torsdag, juli 01, 2010

2008 Philippe Gilbert Menetou-Salon Blanc


Gillar ni sauvignon blanc från övre loiredalen? Det gör vi också - om den är riktigt bra. Ska man långlagra, så är det kusinerna François Cotat och Pascal Cotat man helst vänder sig till. Men när det gäller dricka nu och snart, har Philippe Gilbert blivit vår absoluta favorit. Hans 2008 Menetou-Salon Blanc är inget annat än en klockren fullträff. Doften spelar på finstämda noter av citroner, nässlor och mineraler. I munnen finns en beundransvärd balans och renhet, där kalksten och intensiv citrus ringer i de höga syrorna och de mogna fruktaromerna. Avslutningen blir lång och skön med antydan till anissälta. (90)

Strålande apéritif där vi särskilt gillar varmrökt lax som tilltugg. Nästan lika bra är brillat-savarin eller crottin. Vinet klarar bevisligen också att frysas!

Vinik importerar, priset är 175 kr. (nik@vinik.se)

ps. Gör er själva en tjänst och hoppa över 2008 Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes som finns på SB. Blint kan man knappast tro att det rör sig om en sancerre - snarare en övertydlig kiwi, närmast en karikatyr. Philippe Gilbert gör åttor runt den större, mer namnkunniga producenten.

9 kommentarer:

Winepunker sa...

Har Bourgeois tappat stinget? Hans Sancerre Le Bourgeois var ju en av mina riktiga favvosar i början av 2000-talet, klingande med ren mineral och stil för då under 200:-

Anonym sa...

Tror att de dyrare fortfarande är av både god kvalitet och ursprungstypisk stil. För ett vin i Les Baronnes prisklass är det nog en förutsättning att vara mer Stoneleigh än Loire dock...

/ N

Finare Vinare sa...

Instämmer om La Bourgeoise och Grande Réserve, båda var snygga sist vi sågs. Alltför länge sen sist, dock...

Vad gäller Les Baronnes: den dök upp blint på munskänkarnas blindprovningstävling nyligen. Första alternativ nya zeeland, andra alternativ sydafrika - alla vi pratat med uppfattade vinet likadant! Men är det producenten som förtjänar skället - eller de som valt ut vinet som ursprungstypiskt för Loire?

Cloudy Bay är en annan sauvignon-ikon som förtjänar att plockas ned från piedestalen...

Winepunker sa...

Cloudy Bay var bättre på 90-talet (även om 2002 höll hyfsad klass) tycker jag nog. Nu var nog inte Cloudy Bays problem i första hand kvaliteten, utan att det hypades & började kosta pengar på riktigt.
Jag tror att en försiktig upprycking kanske är på gång trots allt, deras Pinot presterar rätt bra och den Chardonnay de gör nu har eken under kontroll. De borde börja få till sin Sauvignon också igen som förr.

Birk sa...

Finare Vinare: Dricker precis Les Baronnes, och håller inte med dig. Klockren sancerre i den stil som är nu, passion, gröna äpplen, aningen mineral, sura krusbär och citrusfrisk syra. Inga övertydliga kattpiss, krusbär/svartavinbärslad, fläder eller burksparris som man hittar i NZ eller SA. Iofs inte blint, men ändå.

Mvh Birk

Finare Vinare sa...

Gillar du vinets stil så är det ju toppen för dig, Birk!

Vi diskuterade det nyligen med herr och fru Vinosapien - hyfsat duktiga blindprovare, ja faktiskt riksmästare i detta gebiet - som hade gått i exakt samma fälla som team Finare/ Franko. Inte Loire ens som andrahands- alternativ...

Birk sa...

Vet inte om det handlar om att gilla eller inte, men om ni hamnar på NZ när ni provar Baronnes så kanske ni har provat för få Kiwi-sauvignon... O om ni gissar på Sydafrika som andrahandsalternativ så har ni definitivt provat för lite vin därifrån ; Ja, vinet var helt okej för att vara sancerre ;) Finare Vinare: man kan ha olika åsikter (framförallt om vin), det är okej och jag tror dig att du o alla andra bloggar är bra provare.

Finare Vinare sa...

Birk - det var inte meningen att slå dig i huvet med duktiga provare, bara säga att många reagerade på samma sätt. Att vi har provat alltför få kiwis och sydafrikaner goes without saying ;-)

Birk sa...

Vad bra, kände nog det när jag hade logga ut och skrivit mitt andra inlägg. Men jag är lite för het på gröten när jag kommunicerar på bloggarna...;)Sorry. Men jag har hört att man gärna försöker få fram lite mer frukt, och mineral i sancerre, men däremot vill man inte ha kattpiss på krusbärsbuske längre. Jag gillar dem när det finns lite passionsfruktstoner och att krusbären/nässlorna mer finns i bakgrunden. Mineralen bör givetvis finnas där, som saknas i de flesta NZ o SAF.