onsdag, juli 21, 2010

2006 Renato Ratti Barolo Marcenasco


En gång för länge sen hade vi ett samtal med en journalistbekant om när det egentligen är på sin plats att såga. Hon hade tänkt igenom saken och tog bara fram verktygslådan när: 1) Pretentioner, status och prestige har blivit orättvist höga 2) Många människor riskerar att köpa något som inte lever upp till förväntningarna, och 3) Sågningen inte innebär ett dråpslag mot en liten aktör.

Så, nu är det är dags att säga ifrån! Renato Rattis basbarolo Marcenasco har på sina håll fått en bisarrt upphaussad status. Hela 96 suckling-inflationspoäng! Nummer sju bland förra årets topphundra i Wine Spectator! Och när Vinovativa introducerade Ratti till den svenska marknaden var prissättningen som förryckt: 345 kr för nollfyran. Eller varför inte en magnum för 776 spänn? Den siste idioten är uppenbarligen inte född än...

Det är faktiskt en basvariant från en storskalig producent vi snackar om, for chrissakes! Nog för att vingårdsvinerna Conca och Rocche kan vara väldigt bra och imponerande tanninrika, men den vanliga Marcenascon är faktiskt en lightversion i sammanhanget, även om nollfemman var ovanligt lyckad och kunde försvara 92 pinnar en solig dag.

Soligt humör är dock inget som infinner sig när man dricker 2006 Renato Ratti Barolo Marcenasco. Har Ratti fått licens från Atlanta att börja tillverka Coca-Cola? Är det cherry coke som är årets smak? Doften ger massor av rostade och brända toner, kryddnejlika, kanel, kaffe, vanilj, farinsocker, körsbär och sötsur sås. Ursäkta franskan, men var fan är parfymerna från nebbiolodruvan och La Morra?

Smaken kan tyvärr bara bekräfta. Var är nebba-tanninerna? Var är syrorna? Allt vi får i munnen är en fjäskig, jolmig och motståndslös historia - utan modernistiskt ös i fyrverkerierna. Visst, det smakar inte direkt illa och det går lätt ner, men kicken i avslutningen saknas och hela showen är över innan man hinner blinka. En kinapuff - oj, så pinsamt!

Låt oss hålla huvudet kallt och inte använda betyget som tillhygge. Kanske blev besvikelsen extra stor i kontrast mot föregånde årgång och med Pietro Rattis deklaration i bakhuvudet: "First and foremost: lavish great care on the vines to obtain the best grapes possible. Then, respect those grapes in the cellar so as to achieve the best wine possible. Balance, elegance, refinement, complexity. These are the characteristics that I wish for my wines, from beginning to end. This is the philosophy passed on to me by my father and to which I abide every day, at every vineyard, for every vintage, on every wine."

Respekt i källaren låter ju bra - elegans och förfining också - men varför då smeta på högvis med smink? Det finns säkert de som kommer uppskatta även denna nollsexa, men i vår bok är den ointressant och knappt värd sitt danska pris. Vi gör en notering i minnet om att inte köpa Marcenasco i fortsättningen. Så, nu är ni varnade. (86-87)

149 DKK hos Philipson Wine. Köp dubbelt så många 2006 Produttori del Barbaresco för slantarna istället. Där finns det vi saknade i 2006 Marcenasco.

ps. Oj, vi fann just en pärla från ett band som vi lärde känna på ett gig i Helsinki hösten -86. Finfina grejer!

34 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

Konstigt med båda Ratti och Produttori, 2005 av sista var jo katastrofal och jag tycker faktisk inte att 2006 år så bra heller, stor negativ klass-skillnad i jämförelse med 1996, 1997, 1999 och 2001, men forklaring är vel att dom bästa "bönder" inte lämnar til kooperativet längre....

Mht Ratti är det "cuvee Philipson" som spökar a la Argiano eller ?

Finare Vinare sa...

Sant, nollfemman från Produttori var ingen höjdare - men då fick Ratti till det.

Nog har flera bra odlare gått solo men de flesta är ju kvar, vi snackar om 160 000 flaskor normale per år!
Imponerande att hålla klassen med såna kvantiteter.

Hehe, en konspirationsteori. Ja, vem vet... men vi kan inte fatta att en känd producent skulle vilja riskera sitt goda rykte genom att sälja sekunda varor till lågpris. Särskilt som Ratti marknadsförs på andra sidan sundet som en producent av absolut "premium"-klass...

Dansk i 08 sa...

Ratti..helt enig, det känns som hög risk, men vad som for os är "andra sidan sundet" är inte säkert att Ratti har samma uppfattning och 149 dkk vs 335 sek speglar forhoppningsvis skillnad i importörens inköpspris och inte marginal...känns som man har set det scenario tidigare..., och generelt konstigt att en relativt bra producent inte har bättre "bottom-level"....

Anonym sa...

Hur kan du sätta 87 poäng när du totalsågar ett vin längs fotknölarna? 87 är fortfarande en väldigt stark rekommendation.

\Erik

Finare Vinare sa...

Som sagt, Erik - inte använda poängen som tillhygge. Den som gillar Coca-Cola kan nog uppskatta vinet mer än vi gjorde. Kvaliteten ligger på 87-nivå, även om stilen och genomförandet inte tilltalade oss den här gången (vi var dessutom rörande överens i vår brist på entusiasm). Eventuell rekommendation finns att läsa i texten.

Micke sa...

Hej FV,

Det var väl Ratti's 2005 Marcenasco som fick 96 pinnar av WS, jag tror ej 2006 blivit bedömt än. Jag har provat 2005 vid 2 tilfällen o tycker den ligger i spannet 91-93P o inte alls i närheten av Suckling's 96P.

/Mikael

Finare Vinare sa...

Visst var det nollfemman, MIcke, vi har väl inte påstått annat?

Det ska bli väldigt intressant att se vad Galloni och Suckling har att säga den här gången. Men det var skönt att inte ha några proffsbetyg skramlande i bakhuvudet. Dessutom har vi ett par buteljer kvar att beta av, så det lär bli tillfälle att dubbelkolla att det inte rörde sig om en klen flaska...

Mats L sa...

Tråkigt att ni inte gillade 2006:an. Vi tyckte att den var bra när vi provade på vingården i maj, bredvid Concha och Rocche 06:or. Måste öppna en flaska här och kolla. Fredrik var också tveksam efter att ha snabböppnat en flaska till en middag i veckan. Den konspiratoriske tänker osökt på en Cuvée Danoise....

Finare Vinare sa...

Ja, vem vet, Mats! Kan det ha varit bättre grejor ni fick smaka hos Ratti?

Om nu colakryddigheten är en stilfråga, så var det mer oroväckande med avsaknaden av bett i tanniner och syror, och att smaken var så kort... det lär väl knappast fixa till sig med tiden??

Vore kul att höra lite mer i detalj vad Fredrik tyckte.

leo sa...

nog är det lite problematiskt att avsluta en sågning med ett 87-procentigt bifall. Verkar mer handla om svikna förväntningar än ett dåligt vin men visst, ni har inga andra lojaliteter än era smaklökar.
För ett tag sen körde ni utan poäng, är det cellartracker som lockar?

Vinosapien sa...

skönt att se en redig sågning.
skräp är skräp oavsett etikett.

och det här med cola som man hittar i allt fler viner...vart är vi på väg?? går ju inte ens att koka sås på...

det man borde fråga sig är hur det kan klassas som barolo...verkar ju inte finnas någon typicitet. vissa kommer undan med allt...

Eeeeerik sa...

Snygg etikett iallfall...

Finare Vinare sa...

Leo - visst är det problematiskt med poäng, rentav korkat skulle många hävda, med utmärkt på fötterna - men rätt kul ändå ;-) Det ger onekligen något att kalibrera sig mot andra tyckare och visst, även mot CT som vi använder stadigt. Sen gäller det att se siffran endast som en indikation på vinets kvalitetsnivå - för den säger ju tyvärr inte ett dyft om det allra viktigaste, nämligen vinets stil. Därför bör en hög poäng egentligen inte ses som ett uttryck för om man "gillar" vinet eller inte (även om det är väldigt svårt att låta bli).

Om typicitet och respekt inför druva och tradition vore avgörande parametrar för poängbedömningen skulle man kunna tänka sig ännu lägre siffra. Det var snudd på att vi skrev 86. Men måste väl räcka att veta att vinet inte levererar enligt vare sig renommé, förväntningar eller pris?

Vinosapien - din fråga är egentligen viktigare, den som rör själva stilen: vart är vi på väg? Ska uttrycket slipas ner så till den milda grad att barolo blir ett jolmigt, oförargligt vin att dricka omedelbart?

Eller som en person i bekantskapskretsen kärnfullt uttryckte saken: Skit-Ratti ;-)

Anonym sa...

Piss-Ratti, möjligtvis. Några brett-toner hittas väl knappast inte? Nej, ni har rätt. En habil Barolo är rätt ointressant. En korrekt, staijlad och tillplattad Barolo är meningslös. Då betalar jag hellre (oftast) mindre pengar för den uppsjö av Langhe (eller en Roero) som det finns så fima exempel på. En Barolo, eller en Barbaresco, får inte bli "vad som helst" eller som "vilket vin som helst".

Basta!

//MW

Anonym sa...

Det är alltså samma Produttori del Barbaresco (olika årgång) som kostar ca 10 € flaskan (2006) hos Philipson, ca 25 € flaskan (2004?) hos systembolaget och ca 40 € (2004?) flaskan hos Alko här i Finland..?

Är det marknaden eller har något hänt 2004-2006?

/Micke

Finare Vinare sa...

Ja, det är "samma" etikett, om än inte samma årgång.

Philipson har under en lång rad år haft tilbud på Produttori för åtminstone under danska hundringen, men det här tar nog "priset". Eller vad säger Dansk i 08?

Philipson är med god marginal billigast i Europa, men det är väl stora kvantiteter som gör det möjligt?
I Italien kostar en flaska €17 och förnämliga tyska Barolobrunello.com tar €17.90.

Vi har läst artiklar där Aldo Vacca uttryckt viss oro för mättnad av marknaden för vingårdsviner i och med en fantastisk radda av goda år. Beslutet att inte buteljera riservor gjorde att det plötsligt fanns 300 000 flaskor att sälja istället för 160 000. Det kan förklara det låga priset, men borde i så fall märkas annorstädes än hos Philipson. De verkar ha en speciell relation med Produttori...

Mer om att det inte blir några 06-riservor går att läsa här. En första buteljering tycks ha gjorts innan beslutet fattades, men den batchen gick till den italienska marknaden.

http://dobianchi.com/2010/06/04/2006-produttori-del-barbaresco-an-important-clarification-from-aldo-vacca/

http://dobianchi.com/2010/05/01/more-on-produttori-del-barbarescos-decision-not-to-bottle-their-2006-crus/

vinogram sa...

Det är ingen som tänker lasta hem lite 2006 Produttori del Barbaresco så att man kan vara med på ett hörn..

Tryggve sa...

Jaha ja, skit också, tänkte jag efter dessa inlägg och gick ned i källaren, öppnade kartongen och korkade upp den första flaskan. Fan, dom har rätt... mycket coke och lite nebb. Nåja, får väl gå till höstens spagge och köttfärsås. Trist då jag gillade 05:an, men som Herr T säger, man skall inte köpa något vin oprovat. Jag böjer mig för den visdomen. Några flaskor får man väl gömma undan, men jag tror inte de kommer ske några underverk med vinet över tid, kanske lite mer integrerad ek på sikt men f..n trot.

Dansk i 08 sa...

Ni har helt rätt, Produttori til 80 ddk/fl finns inte lägre, min inköps-historik hos Philipson:

Produttori:
17/12-02: år 1997 = 170 dkk/fl
17/12-02: år 1998 = 130 dkk/fl
4/12-03: år 1999 = 100 dkk
19/12-03: år 1996 = 100 dkk
30/1-04: år 2000 = 80 dkk
11/3-05: år 2001 = 80 dkk

Men om jag minns rätt, så var båda 2000 och 2001 på rea under väldigt kort tid, inte alls som just nu.

Ratti:
21/11-01: år 1996 = 199 dkk/fl
4/12-03: år 1998 = 130 dkk/fl
1/4-05: år 2001 = 130 dkk/fl

Anonym sa...

Kapning. Är det fler än jag som nu testat Domaine Saint Antonin Faugères 2007? Mmmmmm det blir helt klart fler flaskor av denna. Jumjum för sina 139SEK i BS. Rekommenderas.

P.

Frankofilen sa...

Skön sågning. Själv sitter man här i kvällsvärmen med något trämurrigt, syrligt och aningen fruktklent. Men det blir nog tummen upp istället för sågning...
Det är bara att lyfta på hatten för Vina Tondonia, precis som för en gammal gentleman på bussen...

Finare Vinare sa...

Inte utan att en gammelrioja skulle sitta fint till lite tapas så här i högsommarvärmen. Hur varmt är det där nere?

Frankofilen sa...

Ungefär trettio grader nu, lite varmare på dagen men medelhavssolen är skoningslös. Det smakar ruggigt gott med ett kallt glas Rias Baixas till några hastigt grillade gambas, och nollniorna är jättefina. För att inte tala om hur gott det är med öl. Äntligen inser jag Coronas storhet. Blaskigt men genialt vid poolen...

Finare Vinare sa...

Så ni sitter alltså under parasollet och pimplar Coronas mest hela tiden? Var köper man bäst sitt middagsvin? Odlas det något intressant i närheten?

Här har temperaturen just krupit under 20-strecket.
Ovanligt behagligt, men vi väntar fortfarande på väder som lämpar sig för vinsafari. Vi har inte ens varit i Malmö än...

Frankofilen sa...

Middagsvinet köper man på Casa del Vino eller hos Miguel i gamla stan. Alion för €100 om man är lagd åt det hållet, vi lägger hellre pengarna på langostinos för €7 kilot eller gambas för knappa €9...
Och jodå, att döma av träden vid vägen så odlas både oliver och citroner. Fast vi är tydligen mitt i en DO, men har glasen riktade mer norrut. Rioja, Ribera del Duero och Rias Baixas...

Vinosapien sa...

- franko
passa på och njut av Tondonia.
satans fina grejer.
om ni får möjligheten, testa även deras vita. skojiga viner.

Ulrik sa...

P.

En så väl underbyggd rekommendation gör en otroligt sugen. Att den kom helt out of the blue och är anonym är inget som påverkar köplsuten det minsta. Jag beställer mängder.

Sa ngn Astroturfing?

Anonym sa...

Ulrik:

FV kan intyga att jag inte går undercover. Man ska inte anta att hela internet består av grodor som vill öka sin egen vinst. Och skriver någon under med min signatur så kommer jag säga till så klart. Du borde lyssna mer på punk och inse att det bästa kan skapas ur tre enkla ackord (ord). ;-)

P.

Dansk i 08 sa...

Franko.. +30 grad i E så är det vel (också) Rosado som gällar kolla Enate's 100% cab S, aldeles bra til ca 8 EUR...

Apropos Ratti...senaste Decanter har Marks & Spencer Renato Ratti Marcenasco 2005...en kopia på Cuvee Danoise/Philipson...;-)

Mats L sa...

Drack Marcenasco 06 ikväll och förstår er Coca-Cola association. Den är spretig men inte utan vissa kvaliteter och var bättre på vingården, men inte så stor skillnad att att jag skulle säga att det är olika viner. Den är fatad och fruktig som i Nya Världen, men i min släkt av boxkramare gick den hem. Jag kommer att spara resterande flaskor något år för att se om den samlar sig till något mer balanserat.

Andreas R sa...

Jag tycker TYVÄRR att många Barolo och Barbaresco blivit överhaussade. Gör ont i hjärtat för jag är av åsikten att en riktigt bra Barolo är något av det absolut bästa du kan hälla i glaset. Det finns dock en för många i Sverige relativt okänd del som producerar otroligt bra och prisvärda viner. Det är Valtellina nära gränsen till Schweiz. Största och förmodligen bästa producenten är Nino Negri. Druvan är Chiavennasca (samma som Nebbiolo). Men det finns ett flertal producenter där som producerar viner som absolut är i nivå med flera Piemonteviner fast till en helt annan peng.

Finare Vinare sa...

Hej Andreas! Svenskarna är ju ändå inte helt utan tillgång på Valtellina, med Le Tense och Plozza i ordinarie, plus Sfursat 5 Stelle som kommer emellanåt.

Hade Casimiro Maule bara hållit igen lite på rostning och smörkola skulle 2006 Le Tense vari ännu bättre än det redan är. Kanske fixar det sig med tiden?

Beställ 2000 Barolo Tre Nasi från Carlo Merolli! Bättre kan man inte använda 290 barolopengar...

Andreas R sa...

Jag är medveten om att det finns ett antal viner från Valtellina på systemet, men efter att jag varit där vid ett flertal tillfällen inser jag att det finns riktiga fynd att göra i den regionen.

Jag skall definitivt prova Tre Nasi. För övrigt åkte jag till systemet och köpte Renato Rattin igår bara för att bilda mig en egen uppfattning. Livets Goda gav ju trots allt 93 LGP. Jag provade 2005 för några veckor sedan och tyckte den var riktigt bra, men jag kan faktiskt inte annat än att hålla med kring er kritik. Doften av parfymen var genomträngande. Tråkigt! Minst sagt.

Finare Vinare sa...

Tack Andreas. Livets Goda får ursäkta, det är vi som har koll på grejerna ;-)

Mera Ratti kommer i dagens uppdatering till Månadsprovningen. Lite bättre än förra gången men fortfarande har Marcenasco 06 en bra bit kvar till att imponera.