onsdag, mars 09, 2011

2009 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos


Nollniorna från södra rhônedalen har börjat droppa in - ovanligt tidigt - och förväntningarna är på topp. Här kommer ännu en lyckad årgång, enligt förhandstipsen nästan i klass med 2007. Lyssnar man på farbror Bob har byarna utmed Dentelles de Montmirail lyckats extra bra denna gång.

2009 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos är tätt och färgintensivt. Doften är purung och formligen sprutar av beaujolaisiga fruktaromer som cassis, blåbär och mogna hallon. Här finns en gräddig fruktmognad som är riktigt lovande. Trots den ljuva ungdomen är intrycket ändå komplext och intressant med flera lager av garrigue, pinjenötter, fikon och massor av sötlakrits.

Smaken bjuder på kassaskåpstät sötfrukt med all önskvärd stoppning. Tanninerna är lena och mogna, aromerna domineras av blåbär och massor av malacofiskar. Paradoxalt nog upplevs smaken ändå relativt slank och läskande med frisk syra, god örtig struktur samt en aning torka i slutet. Alkoholen uppges till 14% men är sannolikt betydligt högre, ändå väl infattad i helheten med kumminkrydda och salmiak i eftersmaken, helt utan spretighet eller hetta.

Det här vinet är perfekt balanserat redan i sin ungdom. Ett charmtroll som uppfostrats i betong, lätt att dricka och gilla. Matcha gärna med sötma i maten och karamelliserad stekyta på köttet, eller vänta tre-fyra år på att sötman ska integreras.

Ett varuprov från Franska Kvalitetsviner, vinet släpptes 1 mars för 199 kr.

2 kommentarer:

Ulrik sa...

Kul att den presterade så pass bra.

Såg att den var en av Decanters toppval för Gigondas 2009 i sin Rhône-rapport, och blev nyfiken när jag såg den kom på SB.

2009 kanske lever upp till sitt rykte?

Anonym sa...

Håller med förutom att sötman inte alls är syltig och besvärande! Alkoholhalt 15% stod det för övrigt på flaskan.