torsdag, juni 10, 2010

2009 Gadais Muscadet Sèvre et Maine sur Lie


Nittonåringarna bär mössa och halsar cava till frukost i Vasaparken. Barnvagnarna har blivit med parasoll, och mammorna med solglas-ögon lapar islatte under utfällda markiser. Kortbyxor är plötsligt gängse storstadsuniform, och kidsen har preppat sånger inför morgondagens skolavslutning. Luften är mättad av tusen syreners doft. Kort sagt, det har blivit sommar på riktigt.

Så varför krångla till det? En sallad, en frisk muscadet, och en balkong eller park är allt som behövs. 2009 Gadais Père et Fils Muscadet Sèvre et Maine sur Lie "La Grande Réserve du Moulin" har både de framträdande mineralerna och den citrussyrliga strukturen hos ett seriöst vin, plus muscadets typiska karaktär av jästfällning - utan artificiella päronaromer - samt en gnutta sprits. Bikarbonatfräset envisas ett bra tag efter att man har svalt. 2009 måste vara en av de bättre versionerna av Gadais vi smakat. Inte illa, inte illa alls. (85)

En sån här flaska är bra att ha i kylen, och den kostar knappt några pengar. Skruvkapsylen får man på köpet. Men vi hoppas fortfarande att Vinik ska få in toppgrejorna från Marc Ollivier's Domaine de la Pépinière...

2 kommentarer:

E sa...

Ja visst är det ett härligt vin! En sån här, en spätlese och en bdb i kylen så finns det inte en sommarkväll man inte kan matcha. Om man inte tycker om rosé förstås. Eller att grilla. Eller öl. Hur som, gött är det.
Glad sommar!
/Erik

Anonym sa...

Studenter som badar utan kläder i sergel-fontänen.
Studenter som dricker cava(!) till frukost.
Vart är världen på väg?

Ja, Vart tog Champagne-frukosten vägen?

/MW