måndag, juni 14, 2010

2007 Domaine de la Janasse Terre de Bussière


En lagom ohelig blandning ordnar Janasse med sitt vin de pays Terre de Bussière. Påven skulle ha fått slag om han vetat vad som finns i flaskan - 55% merlot, 25% syrah, 10% grenache och 10% cabernet! Lyckligtvis fick vinet en katolsk uppfostran på ekfat varav en tredjedel var nya. Förmodligen hädiskt för ursprunget, men ändå galet franskt i doften.

2007 Domaine de la Janasse Terre de Bussière Vin de Pays de la Principauté d'Orange kommer i en varm nyans av oxblod, ganska färgintensivt. Doften är läckert stallig och väl utvecklad med bordeauxfat, korinter, mörka plommon, jordgubbar, vinbär, mynta, kryddor, rök, kaffe och choklad. Ett nästan farligt sug på nosen, med en prominent mörkfrukt mitt i all den mintiga fatkaraktären.

Smaken är rik och ganska mäktig, lagom sötfruktig i början, men den torkar upp fint med hjälp av mineraler i själva sväljet - för att sedan lösa ut i en lång eftersmak med härlig syra, rostning, mintighet och kryddighet. Här finns bra bett och den höga fruktmognaden från 2007, plus rejält med sköna tanniner att suga på. Detta är omedelbart givande godis att dricka nu - dessutom godare för varje klunk - och ett klockrent fynd i termer av pris kontra kvalitet. (89)

Bristly importerar och priset är återigen 109 pistoler i BS - extremt billigt om ni frågar oss. To be revisited.

12 kommentarer:

Harald sa...

Bra tips för sommarn, 15 flaskor beställt till systembolag nära sommarstället!

Vi håller tummarna för att det är drickbart ;-).

Finare Vinare sa...

Som vi ser saken är det särskilt lämpat till grillat, men risken är stor att det slinker ner innan biffarna står på bordet... ;-)

Anonym sa...

Beställde ett 6 pack för 14 dagar sedan och det har fortfarande inte levererats. Väljs det ut vilka som ska få ta del av detta? SB meddelade mig att de fått beställa om det men har inget hört än. Hade problem att få mina flaskor sist från Bristly med. Vet inte varför det bråkar. Kanske bara är otur..

P.

Anonym sa...

Fundersam igen. 1 juni skickades nyhetsbrevet ut där detta vin låg Nr.1 på 10-i-topplistan. Men det började ju säljas just 1 juni enligt SB. Märkligt. Men det kanske är deras interna 10-i-topp och inte försäljningsmässigt..

Bristlys tio i topp just nu i beställningssortimentet:

1. 2007 Terre de Bussière, Domaine de la Janasse. Art nr 72982-01, 109:-
89/100, The Wine Advocate

P.

Finare Vinare sa...

Tyvärr schabblade SB bort ett stort antal beställningar i början av juni. Vi hamnade också i kläm och fick varken Peyrassol eller Janasse. Enligt utsago var det beställningar från ett flertal butiker som bara försvann i "systemet". Vi fick göra om beställningen en gång till...

Exakt hur det ligger till med topplistan vet vi inte, men det är onekligen en bra idé att lista vilka viner som beställs mest. Vi gillar topplistor, som de popnördar vi är ;-)

Gabriel kan säkert förklara...

Gabriel sa...

Hej hopp!

Den där listan är bara en lista med våra personliga favoriter just nu i BS, inte någon försäljningsstatistik.

Ja det stämmer att det var strul, vi har nyligen bytt distributör och Systembolaget skickade ordrarna till den gamla distributören och därför nollades de och fick läggas om. Men det finns gott om flaskor kvar, så det är ingen fara att man blir utan.

Hör med din butik igen P. Eller skicka mig ett mail på contact@bristly.se så ska jag kolla upp hur det går med din beställning.

Apropå Terre de Bussière och hädiskhet så berättade Isabelle Sabon att det odlats mycket Merlot utanför Courthezon i massor av år, det är en liten specialitet just där.

Anonym sa...

Det här var bra för 109kr onekligen. Tur man köpte ett 6-pack.

P.

konjären sa...

Det är nog första gången jag beställer en låda på en enda recension, men... Det här fick följa med till nyinskaffade sommarstugan, och jag fick nöjet att be hustrun "öppna en låda vin" till midsommarmiddagen... :-)

Skall försöka leverera en egen post, men kortfattat håller det vad det (ni) lovade. Fascinerande "Bordeaux meets Rhône"-karaktär! Gillades av oss båda!

Harald sa...

Instämmer i kör, ett riktigt trevligt vin jag redan backat en låda till på, bara för att..

Misstänker att de kommer gå åt fort på ön i sommar..

Anonym sa...

Tycker CdR Villages är bättre vin för ungefär samma pistoler. Detta är inte dåligt men Villages är charmigare.

P.

Anonym sa...

Beställde en låda på rek från vänner och er trevliga blogg. Fick igår hem vinet och drack till biff. Småsnipigt och ganska trist - visade sig vara en 08. Idag blandade jag upp det med lika mängd chianti (Villa Antinori) - blev rätt hyfsat. Börjar alltmer tro på hemblandade kombinationer.

Anonym sa...

Mycket bra vin! (2007)

Härlig lukt passar till och med till Wok eftersom det har en aning bambuskottslukt i karaktären.

Inget att klaga på, behövdes inte dekanteras speciellt länge för att få bra stil.

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=72982&Butik=0&SokStrangar=