söndag, juli 04, 2010

2007 Château de Saint-Cosme Gigondas


Fjärde flaskan sedan släppet i våras. Vid det här laget står det klart att vi snackar om ett av årets allra bästa köp. Nu provade vi med 48 timmars luftning - och vilken uppvisning vinet bjöd på!

2007 Château de Saint-Cosme Gigondas sjunger högt upp i glaset med kristallklara toner av jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär. Så komplext i sin frukt - en not avlöser den andra, men gemensamt är den magiska renheten och mognaden i 2007 års skörd. Även om aromerna från frukten är skyhöga i glaset toppas de ändå av de friska örterna och blommorna. I munnen njuter vi av den perfekta balansen - inte en antydan till hetta står att finna, trots att curryvarm bulgur och grillad fläskkarré står på bordet. Fruktaromerna ringer i gommen, den respektingivande kraften har gett vika för charm och elegans -
kvar är syrastrukturen och de salmiaksalta, steniga mineralerna från föregående flaskor. Detta kommer att glänsa i källaren - men visar utan minsta tvekan vad det har redan ikväll. Parker var inte fel ute med poängen. Tack gode Bacchus för att vi hade sinnesnärvaro att köpa en låda. (93)

ps. Vi kommer att tänka på en flaska från för länge sedan:
1995 Domaine J.C. Chassagne Gigondas (numera Domaine Cecile Chassagne) som hade precis dessa fenomenalt fokuserade hallon/jordgubbar. Efter sådär sex-sju år var den helt fantastisk och uppenbarligen ganska minnesvärd...

5 kommentarer:

Anonym sa...

48 timmar i karaff, eller bara korken ur?

Finare Vinare sa...

Vi hällde av en deciliter ur flaskan, sedan fick den stå i kylen i 48 timmar. Låt höra vad du tyckte om/när du gör samma trick!

vinogram sa...

Visst är den bra! Ett vin att halsa.
Vi var precis nere I Gigondas och besökte dem.
Fick hem en låda med godsaker bla en "Le Post".
Vi fick bara köpa en flaska på 2 trots att vi kopplade in högsta charmväxeln.
Det som slog oss var hur hög kvalitet alla deras viner håller. Från Little James för 4€ till deras Cote Rotie för 31€. Det var helt klart det bästa besöket på resan!

Finare Vinare sa...

Berätta mer, snälla! Vem tog emot er? Var ni ute i vingårdarna eller enbart i källaren? Fick ni smaka alla cuvéer, även Le Poste? Fick ni testa fatprover av nollniorna? Vilka viner gillade ni bäst? Frågorna haglar, som synes ;-)

Får man be om en bloggpost modell längre, tack!

vinogram sa...

Ok, får försöka att köpa upp tid till en post.
Vi besökte ju även Janasse och Domaine de Ferrand.
Har varit lite sugen på att skriva men min tid räcker ju inte till..
Vi provade de flesta nollåttor. Alla nollsjuor var slut. Fick tyvärr inte prova Le Poste, bara köpa.
Deras Cote Rotie och Saint Joseph var grymt bra samt deras standard Gigondas som ni drack nu.
Fin frukt och läckra mineraltoner även i nollåttan.