tisdag, oktober 21, 2008

Franska Vin & Gastronomidagarna: Johan Lidby


Johan Lidbys bord brukar vara ett givet stopp på varje vinmässa. Den här gången passar vi på att fylla kunskapsluckorna med oprövade viner, framförallt från Bourgogne. Mr Lidby himself tar hand om presentationen och sprutar vingårdsdetaljer i en takt som trotsar pennans hastighet.

2004 Château Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée kommer från den största och mest välkända egendomen i byn Fuissé. Vi har följt deras viner i ett antal år och gillar den traditionella, nötiga, lite fatoxiderade stilen. Ägaren Antoine Vincent strävar dock efter större elegans och mineralitet, och kanske har de senaste åren visat på en sådan utveckling. Detta vin är det som görs i störst volymer. Stockarnas ålder är 15-30 år och vinet mognadslagrades i 9 månader på använda fat. Doften bjuder på typiskt nötiga, fatoxiderade toner med bokna äpplen och mineraler. Smaken bjuder på massor av kraft och karaktär, men mindre av elegans. En givande vit bourgogne från ett varmare makroklimat - och till rimligt pris.

2005 Château Fuissé Pouilly-Fuissé Les Combettes kommer från ett läge på 1,8 hektar som sägs producera eleganta viner. Doften är mycket finstämd och stilig med fokus av mineraler, blommiga övertoner och en gräddig, lyxig känsla som går igen i den slanka smaken, där syrorna är ack så fina. Snyggt på ett sätt som liknar William Fèvres Chablis Grand Cru Bougros.

2006 Domaine Charlopin-Parizot Bourgogne Blanc har en typisk bourgognedoft av vanilj och smörbulle. Smaken har fin kryddighet och harmoniska syror. Ovanligt nog för en vit bourgogne kommer druvorna från norra delen av côtes-de-nuits där klimatet är lite svalare. Karaktären är därför slankare och syrligare än bourgogne blanc från côtes-de-beaune. Inte alls dumt.

2004 Bruno Clair Marsannay Les Grasses Têtes kommer från 30-åriga stockar på en jordmån av kalkrik lera. Vinifikationen är traditionell med i öppna träkar med lagring på foudres. Doften är lövrökig med brända örter, pinotkrydda och angenäma stjälkiga toner. 2004 har gett en tuffare struktur och smaken är därmed mycket torr, stram och ung. Johan Lidby påpekar att humöret på Bruno Clairs viner är lite vresigt idag, kanske på grund av lågtrycket... Vi kan inte låta bli att citera Jean-Pierre Vanel, och frågar oss om vi måste vänta på soliga dagar för att öppna de lite kinkigare vinerna. Hur som helst gör Bruno Clair traditionella bourgogner som absolut måste lagras bortåt 8-10 år för att ge sitt bästa. Vi gillar stilen.

2004 Bruno Clair Marsannay Les Longeroies kommer från mer kalkrik mark och liknar föregående vin, men är ännu mer knutet på doften. Smaken är ännu tuffare med betoning på jord och mineraler. Motvilligt tittar jordgubbsfrukten fram.

2004 Bruno Clair Chambolle-Musigny Les Veroilles hämtas från ett namngivet byläge som gränsar till grand cru eftersom det inte finns någon mellanliggande premier cru just här. Stockarna är unga på kalkrik jordmån och ger rätt tidig drickbarhet. Doften är något knuten men har klart mer av charm, med tydligare jordgubbstoner, svamp och pinotkryddighet. Smaken är större och mjukare än föregående viner med liten lakritsrondör och tydlig elegans.

2004 Bruno Clair Savigny-les-Beaune La Dominode växer på stockar från 1902, i lerig jordmån. Här finns gott om tanniner och en torrare frukt som känns lite tvär och kort idag. Hållbarheten är desto längre. Sammanfattningsvis var de här vinerna svåra att prova i detta tidiga skede eftersom de är så knutna, men har man bara en rejäl dos tålamod så tror vi att nollfyrorna kommer visa riktigt fina egenskaper med tiden.

2006 Charlopin-Parizot Bourgogne Rouge kommer från byarna Gevrey, Fixin och Marsannay. Färgen är lite mörkare än Bruno Clairs viner. Doften ger aromer av lingon, röda vinbär och rostade fat. Frukten är god men känns kanske lite "billig". Smaken har en förvånansvärd, beaujolaisliknande mjukhet.

2005 Charlopin-Parizot Morey-Saint-Denis kommer från 70-åriga stockar i jordmån dominerad av lera. Vinet har mognat 20 månader på nya fat. Vinet har mörkare färg och en saftig, stor och yppig, lite syltig vinbärsfrukt med liten kryddighet och tydlig fatkaraktär.

2005 Charlopin-Parizot Vosne-Romanée har vuxit på en kalkrik jord som ger bra mineralitet och längd, men också en mer sluten karaktär. Saftig, fruktig, knuten och ganska tanninrik smak. Helhetsintrycket av de här tre vinerna är en fruktig, aningen vingummiliknade stil som lämpar sig för tidigare konsumtion än Bruno Clairs viner.

2005 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Tradition ger ungefär det intryck vi förväntar oss i en snabb stående provning: charm, saftig bärighet, animaliska toner och assist av kryddor. Gott vin! Dagens överraskande nyhet är att det faktiskt finns några flaskor kvar på vinkällarbutikerna.

2005 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape À la Gloire de Mon Grand-Père Cuvée Grenache är som namnet utlovar gjort på 98% grenache från ett sandigt läge i den norra delen av appellationen,
"La Gardiole". Stockarnas ålder är 60-80 år. Det här vinet har en förödande läcker och ren doft av hallonpaj, jordgubbssylt och stenmineraler - ett elixir av grenache. Smaken är mycket renfruktig med direkt attack, hög koncentration, påtaglig alkohol och massor av mogna tanniner i en munkänsla som ändå har lite väl skarpa kanter i detta tidiga skede. Alltihop behöver lite tid att sätta sig, men det kommer bli strålande gott i en förhållandevis nära framtid. Enligt etiketten 14,5% - lägg på en eller ett par procent så är vi hemma. 360 flaskor släpps i februari 2009, till priset 299 kr.

2005 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Chante le Merle Vieilles Vignes måste förstås komma från ännu äldre stockar än det förra vinet, alltså är åldern hela 100 år. Uttaget blir därmed ännu mindre. Doften är mer återhållsam och samtidigt mer komplex. Lite hallon och jordgubbssylt finns förstås, men också mycket annat: körsbär, mjuka plommon, salta tjärtoner, lakrits, fikon och fina kryddor. Smaken upplevs idag som klart mindre kraftfull, men mer harmonisk än i föregående vin. Även här lanseras 360 flaskor i februarisläppet. Pris 359 kr.

10 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag var svårartat charmad av 2005 Gloire de Mon Grand-Père i Paris i somras och hade inga problem alls med att dricka den redan nu. Men det är klart, tanninerna blev nedbrottade och förseddda med munkavel av en rejäl köttbit och en vanvettigt krämig Aligot...

Finare Vinare sa...

Visst har du rätt, charm är bara förnamnet. Vilken doft! Att en toppcuvée från 2005 redan ska vara helt harmonisk i munnen för sig själv är ju egentligen ett nästan orimligt krav. Och som sagt, med lite animaliskt fett i munnen är läget ett helt annat...

Förr i tiden var vi så duktiga och sparade alltid alla våra châteauneufer till minst sju års ålder. Men i år har vi i de svenska vinbloggarna fått fnatt kollektivt och korkar upp så fort vi får vantarna på flaskan. Kan vi inte få en blogganpassad speciallösning - odlarna tappar upp fatproverna direkt till flaska och skickar hit nollsjuorna redan nu?

Anonym sa...

Kul att ni fick prova Bruno Clairs viner, en producent jag uppskattar. Ni fick ingen hint om hans 05:or skulle släppas eller är allt redan slutsålt?

Finare Vinare sa...

Nej, det glömde vi förstås att fråga om. Men hans viner brukar släppas sent, det var ju inte så fasligt länge sedan nolltvåorna var på tapeten, vi köpte och provade 2002 G-C Clos du Fonteny för mindre än två år sedan. Vi gissar därför att nollfemmorna dyker upp framöver. Om du frågar Lidby via mail får du gärna berätta mer exakt när de släpps.

Anonym sa...

Ni har ju rätt där, det kom in en drös 02:or i våras...

Anonym sa...

Hoppas Brono Clair 04 och 05 dyker upp på bolaget, jag testade Savigny-les-Beaune La Dominode 2002 som släpptes innan sommaren, mycket god och inte alls i nån tunnel just nu. Gevrey Chambertin 1er Cru Clos du Fonteny 2001 som släpptes samtidigt (tror jag) var däremot ganska trist och intetsägande.
(Bägge finns kvar på systemet tror jag, om än i små mängder)

Anonym sa...

Jag drack Clairs Marsannay Les Longerois 2002 i januari och vill minnas att den var rätt nysläppt. Så att döma av det kan det dröja tills nollfemmorna lanseras - men det behöver inte finnas ett linjärt samband. Gott, men också lite oupptinat.

Tack för rapporten, och för tipset om Farfars Ära-släppet. Lite slagsida åt 2005 i Châteauneufgarderoben, men det får man kanske ta ;-)

ASi sa...

Jag kunde inte låta bli att köpa Savigny-les-Beaune La Dominode 2002 när jag såg att det var 100-åriga stockar! Jag har dock inte provat. Den och fyra andra från Clair finns för övrigt fortfarande på systemet.

http://www.bruno-clair.com/english/HTML/vins/vin11.html

Anonym sa...

Slagsida åt 2005 i Châteauneufgarderoben? Det är väl ingenting jämfört med den allmäna slagsidan åt CdP...? ;-)
Hörde jag "prisvärt"?
/Fredrik

Anonym sa...

Word...