måndag, juli 05, 2010

2002 Geheimrat "J" Riesling Spätlese Trocken


Mulnande eftermiddagsväder och ett stilla kvällsregn påkallar sommarlovets första inomhusmiddag. Den kvardröjande värmen och en sen shoppingtur till Svågertorp på jakt efter nya bekväma joggingskor har skjutit fram måltiden till sydeuropeisk timme. Halv nio känns det ganska lagom att äta. Ikväll önskar vi oss en lätt glasnudelsallad på thailändskt manér med räkor, färsk koriander och lime.

Geheimrat "J" är helt enkelt Weingüter Wegelers grundare Julius Wegeler (1896-1913). Vinet är en cuvée från sexton vingårdar som numera har klassningen Erstes Gewächs. Vi snackar Berg Roseneck, Berg Rottland och Berg Schlossberg i Rüdesheim, Doosberg, Lenchen och Klosterberg i Oestrich, Hasensprung och Jesuitengarten i Winkel, Hölle i Johannisberg, samt Kläuserweg och Rothenberg i Geisenheim.

2002 Geheimrat "J" Rheingau Riesling Spätlese Trocken doftar allmänt underbart och senskördat, med mandeltoner, burkmandariner, persika, melon, mango, bergamottecitron, blond grapefrukt, aning litchee och svalkande mineraler. Den ungdomliga blommigheten har avtagit, och samtidigt hittar vi mindre av petroleum än vi väntat oss.

Smaken har utmärkt syra och fortfarande ganska livlig sprits. Det uppstår en rätt intensiv peak i mitten med hjälp av nämnda koldioxid och tydliga mineraler. Syrorna påminner mest om diverse citrus, med apelsinaromer och grapebitterhet. Avslutningen är god - men faktiskt aningen vattnig. I efterklangen noterar vi bikarbonatfräsiga och något jordbeska mineraltoner.

Vinet är fortfarande relativt ungt - dieselgrävlingarna arbetar fortfarande strax under jordytan. Som apéritif jobbar den bra, till våra asiatiska glasnudlar funkar det också fint, men troligen skulle en mosel spätlese passat ännu bättre. Efter mat är fruktsötman lite mer påtaglig än vi minns den. Hur som helst en härlig rheingau, som inte riktigt når den enastående nivå vi hoppats på. (89)

Tidigare bloggat här och här.

ps. Kolla vad Alf Tumble tyckte häromdagen.

Inga kommentarer: