måndag, juni 28, 2010

Mjuklandning på Näset2009 Château Minuty "M de Minuty" AOC Cotes de Provence Rosé

Fin färg mellan lökskal och ljus persika. Smultron och persika på nosen. Ren och lätt stil med hyfsad syra, aningen vattnig mittfrukt och kryddig sötlakrits i slutet. Ingen större mineralitet att skriva hem om, men okomplicerat gott och läskande som apéritif. Inte så märkvärdigt, men ändå en korrekt, god och fullt funktionell provence-rosé. (84)


Svart molinaro-ris med knipplök, färsk spenat, plommontomater och hyvlad parmesan. Tack Anne-Li för ris och inspiration!
2008 Montepeloso A Quo IGT Toscana

Någon sa att vinskribenten Håkan Larsson gillat det här vinet. Det borde räcka för att lägga benen på ryggen (vi säger bara Kevin Arnold Shiraz och lådvinsrally). Vinovativas framåtlutade hype-sälj lockar inte heller - men personalen på Regeringspassagen var positiva, och det ska bli rätt kul att testa en flaska till lamm på utegrillen. Den inledande doften är oroväckande, med generösa doser fjäskvanilj. Den täta frukten blandar kryddig björnbärssylt, cassis och plumpa plommon - hög fruktmognad och mjuka tanniner i en stil som kunde ha kommit varifrån som helst, konstaterar S. Karaktären är tydligt druvblandad med inslag av sötmogen cabernet. Nya södra toscana är verkligen internationellt orienterat i sin kommersiella inställsamhet!

Till de grillade lammkotletterna funkar det faktiskt rätt bra, även om vi hade varit nöjdare utan restsötman. Lyckligtvis finns syror som möter upp, och det smakar gott på ett omedelbart sätt. Vi är inte alldeles missnöjda, även om vi knappast kommer att utforska den här egen-domens vidare öden och äventyr. Ett slags antites till Montevertines graciösa toskanare från igår. Drick svalt och glöm snabbt. (87)

ps. Länkarna går till SB.

2 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Passar på att välkomna er ner på näset. Vet inte när våra vägar bär oss dit denna sommar, men kanske ses vi på Aldo's :)

Finare Vinare sa...

Tackar, doktorn! Hoppas de har något kul i vinomaten på Aldo's... och måtte det fina vädret hålla i sig!