söndag, juli 11, 2010

2 x Rosé de Provence


Medelhavshetta måste förr eller senare sluta med två saker. Åska - och rosé. Men inte nödvändigtvis i den ordningen. Lyckligtvis hann vi med både rosétestet och middagen innan åskan bröt ut. Salade niçoise blir perfekt en varm dag som den här.

Första glaset har en perfekt ljus färgnyans mellan laxrosa och orange. Doften börjar med trevligt unkna mineraltoner, fortsätter med relativt utåtriktad persika, blodgrape och puderdosa (lätt parfym) och toppar upp med en antydan till geléråtta.

Smaken får direkt pluspoäng för en positiv syrlighet. Mittfrukten är tillfredställande utan störande sötma, med bra mineralkaraktär och en längd som högst kan beskrivas som hyfsad. Karaktären är skönt läskande och drickbar på samma sätt som 2009 Ch Peyrassol, med något högre syra och snäppet tätare frukt. Här finns en del av det vi saknade där, ändå hade Peyrassol andra vinnande egenskaper, som mer anis och salmiak i en lite längre avslutning. Summerar man så är de ungefär jämbördiga. Det här är en utmärkt provençalare, och det bör vara Bregançon. Nollåttan hade högre, elegantare syra och var därmed snäppet bättre, i vår smak. (87)

2009 Château de Brégançon AOC Côtes de Provence Cru Classé Rosé


Andra glaset ser ungefär likadant ut, med fina metalliska reflexer av ljus koppar. Doften börjar mycket positivt med våta stenar, påtagligt mineralisk! Den är dovare och mer återhållsam än ettan, mycket elegant genomförd helt utan godis men med fina övertoner av garrigue.

Smaken är slank, snudd på viskös, med riktigt bra syra och rejält tryck i mittfrukten. I själva sväljet trampar vinet på gaspedalen, men utan att alkometern går igång (13,5%). Vi njuter av ihållande citrusaromer - mest apelsiner - som får sällskap av salmiak och anis i en rejält lång avslutning. Det här är den bästa provençerosé vi druckit hemma i år, det måste bara vara en bandol! Till maten visar vinet hur kraft och elegans lyckas balansera perfekt. Härligt vin! (89)

2009 Domaine de la Tour du Bon AOC Bandol Rosé

Tour du Bon mixar 35% grenache, 25% mourvèdre, 30% cinsault och 10% clairette. Vinet kom i mellansläppet 15 juni och kostar 151 kr. Bregançon är just nu på tilbud hos Philipson Wine för 80 DKK.

Nä, nu är det avspark. Nog bloggat!ps. Finaldricka då? S undrar halvt på skämt om vi har några sydafrikaner i källaren. Det har vi inte, och inga spanjorer eller holländare heller. Ett lagom lurigt vin är 2007 Domaine de la Janasse Terre de Bussière. Mums!

3 kommentarer:

elina sa...

För första gången fanns ett vin du skriver om att köpa i vårt Systembolag!Tour du Bon skall tas med på utflykt någon dag.

Finare Vinare sa...

Vilken tur, Elina! Det bör betyda att du bor i Malmö (eftersom Hansa nyligen var de enda i landet som hade flaskor kvar...) och då kan du ju handla våra danska rekommendationer också.

Efter helgen dök det upp ett rejält antal på Passagen, så måhända är du ändå stockholmare?

Vi kan berätta att vinet är tillfälligt slut i varudepån men finns kvar hos leverantören, så det bör gå att beställa var man än bor.
Happy shopping!

elina sa...

Det var inte Malmö utan närmaste Systemet är i Huddinge! Men Stockholm är nära. Vi är tämligen okunniga om vin men att läsa din blogg är nästan som att smaka på vinet så ett och annat tips blir köp även för oss som inte vanligen importerar eller mest dricker vatten. Så tack!