tisdag, juni 22, 2010

2009 Domaine de l'Écu Cuvée Boss'Art Muscadet


2009 Domaine de l'Écu Cuvée Boss'Art Muscadet doftar finstämt men tydligt av äppelskal, mest gula och alldeles nyskalade. Vi blir glada när de får sällskap av en gnutta syltad ingefära och några droppar honung - lite mer komplexitet. Friska mineraltoner skimrar på toppen, och jästigheten är inte så tydlig som den ibland kan bli i muscadet. Framförallt: inte ett spår av artificiella jästaromer eller pärongodis.
Ett alldeles rent intryck!

Guy Bossard's Boss'Art gör en behaglig entre i munnen, med en antydan till frizz, men greppar i nästa stund tag ordentligt. Vi fångas av den intressanta texturen som bygger på rejält med skaltanniner och kalkgrusiga mineraler som tapetserar upp hela gommen, på ett lite ovanligt och klart seriöst sätt. Frukten mixar ciderliknande torra sensationer av gula äpplen med perfekt mogen och integrerad syra. I själva sväljet kulminerar den mineraliska och skalbeska energin, och sen minglar den kvar med en gnutta lakritssälta och jordtoner i den långa eftersmaken. Hyfsat framträdande äpplighet kan hänga ihop med gårdens biodynamiska praktik.Med sina måttliga 12% och sin chenin blanc-liknande steniga personlighet kammar vinet hem en en stark rekommendation - särskilt till terroirister, naturister och andra purister. Men det är inget okontroversiellt vin, jordbeskan kan nog stöta på patrull och S har mer invändningar än T. Den omedelbara intrycket var verkligen gott, men såväl doft som smak vann på luft och blev snäppet bättre andra dagen. (87)

Hjo Grosshandel importerar, priset är 119 kr i BS.

4 kommentarer:

Niklas sa...

hmm.. Det där måste jag prova. Har beställt i BS.
ha det gott i midsommar!

hörs och ses!

Italienska viner sa...

Yummie, den åkte ner i e-beställningskorgen.

Imponerande flöde ni är inne i förresten - 23 poster hittills i juni!

/Patrik

Finare Vinare sa...

Niklas - misstänkte att du skulle känna dig träffad av målgruppsbeskrivningen ;-) Hoppas ni gillar vinet, och en skön midsommar till er också - blir det den första svenska midsommaren på evigheter med bra väder?

Patrik - maj/juni brukar vara något slags högsäsong åtminstone på den här bloggen. I slutet av juli har vi varvat ner så pass att aktiviteten sjunker. Vi får se hur det blir i år. Ses vi och dricker lite vin i början av juli?

Italienska viner sa...

Absolut! Vi har redan börjat rota i gömmorna :-)
Vi är lediga fr o m 2/7 så bara ring/skriv när ni har landat, kort varsel bör funka.

/Patrik