söndag, juli 04, 2010

2006 La Spinetta Ca' di Pian


2006 La Spinetta Barbera d'Asti Ca' di Pian gjorde ett enastående bra framträdande igår - helt enligt förväntningarna.

Ett och ett halvt år efter släppet har vinet fällt ut lite färgpartiklar och vunnit i både tydlighet och komplexitet. La Spinettas varumärkes-skyddade cassisnoter kommer igenom fint, med lite rosenblommiga övetoner samt några röda och svarta vingummin. Och liksom trollkarlen drar vita kaniner ur sin hatt, frammanar Giorgio Rivetti förföriska rostade drag ur sina ekfat. I munnen serveras en härligt len rondör och aromrikedom, byggd runt ett centrum av druvtypiska lingonsyror som gör detta vin så extremt gott till mat och driver eftersmaken framför sig en bra stund. Detta måste vara vår bästa flaska av Ca' di Pian hittills! Ingen brådska med resten, nollsexan kommer att hålla och utvecklas i flera år till. (91)

Först bloggat här.

5 kommentarer:

Tomas sa...

Härligt att höra! Tänkte knäcka en Ca' di Pian till grillen framöver. Hur ser ni på Gallina 2006? Den står också på sommarens lista hos oss.

Finare Vinare sa...

Till grillen Tomas, kan inte bli bättre!

Vi har lämnat 2006 Gallina hemma för att den ska få mogna till sig lite. Däremot ska vi checka statusen på 2004 Gallina inom kort.

Kanske var det dumt att vänta på nollsexan med tanke på nollfyrans historia. Lite eldig, fatig, spretig har den aldrig övertygat riktigt - utom precis när den släpptes. Snart är det upp till bevis för sista flaskan...

Tomas sa...

Jag har följt er besvikelse på 2004 Gallina. Jag har en som jag tänkte ha till en Barbera d'Alba-kväll tema 2004. Aldo Conterno, Germano Ettore, Roagna, Pio Cesare och Spinetta. Lite gamla vs nya skolan

Ulrik sa...

Jag har provat Ca' di Pian, men var inte riktigt såld. Jag tycker jag får mer charm av Roagnas Barbera. Tog en av de sista flaskorna i lördags. Det är inte Coca-Cola barbera där. :-)

Men du verkar inte lika såld på den?

Finare Vinare sa...

Roagnas barbera var jättegod, men det är ju helt olika stilar, som du säger. I utomhus- och grillsammanhang kommer de fatrostade vinerna till sin rätt på ett självklart sätt.

Tack för att du påminde oss, vi borde bara haft vett att beställa i tid ;-)