lördag, mars 12, 2011

Magnusson fyller tre



Kära nån, vilken generositet! Johan Magnussons etablissemang för vinlagring har kommit upp i trotsåldern och firar detta genom en anspråkslös lunch som tar andan ur samtliga gäster. Vi är också här för att lära oss något, närmare bestämt om vita bordeauxviner av årgång 1983. Ett unikt tillfälle till nya kunskaper får man säga.

1. Ganska rik doft med mandel, halm och gula äpplen, lätt bokna. Antydan till honung och bivax. Stram, något uttorkad frukt med boket avslut. Relativt elegant vin som tappar i glaset. På väg utför.

1983 Château Bouscaut Blanc (=)

2. Framträdande mineraltoner med våt sten, ylle, mandel, lätta inslag av persika och en smula botrytis. Kanske något för oxiderad? Torr, stram smak med bra syra. Aning av flackhet och beska i mittsmaken, för övrigt mycket behaglig och klart bättre än ettan. Lång eftersmak. Elegant och helt moget.

1983 Château Couhins-Lurton Blanc (+)

3. Mandelmassa och flintrökiga/lätt animaliska mineraltoner, rik frukt med lite sötma, tydliga fat med rök och krydda. Mjuk entré, elegant och relativt lätt mittsmak, bra struktur och rejäl längd med ringande syra. Underbart vin med potential för lagring.

1983 Château Malartic-Lagravière Blanc (++)

4. Oxidgul färg. Utvecklad oxidationston med bokna äpplen och honung. Stor, övermogen smak med tydligt trötta drag och stumt, boket slut. Kork i dåligt skick, vinet bör vara bättre.

1983 Château Carbonnieux Blanc (-)

5. Ovanligt ljus färg. Daggfrisk, klockren, något grön doft med typiska sauvignondrag. Druvren, ungdomlig smak med stor spänst och längd. Helt otroligt, ger intryck av att vara högst tio år gammalt. Ett av de tre bästa. Potential för längre lagring.

1983 Pavillon Blanc du Château Margaux (++)

6. Mineralisk doft med småkakor, yllevantar och våta stenar. Något unkna, vegetala sauvignontoner samt krusbär och mogna citrusfrukter. Dessutom kvittenäpple och bivax snarlikt en Vouvray/Savennières, en trolig gissning om det varit helblint. Utmärkt fräschör, intensitet och längd. Elegant och ungdomligt vin med potential för lagring.

1983 Château Smith Haut Lafitte Blanc (+)

7. Välbalanserad, först återhållsam doft med läckra drag av saffran och mandelmassa över ren gul frukt. Doften blir yppigare med luft. Fyllig, avrundad smak med rik frukt, fatjäst gräddighet och musselskaliga mineraler. Saknar kanske lite syra, men är väldigt givande och gott. Helt moget, dricks bäst nu.

1983 Château du Fieuzal Blanc (+)

8. Moget fruktig doft med exotiska inslag, lakrits och nötter, dessutom tydligt volatila toner som ger ett rejält lyft på nästan piemontesiskt vis. Rik, perfekt balanserad smak med alla parametrar på plats. Skitläckert vin med god potential för lagring.

1983 Château Haut-Brion Blanc (++)

9. Milt oxidativ doft med gula äpplen, mandelmassa, gråpäron och fläderblom. Riktigt bra smak med ungdomlig frächör och något avrundade, superfina syror. En av favoriterna till maten.

1983 Domaine de Chevalier Blanc (+)

10. Utvecklad doft, extremt komplex och elegant, svårt att hitta orden: knäck, kola, anklever, skoputslåda och andra mognadstoner man förknippar med såväl vit bourgogne som riesling. Viss fetma i frukten med toner av melon. Rejäla syror, perfekt ämnade att skära genom fläsksida. Fascinerande upplevelse och dessutom ett grymt grisvin!

1983 Château Laville Haut-Brion Blanc (++)


Meny:



Hummersoppa med löjromskanapé
1985 Lur-Saluces "Y" d'Yquem



Confiterad fläsksida med selleripuré och sparris
1986 Château Smith Haut Lafitte Blanc



Brie Savarin
1961 Château La Louvière Blanc




En Johan med stort hjärta.


ps. Maten lagades med den äran av Restaurang GQ.

5 kommentarer:

Red Scream sa...

Schysst! Jag var också där nyligen och gjorde ett seriöst försök till att konsumera vinkällarens totala bestånd av gratischampagne. Det lyckades inte. Så generositeten är det inget fel på! :-)

Miguel sa...

Jag kom in klockan 16:00 och provade slattarna som ni hade lämnat i flaskorna, kan meddela att de fortfarande var fullt njutbara, La Louviere, Pavillon Blanc och Haut Brion briljerade ;)

FV-trollet sa...

Två kommentarer på en postning som legat ute sedan helgen! Ett råd i all vänlighet: inte skriva så konstigt om viner som ändå inte går att köpa. Lär er istället av Maestro Mölstad:

http://blog.svd.se/vin/2011/03/11/i-en-flaska-champagne-finns-250-viner/

Låt er bjudas på en resa till valfritt distrikt, ägna en hel postning åt bara en producenten, fokusera på två – tre enkla faktaområden, typ: champagne består av 250 olika viner och ta gärna med ev. lanseringsdatum för den generösa producentens kommande produkter. Gärna lättläsligt, t.ex. som en bildtext. Och viktigast av allt: skriv för allt i världen inget om vem som stod för fiolerna (finlandskryssen var bra – men infon om att ni var bjudna var olycklig, sådant skriver man inte!). Om ni följer dessa enkla råd kommer ni att få en trogen läsarskara och garanterat en välfylld vinkällare (utan att behöva betala för den).

Anonym sa...

Hej FV,

När vinerna blir "för dyra" och smakpreferensen inte stämmer - vad gör man?

Nu gjorde vi slag i saken och lämnade in några Bordeaux flaskor som lagradts perfekt - tre 1982 och en 1983 - det skall bli spännande att se hur auktionen går.

Johan Sandin

Angela sa...

Schysst!