torsdag, oktober 02, 2008

2005 Comtes d'Isenbourg Riesling Schoenenbourg


Nästa smakprov från oktobersläppet kommer från den superba, sydvända grand cru-vingården Schoenenbourg norr om Riquewihr. Vinerna härifrån kan teoretiskt sett vara hur bra som helst, och redan på detta tidiga stadium är det därför dags att dra i bromsen och tona ner förväntningarna för att avvärja eventuella besvikelser. Med detta ursprung bör man ju egentligen kunna prestera bättre viner än så här! Nu är Comtes d'Isenbourg inte kända för att producera de mest storslagna alsacevinerna utan är snarare kända som en habil producent som leverar större kvantiteter av hygglig kvalitet till bra pris. Namnet har man lånat från ett historiskt slott i Rouffach som både har hotellverksamhet i större skala och en mycket bra vingård, Le Clos Château Isenbourg, vars vin finns representerat i BS. Domaine importerar.

2005 Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg är ljusgult i färgen. Doften är förvånansvärt utvecklad, yppig och generös för ett såpass ungt vin - med gummiliknande petroleum, citronolja, honung, ett uns oxidation och en nektarlik fruktkombination av persika, citron och grapefrukt - plus en liten blommighet som liknar liljekonvalj. Här finns tydliga drag av det varma året 2005 i kombination med en viss, trevlig komplexitet. Smaken betonar fruktighet med en märkbar restsötma på 14 gram. I munnen får vi gott om citrusdominerad smakrikedom, men jämfört med doften (och andra, mer syra/mineralorienterade konkurrenter) hittar vi inte någon nämnvärd elegans. Syran är mjuk och maskeras nästan av restsötman. Man skulle kunna tro att restsötman vill dölja någon brist. I korthet: syrorna är lite låga och vinet är i sötaste laget. Smaken tycks oss dessutom, trots sin omedelbara generositet och intensitet, lite kort. Avslutningen stagas upp av en framträdande grapebitterhet och jordiga slutsyror.

Till lämpligt vald mat (kanske halstrad pilgrimsmussla, eller schnitzel på kalvinnanlår som ikväll) kan det absolut vara användbart, men det är efter maten som den vänliga, lättdruckna stilen gör sig allra bäst. Den som tycker att alsaceriesling emellanåt blir alltför stram bör uppskatta karaktären av solsken på flaska. På så sätt kan det här bli ett lyckat ackompanjemang till eftermaten-prat över en bit rödkittost.

Sammanfattningsvis ger nog vinet ändå inte riktigt vad vi hade hoppats på. 2006 imponerade Comtes d'Isenbourg stort på oss med sin 2002 Le Clos Château d'Isenbourg. Vi tyckte att det bjöd på en klart högre nivå av elegans och mineralkaraktär i en helt torr inramning, till ungefär samma pris (2004 finns nu för 159 kr i BS). Vi håller utkik och hoppas kunna smaka det vinet framöver.

2005 Riesling Grand Cru Schoenenbourg (Comtes d'Isenbourg, Riquewihr, Alsace)

3 kommentarer:

Per sa...

Det här vinet vad väldigt sött! Provade det till baconrullade gösfileér och jag måste säga att det gick inget vidare. Blev bara sött och kvalmigt liksom. Jag satt och längdade efter en Chablis, det tror jag hade funkat bättre!

Anonym sa...

(A): Drack 2004 Le Clos i april. Imponerade inte på mig.

Finare Vinare sa...

Tack för den rapporten (A). Då halkade 2004 Le Clos ner ett par pinnar på prioritetslistan. Någon annan som smakat?