fredag, juli 02, 2010

2002 Domaine Jean-Pierre Sève Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes


Bourgogne är ett minfält, som bekant - men i det vita fältet ligger minorna om möjligt ännu lite tätare. Det är så mycket som kan gå fel. Desto roligare när allting stämmer.

När vi handlade kvällens vin hos Robert de Niros dubbelgångare Jean-Pierre Sève i Solutré - sommaren 2004 - visade han stolt upp jättestora fossiler han grävt upp ur den kalkrika vinmarken. Vieilles Vignes var ett häftigt, generöst eklagrat vin som tveklöst imponerade , men också berättade med all önskvärd tydlighet att det inte var avsett för otåliga konsumenter. Vi testade en flaska, la sedan ner vinet i källaren och plockade inte upp det förrän förra året. Då var vi i stort sett framme. Ikväll är fjärde gången vi ses.

2002 Domaine Jean-Pierre Sève Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes har en fantastisk doft där perfekt frukt och rostade fat äntligen ingått i skön förening. I ett enda ord: lemon curd! En veritabel lyxfrukost med smör, brioche, rostat bröd och nämnda citronmarmelad. Några droppar arrak från faten, men ändå helt utan att förfalla till svulstighet eller oxidation. Så himla läckert! När vi sniffar utanpå tallrikens citronklyfta är det exakt samma arom som i vinet. Och ovanpå hela härligheten svävar massor av kalkstensmineraler som inte låter vinmakandet ta över showen.

Munnen kan bara bekräfta. En harmonisk och rikt mogen citrusfrukt, där den grapebitterhet vi ibland kan hitta i Pouilly-Fuissé håller sig i bakgrunden. Syrorna tycks inledningsvis lite åt det låga hållet, men vaknar till liv ordentligt när de får spela mot saften från de pressade citronklyftorna, på vår smörstekta öresundsspätta. Väldigt diskreta popcorn går fint ihop med dubbelpaneringen. Ju mer luft vinet får, och ju mer temperaturen stiger, desto lyckligare blir vi. Detta är så otroligt givande och intresseväckande! När vi betänker att vi betalat €16 och kvaliteten är jämförbar med en riktigt lyckad premier cru från meursault eller puligny-montrachet, så kan vi bara säga: Allez Solutré! (92)

Inga kommentarer: