onsdag, juli 14, 2010

2007 Alain Chabanon Campredon


Alain Chabanon är en mästare. Vi har sagt det förr, och vi säger det igen. Hur kommer det sig att David Schildknecht på Wine Advocate inte ger mannen det erkännande han förtjänar? När vi firade midsommar tillsammans uttryckte Alain sin frustration över detta obegripliga faktum, och trots inbjudan har den mäktige recensenten inte behagat infinna sig på egendomen. Schildknecht är bästis med den amerikanske importören, med det borde väl ändå inte stå i vägen?

Till skillnad från många franska odlare har Chabanon inte börjat med en ärvd vingård. Efter erfarenheter hos Comte Rinaldi på Korsika och Alain Brumont i Madiran - han var med och gjorde första årgången av Château Montus 1984 - köpte han sina första lotter kring byn Jonquières i slutet av åttiotalet. Länge handlade det om ett ofattbart hårt arbete. Alain berättade för oss hur han som månskensbonde var tvungen att jobba dryga fyrtiotimmarsveckor och göra vin vid sidan om. När han äntligen lyckats uppnå sina nuvarande sexton hektar, hyrde han ytterligare åtta vars frukt han sålde till kooperativet för att gå runt. Dessa har han numera gjort sig av för att kunna koncentrera sig på sitt eget vin.

Eftersom marken i området kring Montpeyroux och Jonquières är så stenig och karg, är skördeuttagen naturligt mycket låga. Alain har alltid vägrat att göda upp marken på konstgjord väg för att öka uttaget. Effekten skulle ha blivit rikligare lövverk och lägre kvalitet på frukten. Revisorn påpekar med jämna mellanrum att vinerna är för billiga för sådana kompromisslösa metoder, och någon ny flott bil är ännu inte att tänka på. Endast en heltidsanställd assisterar i arbetet, och Alain tar semester tre veckor om året - för att trekka i Pyrenéerna! Men eftersom Domaine Chabanon fått in en ordentlig fot på den ostasiatiska marknaden, har Alain bestämt sig för att göra en prestigecuvée av ren mourvèdre, som ska få en prislapp runt €50. Frågan är om det innebär en dränering av mourvèdren till de andra cuvéerna? Kanske hade det varit klokare att bara höja priset lite över hela linjen...

Nåväl, när vi får en fullträff i munnen så måste det bloggas, och nu har det gått precis ett år sedan förra gången vi skrev om nollsjuan. Druvmixen är förstås densamma - 54% syrah, 18% mourvèdre, 16% grenache och 12% carignan med ett uttag om 26 hektoliter per hektar. Endast den jäst som naturligt finns på druvorna användes för jäsningen, och druvorna är odlade med ekologiska, biodynamiskt inspirerade metoder under AB-certifiering. Något ektjafs behövs inte när frukten är så fin, ett år i ståltank räcker bra. Året var exceptionellt, som känt.

2007 Domaine Alain Chabanon Campredon doftar helt underbart efter en timme i karaff. Grillad rostbiff samt garriguens ljusaste blommor och örter inleder på nosen. Sedan förra året har frukten blivit än mer förförisk, med nollsju-årgångens sötmogna jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär. Den kalksteniga jordmånen går igenom perfekt, utan några störande inslag av trä. I munnen är vinet totalt charmerande med rik och tydligt definierad frukt, sammetslen munkänsla och behagfull balans utan att alkoholen bråkar det allra minsta lilla. Förra årets kraft har lämnat plats för mer av elegans. Drickfasen är skön nu, men detta kommer att utvecklas positivt i flera år. Till utegrillade lammkotletter med svart ris och rostade grönsaker kan vi knappast tänka oss något bättre. (91)

Vi utmanar läsekretsen att komma upp med ett godare rödvin för 160 spänn!

Importeras av Vinik (nik@vinik.se). Tidigare bloggat här.

Fler som gillat nollsjuan här, här, här och här.

Intressant besök på domänen med genomgång av samtliga viner här.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Älskar detta vin och alla man bjuder det på inleder med ett långt mmmmmm. Kommer absolut köpa fler om de inte börjar sina. Nyfiken på hur många pinnar du skulle ge -08:an?

P.

Finare Vinare sa...

Ja, vi drack ju nollåttan häromdagen och har testat den vid en handfull tillfällen dessförrinnan. Den är mer av en dead ringer för norra rhône, bankar upp de flesta crozes-hermitager och har en fantastiskt fin drickbarhet just nu.

Troligen kan den utvecklas fint i källaren, men har inte samma rikedom i frukten som nollsjuan. Till mat är den klockren, nu senast med grillad entrecôte på spett. Vi gav den (89).

Anonym sa...

Ja det gjorde ni ju hehe. Inte ens jag har haft tid för bloggsfären märker jag.

Fortsatt trevlig solbränna!

P.

Nick Shay sa...

Detta har stått på min "nästa beställning hos Vinik" så löjligt länge att jag borde skämmas (till mitt försvar: jag har låtit bygga kök och badrum, och jag har en förkärlek för dyra spisar. Och jag ogillar banksystemet och är rätt sparsam). Så jag har ännu inte testat vinet.

Men är det verkligen bättre än Mas Conscience L'As 2007 AOC Terrasses du Larzac från samma importör?

Frankofilen sa...

Äsch, strunt i Schildknecht. Gillar man vinet är det väl sak samma vad proffsen tycker. Och de 87 poäng Schildknecht delade ut är väl inte så pjåkiga, även om jag själv precis som ni tycker att vinet absolut är outstandning med marginal.

Fast det är klart - kan en hyllning i WA göra tillvaron lite enklare för Alain Chabanon är han så klart värd det. Sådana här älskvärda eldsjälar som inte begriper att ta betalt för sina viner önskar man ju allt gott.

Kul med nollåttan förresten - håller helt med om den svalare nordrhônska karaktären. Enligt etiketten klockar vinet in på 12,5% jämfört med nollsjuans 14%. Årgångstypiskt...

Finare Vinare sa...

Nick - smaksak jämfört med L'As, de är på samma nivå. Även om vi har närmare till Campredon rent känslomässigt. Fråga Franko som gav båda 91 och var ungefär lika verbalt sprudlande inför båda två ;-)

Franko - 87 pinnar räcker ju inte på den asiatiska marknaden. Det måste vara minst 90! Och vi unnar verkligen Alain att inte behöva jobba fullt så hårt längre.

Sen att Schildknecht inte hittar någon "overt, sweet fruit" i nollsjuan - det tycker vi mest bara är konstigt. Särskilt "firm in texture" var det väl inte heller. Snarare lent som sammet i munnen...

Nollåttan ska vi med glädje återkomma till framöver.
Bra klunkability där.

Herren sa...

Kan bara hålla med i hyllningskören, ett formidabelt vin. Jag är håller även 08:an högt, gillar den lite svalare stilen. Bra att kunna välja beroende på dagsformen och tilltugg. Jag antar inte utmaningen, men vill försynt påpeka att Fine Amor från Domaine Lacroix-Vanel, ligger på samma prislapp..Viniks känsla för att plocka hem bra viner i denna prisklass är grym. Ha en fortsatt bra sommar!!

Henrik sa...

Jag viker ner mig på att hitta något lika bra till samma eller lägre pris, utan att kunna säga emot Tryggve ...
Däremot, får man räkna in vitt också så drack jag nyligen Zilliken Saarburger Rausch Kabinett för 154 pix innan Campredon äntrade scenen.
I min bok var båda värda sina 91p.
Hmm, Campredons 08:a måste ju också testas, den fick inte plats i förra beställningen.
Bot och bättring anbefalles.

Anonym sa...

Jag skulle ev. vilja ge 0-sjuan någon pinne till. Den är förbaskat bra och, som ni skriver, med skyhög klunkabilty. Priset är ett omvänt rån.

Blev tvungen att gräva fram en av mina sista till kvällens kyckling, och en fin för en gångs skull ljummen sommarkväll som denna var vinet oslagbart både i slampig drickbarhet och i finstämd kryddighet. Visst, inte stort, men förbaskat, förbaskat bra!

Vill ha fler och skulle kunna dricka detta för jämnan!

/MW

Finare Vinare sa...

Tryggve - vi kan bara instämma. Fine Amor är en riktig älskling, ett vin som funkar i alla lägen. Längtar man efter lite mer grenache i mixen så är saken klar.

Henrik - Zilliken, var det nollåttan kabinett? Vilket gott vin det är! Håll i hatten när nollniorna kommer!

Martin - som Franko sa när vi nyligen testade 04 Esprit de Font Caude: det är inte särskilt långt från Campredon 07 till Chabanons toppviner.

Och som vi själva noterade på midsommarafton: nollsexan är ungefär lika bra - åtminstone om man längtar efter liqueur de garrigue, örter, salmiak och krossad sten. Kanske den mest mineraliska och terroirbetonade till sin profil...

Men Produttoris nollsexa är inte fel den heller, efter en helkväll på öresund med torskfiske i kvällssol. 8 x torsk på första försöket!

Anonym sa...

..PdP -06 Växte rejält med luft och stod sig fint tre dygn efter öppnande. Den var nog som bäst dygnet efter korkdragning. Och det lovar ju rätt bra.

Säljer Carlo fortfarande och till vilket pris?

/MW

Anonym sa...

..anledningen till att det är åtta minuter mellan postningarna är att jag stått och blängt på resterna av PdB som jag nu glömt bort i åtta dagar i fullstor flaska. Ska jag våga? Solkar jag bara minnet? Fin vinäger?

/MW

Anonym sa...

Zilliken var 07 som legat i min garderob i något år. 2007:an, tycker jag, är ett snäpp eller två bättre än 08, och inte bara för att ett år gjort äpplena lite mer bensiniga.
Sverkers hemsida anger att 07 finns kvar, men jag gissar på dålig uppdatering. 09 hugger jag på.

Anonym sa...

Snuttar på en flaska CdR villages cuvee du vatican 2009 nu. Fantastiskt vin för pengarna. Blir ett 6-pack till omgående. Blir intressant att se era poäng. Drinkability är skyhög.

P.

Sasquatch sa...

En kanske synnerligen dum fråga, men hur beställer man från Vinik?

Ser intressanta viner droppas lite nu som då från Vinik men hittar ingen hemsida eller hint om hur man får grepp om utbud eller priser...
(Jag kan ju inte bara favorisera Bristly i alla mina specialorders ;)

Finare Vinare sa...

P. - nu har vi testat vatikanens nollnia. Busung druvsaft, slinker ner lätt som en skvätt. Mums!

Sasquatch - någon hemsida finns inte än, men mejla nik@vinik.se så får du en prislista. Gör upp om vad du önskar och så kommer leveransen till Söderhallarnas butik i Stockholm.

Harald sa...

Jag har mailat vinik 2 ggr utan svar, någon annan m samma problem?

Anonym sa...

Kan problemet heta semester? Niklas är en varm man så svarar han inte finns en orsak. Håll ut eller på han igen :)

P.

Harald sa...

Jo så är det väl; men driver man buisness får man väl iallafall ha ett out-of-Office-reply..stationerad i Gbg vanligen så vore kul att handla när man är i 08-delen av Svedala..