måndag, juli 26, 2010

2007 Paolo Saracco Monferrato Pinot Nero


Paolo Saracco är mest känd för sin moscato. Här är vi mitt i Piemontes vitvinsland Monferrato - såväl chardonnay som riesling odlas också på egendomen. Den enda röda druva som har letet sig in i sortimentet är pinot nero, som odlas i närheten av La Spinettas moscato Bricco Quaglia. Och vilken duktig odlare kan väl låta bli utmaningen pinot noir?

2007 Paolo Saracco Monferrato Pinot Nero är varmrött med blå reflexer och en kant som drar mot tomat och tegel. Nog ser det ut som en nebbiolo, alltid! Doften går i varsamt rostad stil med tydliga noter av kryddlåda, kanel, muskot, sandelträ och dill. Ovanpå svävar balsamiska, aningen volatila toner av lim och terpentin. Frukten påminner mest om röda körsbär, med en örtighet som drar mot oregano där grusvägen dammar på toppen. Nog doftar det piemonte, ingen tvekan om det!

I munnen svänger sig det här vinet ungefär som en barbaresco. Garvsyrorna är ovanligt åtstramande för en pinot - förmodligen till viss del beroende på faten, men också med druvskalstanniner som påminner om det vita i apelsinen. Här finns både struktur och motstånd! Mittsmaken är örtig, kryddig, lite dilltonad och oväntat fyllig och givande - men utan att bli eldig - med syror som är breda i basen på ett pfalz-liknande sätt. Ekfaten är lite i tydligaste laget, men frukten möter upp och drickupplevelsen är småtuff och inte alls tokig.

Det hela blir till ett trevligt möte mellan piemonte och tyskland, fast utan att passera bourgogne. Ett riktigt gott och ambitiöst försök med denna kinkiga druva - ett vin som kanske inte riktigt når upp till sin prislapp, men ändå ger en hel del tillbaka. (88)

Carlo Merolli säljer för 195 DKK. Våga prova utanför boxen - och pruta gärna en smula!

ps. Carlo: nu är det hög tid att ordna med DHL-leveranser till Sverige, precis som Atomwine redan erbjuder. Det kan bara bli succé!

pps. Fler som testat Saracco här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gör ett försök att beställa från AtomWine får vi se hur det funkar. Drog hem lite 2007 Ferme du Mont, Côtes du Rhône Village som sats ner till 69DKK. Verkar prisvärt.

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=805988
http://www.atomwine.dk/product.asp?product=10934

P.

Finare Vinare sa...

Inte illa... och Parker verkar ju allmänt till sig över Ferme du Mont.

Förresten, en bra grej är att man inte är tvungen att beställa hela lådor som hos vissa andra, Tom Pedersen plockar gärna ihop till en lådbeställning. Kolla in dessa:

Kellers rieslingar (långt billigare än SB)
Beckers charmiga spätburgunder
Montevertines burgundiska chianti