tisdag, juni 29, 2010

3 x Rosé de Provence


Vi har väntat. Och som vi har väntat! Man kan inte utföra ett vetenskapligt korrekt rosétest utan de rätta meteorologiska förutsättningarna. Det krävs obarmhärtig sol från klarblå himmel, azurblått hav med oräkneliga salta bad på samma dag, minst 25 grader celsius - och så den lagom soldruckna känsla som infinner sig därefter. Nu är vi beredda. Bring on the best of Provence!



Hmmm förresten, det blir nog lite tungt att prova allihopa på en gång. Därför har vi har sållat fram tre kandidater med hjälp av gruppspel under försommaren, samt diverse goda minnen från sommaren 2008. Förra årets testade roséviner bedömdes inte kvala till in den här elitserien.

Reglerna är som vanligt enkla men stenhårda. Färgen ska vara löjligt ljus, med nyanser av lökskal, tjugotalsdress eller puderdosa. Vad gäller druvorna är cinsault en essentiell ingrediens, medan dominerande syrah skickar vinet direkt till avbytarbänken. Ursprunget ska förstås vara côtes de provence. Och det ska inte smaka konstgjort godis om vinet!




Första glaset har en föredömlig färg, ljust laxrosa med nyanser från persika till puderdosa. Doften är snyggt återhållsam med smultron, rönnbär och tydliga mineraltoner som lovar stenig svalka. Smaken är mineralisk och fräsch, välbalanserad om än lite vattnig. Minst söt i trion, med en smått kryddig aniston i den ganska långa avslutningen, där en del mineraler minglar omkring. Vinet hade inte alls lidit av högre syror, men blir ändå perfekt uppfriskande apéritif, en varm dag som den här. Detta verkar vara Peyrassol, och möjligen var våra förväntningar ännu högre. (87)

Andra glaset är ännu blekare, mest puderdosa i färgen - dessutom en nästan viskös uppenbarelse när vinet far runt i glaset. Doften är fruktig med nyanser av hallon, persika, jordgubbar och mineraler. Lätt parfymerad och godistonad, med antydan till alkohol när vi sniffar. Smaken har utmärkt grepp, kraft och rikedom, men blir dessutom tydligt alkoholsöt och dränkt av sötlakrits, för att sluta kryddigt och varmt snudd på eldigt. Tyvärr möter inte strukturen upp som den borde - här saknas den syrliga fräschör som vi längtat efter hela dagen. Alkosötma kan man vara utan, när det är tjugofem plus och gassande sol. (86)

Tredje glaset har en rikare färgnyans, men fortfarande inom det ljust laxrosa spektrat, och utan blåa nyanser. Doften är mycket mineralisk, som av våta stenar med smått unkna inslag. Nyanserad, ren och samlad - inget spret - med vit tulopastill, apelsinblom och fina smultrontoner utan artificiella drag. Smaken har bra balans - rätt stor och inte söt så det stör - med en god liten beska som påminner om det vita i apelsinskalen. Avslutningen är lång med fin balansgång mellan sötma och syra som får hjälp av beskan. Lite kaxigt till sin personlighet, och klart bäst till våra fiskspett. (88)


2009 Château Peyrassol AOC Côtes de Provence Rosé


2009 Château Les Valentines AOC Côtes de Provence Rosé



2008 Château d'Esclans Whispering Angel AOC Côtes de Provence Rosé

Château d'Esclans ägs av (före detta) bordeauxprofilen Sacha Lichine, som gett sig fan på att hamna i topp när det gäller rosé i provence. Cuvéen Garrus hör till de absolut dyraste roséer som står att finna, medan Whispering Angel är det ofatade instegsvinet med en prislapp på €14. Château Peyrassol övertygade när vi var vid medelhavskusten för ett par år sedan, och befinner sig precis under de absoluta topparna, som Domaine Saint André de Figuière. Vår favorit från härom året Les Valentines måste sägas vara en besvikelse med sin nollnia - alltför märkt av alkoholen. 2008 var inget dumt år om man önskar fräschör med högre syror, och ett års extra lagring är ingen match för roséer av den här kalibern.


På spetten var det hälleflundra, svärdfisk, lax och bläckfisk. Aioli och varma grönsaker bredvid. Skitgott till vinerna.

2009 Ch Peyrassol (149 kr) och 2009 Ch Les Valentines (169 kr) finns i BS. 2008 Ch d'Esclans Whispering Angel (150 DKK) finns att köpa i Danmark eller för 179 kr via Winefinder (endast hela lådor). Medan ni är i Danmark, varför inte haffa en låda Château Bregançon hos Philipson till 90 DKK/flaska. Den som endast nöjer sig med det bästa kan prova 2009 Domaines Ott Château Romassan Coeur du Grain Bandol Rosé. 199 DKK på tilbud hos Vinoble eller 263 kr flaskan i hel låda via Winefinder. Det är den mest eleganta nollnia vi testat hittills. (90)

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vänta ett tag nu..
Är kanske på väg in i semester-mode redan nu, men vilket provat 00vin motsvaras av vilken kommentar?

2009 Château Peyrassol är det enda vin i trion jag druckit. Tycker vinet var ok men saknade lite struktur och var något glest om jag ska vara petig. Vilekt man kanske inte ska vara i "semester-mode"? Men så har jag inte 25 grader och sol (eller möjlighet till bad heller) här på mitt arbetsrum..
Så det kanske ursäktar?

/MW

Finare Vinare sa...

Hej Martin, noteringar och facit är i samma ordning.
S beskrev träffande Peyrassol som spädd med en skvätt vatten. Men hellre det än en skvätt sprit...

Förresten, har ni vägarna förbi i juli?

Mats L sa...

Kvalade inte Bregancon in detta året? Tyckte att det var riktigt bra förra året.

Kommer f.ö. till skånska värmen från stockholmska på lördag, kanske får vi bjuda igen?

Henrik sa...

Härliga förhållanden, härligt test!
Jag har i år prövat Peyrassol och tycker som ni - bra, men jag hade något högre förväntningar. Anistouchen är trevlig, särskilt till något Nicoise-inspirerat, men lite mer syra hade gjort stor nytta både före och till maten.
Domaine de la Sauveuse var okej, men domineras av syrah ... Lider inte direkt av godistoner, men är lite för ostram och ospännande.
Bolgarello görs av Poggio al Tesoro och var värt ett test tyckte jag när jag såg den på SB och inte hade en aning i övrigt. Den har för mycket godistoner för att passa före maten, men funkade skapligt till kyckling. Bäst var den faktiskt efter maten, i trädgården på landet när solen gick ner och klockan drog mot nio. Görs på sangiovese och shiraz - ja, shiraz! Köper inte fler.
Någon som testat Louis Bernards Tavel, förresten? 118 spänn får den att låta intressant, men det enda test jag sett rankar den som lika ej prisvärd som Castillo de Gredos ...
Samma test hyllar Gobelsburg Cistercien Rosé 2008 för 139 pix med omdömen som "syravital, mineralig och lätt spritsig".
Den blir jag faktiskt sugen på.

Sussan72 sa...

Va kul med ett rosé test nu när värmen äntligen kommit! Vilken bra blogg ni har! Å va bra att ni äntligen sätter betyg på vinerna igen även om jag tycker att texterna i denna postning är väl långa ;- ) IMHO så räcker typ betyget och en kort bra beskrivning. Men varför inte vanliga betyg som 1 till 5! Kanske oxå bra att skriva vad vinet passar till typ pasta och liknande! Men korta texter vet jag att många efter lyser och så viner som finns på mitt systembolag i Nacka ;-)

Unna er nu ngt riktigt gott i sommar värmen!

Finare Vinare sa...

Mats - vi har helt enkelt inte haft tillgång till 2009 Bregançon än. Vill ni dela en låda? De kostar 90 DKK.

http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=44041209

Och gissa om vi ser fram emot att leka blindbock i Ljunghusen. Slå en pling när ni är framme!

Henrik - testa 2009 Domaine de la Realtière Pastel.
Vi fick smaka den som hastigast hos WineTrade. Denna seriösa Coteaux d'Aix-en-Provence hade syrorna som vi efterlyste i Peyrassol.

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=72335&Butik=0&SokStrangar=

Sussan - Allt om Mat/Allt om Vin har korta texter och skriver om viner som finns i de flesta systembutiker. Vi har långa texter och skriver om viner som finns på obskyra nätbutiker i Sibirien. Och så är vi allergiska mot särskrivningar. Ha de gött! ;-)

Italienska viner sa...

Hehe, Sussan från Nacka måste vara en trogen läsare som lyckas rada upp alla triggrarna som på ett pärlband: särskrivningar, betygsdebatt, tillgänglighetsdiskussion, kortare inlägg o s v.

Nätbutikerna i Sibirien har vi missat fullständigt - länkar! ;-)

/Patrik

Finare Vinare sa...

Patrik - det var Claes Lindkvist som tyckte att vi skulle skriva mer om Vinunics produkter istället för om obskyra nätbutiker i Sibirien - eller kanske danska vinimportörer längs motorvägen till Helsingör ;-)

Förresten, vad sägs om att prova igenom Produttoris riserva-nollfemmor tillsammans? Det skulle vara mycket intressant...

Anonym sa...

Jag har idag fått en ny favvo-rose; Ch.L,Arnaude, Cuvee Therese (Enjoy via Lars Torstensson). Finfina syros som nästan rimmar riesling. perfekt färg.
Take a test!

Vi har planer, definitivt! Har max en veckas jobb kvar och sen ngn vecka i skärgården. Hör av mig! Simma lugnt!

//MW

Finare Vinare sa...

Bra att få tummen upp på den, Martin! Vi gillade ju nollåttan och är nya årgången ännu bättre så...
Hörs & ses!

Förresten, är det någon som gillat nya versionen av Ch Riotor?

Mats L sa...

Blindstyre i Ljunghusen coming up. Har precis kommit fram efter bilresa på årets varmaste dag. Gärna Bregancon, skall nog över till CPH under veckan, lite sugen på Produttoris Barbaresco och Rattis Marcenasco 2006 också. Ni?

Finare Vinare sa...

Jo, vi gissade (felaktigt) att barbaresco-tilbudet skulle ta slut efter helgen och drog iväg en beställning på Produttori och Bregançon. Ska du över bron redan i veckan, slå en signal...

Anonym sa...

Hej! Peyrassol verkar många vara lite besvikna på. Beror det månne på att man är van vid så extremt hög utdelning på de flesta viner som kommer från Bristlyhåll?

Jag plockade några flaskor av Domaine de la Tour du Bon Rosé 2009 (Bandol) och blev mycket förtjust. Ljust laxrosa, subtil frukt, lite mineraligt och framför allt med lång syra och strävhet (minsann) i eftersmaken. Vinet finns fortfarande på något bolag och kan varmt rekommenderas.

Av de mer fruktstinna och kraftiga tycker jag fortfarande att chilenska syrahrosén Montes Cherub är bäst. Stöddigt - absolut - men välgjort och med viss finess.

MVH /// Pimplaren (som inte varit inne här på så länge att jag glömt min inlogg...)

Finare Vinare sa...

Välkommen tillbaka, käre Pimplare! Och stort tack för tipset, det högg vi på direkt. Redan i övermorgon kan vi hämta ut vinet på butiken i Höllviken!

Instämmer om att Montes Cherub överraskade positivt när vi smakade för ett par år sedan. Även om det är något av en antites till våra stränga kriterier...