söndag, juni 06, 2010

2008 Meyer-Näkel Spätburgunder "S"


Weingut Meyer-Näkels "S" är en selektion av spätburgunder från gårdens bästa bergslägen. Man har ganska många små lotter - ofta inte mer än ett par rader med vinstockar - som är utspridda lite varstans i Ahrdalen, och det är knappast rationellt att marknadsföra så många olika lägen i små kvantiteter. Vad man däremot gör är att vinifiera separat, så att man kan spela fritt med själva cuvéen i slutfasen innan buteljeringen. Ett något enklare läge kan ha överpresterat och får därmed flytta upp i division ett, medan ett toppläge kan ha haft problem i en viss årgång och bedöms inte platsa. För ett par decennier sedan var det förbjudet i vinlagen att namnge vinet på ett sätt som berättade om hur det var framställt - därav de frekvent förekommande bokstavs-förkortningarna på tyska rödvinsetiketter.

2008 Weingut Meyer-Näkel Spätburgunder "S" har en ljus, varmt blåröd färg med fin transparens och viskös slinkighet. Doften ur flaska och karaff är inledningsvis reduktiv: vått ylle, blålera, mineraler och örter. Vänta fem-tio minuter!

Så, nu har frukten vaknat. Vi kan njuta av en djup pinotparfym med sandelträ, mysk, jordgubbar, röda vinbär och brunt socker. Uppe på toppen svävar eteriska övertoner av järn, ljusa örter och blå blommor. Dessutom bidrar faten med lite butterscotch. Här finns en fruktsötma som är typisk för hög druvmognad i bra lägen - vinet skördades sent i oktober, men i Ahrdalen var 2008 en växtsäsong som behövde sin tid för att gå i mål.

I munnen är vinet mycket koncentrerat, ja nästan starkt i den skinande röda frukten. Munkänslan är rikt viskös, med inslag av karamell och smörkola - men pareras med fräsiga syror, finsandiga tanniner, en liten ungbärig kärvhet, järniga mineraler och rätt mycket örter. Med 13,5% kan vi knappast prata om eldighet, men här finns ordentligt driv och kryddig persistens i aromerna. De röda vinbären ringer kvar riktigt länge i munnen. Rena godiset för vänner av tysk pinot!

De flesta nollåttorna från Ahr är fortfarande helt unga. Vinerna från det året är nämligen mycket långsammare att utvecklas än de från 2007. Men ett vin som detta - eller Weingut Kreuzbergs härliga Devonschiefer Goldkapsel, vars stil vi gillar ännu mer - går alldeles utmärkt att njuta redan nu, i och med att kvaliteten på druvmaterialet är så hög. Fast nollsjuan var ännu bättre, tyckte vi. (91-92)Vinovativa importerar, så vinet lär väl komma till SB med tiden. I våras tog man 399 för nollsjuan - det kan alltså vara idé att kolla in tyska näthandlare, exempelvis Wein-Refugium.

Provat hos Meyer-Näkel:

2009 Spätburgunder Apollinaris Meyer €10,80
2009 Frühburgunder €17
2006 Frühburgunder
2008 Spätburgunder "G" €14,50
2008 Blauschiefer Spätburgunder €18
2008 Spätburgunder "S" €29
2008 Bad Neuenahrer Sonnenberg GG €38 (släpps 1/9)
2008 Dernauer Pfarrwingert GG €48 (släpps 1/9)
2005 Dernauer Pfarrwingert GG
2008 Walporzheimer Kräuterberg GG €65 (släpps 1/9)
2004 Walporzheimer Kräuterberg Auslese Goldkapsel
2001 Spätburgunder "S" Goldkapsel

2 kommentarer:

Eeeeerik sa...

http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=95406&Butik=0&SokStrangar=

är jag dum eller är inte det en likadan? dock inget "S" så det kanske är en en annan?

Anonym sa...

det är blauschiefer det som står på raden över "s" ...