måndag, juni 14, 2010

2008 Domaine de la Janasse Côtes-du-Rhône


Dags att kolla in vår första röda nollåtta från södra rhône. Vi startar enkelt, med bascuvéen från Domaine de la Janasse. Den blandar hälften grenache med 20% syrah, 10% mourvèdre, 15% carignan vieilles vignes och 5% cinsault. Druvorna avstjälkades sånär som på en femtedel, och macererade under ett par veckor för att sedan mogna i tank under ett drygt halvår.

2008 Domaine de la Janasse Côtes-du-Rhône öppnar med diskreta kryddor och örter innan det spelar ut det insmickrande godiskortet med en klockren ton av kolabönor. Frukten är ljusröd med lätt violparfymerade körsbär, söta hallon och en aning av röd cassis. Rent och fint på ett enkelt sätt.

I munnen möts vi av en saftig och lättfotad charmör som brer ut sig lite i mitten med sina smått parfymerade aromer och en känsla av kakaopulver. Det blir ändå märkbart vattnigt, lite fruktglest med en aning av grönbittra stjälkar - men syran är uppfriskande och alkoholen låg för ursprunget. S tycker att druvorna verkar ha pimplat i sig en hel del regnvatten. Avslutningen är lite snöpligt kort med svalkande mynta och lagom kartig bärighet i eftersmaken.

Det här vinet är gott och lättdrucket till både förnamn, mellannamn och efternamn. Kan vara bra att ha i sommar, att läska sig med snarare än att orda om. Lagom till nästa sommar finns en mer spännande årgång. (84-85)

Bristly importerar, en flaska går loss på 109 pistoler i BS.

1 kommentar:

Anonym sa...

På tal om Janasse 2008.

Verkar inte priset på CDPn lite högt, 329kr när de flesta verkar ta runt 25 Euro.

Är det Terre D'Argile som blir mest prisvärd av 2008:orna?