Undvikes med bestämdhet.

Anders - Bouscassé "tradition" tycks vara på gång igen efter ett par svagare år (2004 och 2005). 2006 var ett fall framåt och 2007 ännu bättre som vi uppfattade den i förrgår - tät, sval, balanserad och syrahlik. Oväntat bra med tanke på att 2007 var en svagare årgång i Bordeaux. Men den var ju desto bättre i södern och detta är ju minst halvvägs.

Miguel - Malleolus 07 hade en doft med ohemula mängder kola, bourbonvanilj, dill, rostade fat och bastubänk. Bananmogen frukt och klibbig sötsaftig frukt. I munnen var det klart bättre än det låter, kryddigt, pepprigt och "juicy". Ändå inget för oss, den saken är absolut klar. Spanien och tempranillo på första giss, andra på zinfandel, inte alls otroligt egentligen med alla markörer på amerikansk ek.

Alla - tack för kommentarer, Yarra Yering ska testas igen i bättre årgång!

Finare Vinare sa...

Förresten, ett par ord om sötingarna.

Pouderoux är ett klockrent fynd för 119 spänn. Alla borde ha en sån här söting gömd i garderoben om det skulle vankas choklad i någon form till dessert. Väldigt trevligt även på egen hand med särskild adress till er som gillar grenache.

2007 Suduiraut är grymt fint och elegant med gott om saffran i doft och smak och ett blommigt, ungdomligt uttryck. Nollsjuor från Sauternes bör läggas undan för framtiden, men det är definitivt inte kriminellt att dricka vinet nu om man så vill.