lördag, oktober 04, 2008

2007 Meinklang Grüner Veltliner


Lördagskväll i köket där vi lagar tre rätter på en gång: en boeuf bourgignon, en pastasallad med ruccolapesto och kvällens lammkotletter med små kokottgratänger på potatis och sidfläsk. Morgondagen är så fullspikad med jobb att vi inte kommer hinna med att laga mat. Och vad är väl bättre till matlagningen än att sippa på ett rakt och okomplicerat vitt! När väl lammkotletterna kommer på bordet, doftande av herbes de provence, med halstrade skivor av zucchini och aubergine är 2005 Château Courac Laudun vinet som levererar helt enligt förväntningarna. Komplexitet i doften, rejält grepp i smaken och en tuff pepprighet i avslutningen.

Meinklang - Weingut Michlits omfattar 55 hektar vinmark, dessutom har man fruktodlingar och blandat jordbruk. De druvor man odlar är grüner veltliner, zweigelt, blaufränkisch, pinot blanc, pinot gris och pinot noir. Man jobbar med modern teknik och är samtidigt biodynamiskt certifierade sedan 2005 - vilket gör det här vinets pris än mer anmärkningsvärt. Kossan på etiketten är Angus-boskap som man har på gården, inte minst för att få den spillning man behöver som kompost till vinmarken. Werner Michlits genomgick sin oenologutbildning 1998-2002 och arbetar tillsammans med sin fru Angela - det är ett driftigt ungt par som ligger bakom detta vin. Vi har en stark känsla av att vi kommer att få se mer av deras viner...

2007 Meinklang Grüner Veltliner har en ljust gul färg och en vit doft där det första som träffar näsan är mandel. Den kommer i flera variationer: mandelblom, sötmandel och mandelmassa. En mineralitet som liknar vått ylle är nästa intryck. Kardemumma gör sig bemärkt i en fin kryddighet där vitpeppar assisterar. Därnäst frukten: lagom reserverad befinner den sig i området mellan gula äpplen, gråpäron och grapefrukt, utan de i billigare moderna österrikare så vanligt förekommande aromjästiga godistonerna - bravo!

Smaken är ren, god och knastertorr och vuxen - ett riktigt matvin. I attacken finns tydligt bett med svag arom av grappa eller calvados, bra limefriska syror, slankhet snarare än fetma och en rejäl kraft och energi i "sväljet" bak i gommen: vitpepprig, kryddig, mineralisk och en smula bitter. Allt mynnar ut i en förvånande längd för ett 79-kronorsvin. Det här är inte dumt alls! Ärligt, rent, matorienterat - med extra plus för kraft och avslutning. Vi skulle gärna dricka det till en wienerschnitzel.

2007 Meinklang Grüner Veltliner (Angela & Werner Michlits, Meinklang Weingut Michlits , Pamhagen, Neusiedlersee, Burgenland)

ps. Tack till L & H för att ni uppmärksammade oss på det här!

pps. Det här har blivit något av husets vita under oktober...

3 kommentarer:

Putte sa...

Tack för era snabba och som alltid välformulerade kommentarer till oktober-nyheterna. Idag har jag inhandlat Meinklang, Les Vins de Vienne och Comtes d'Isenbourg. Gissa var inspirationen kom ifrån. Det blev även några flaskor Solanes från Priorat, som jag ser fram emot att prova.

Finare Vinare sa...

Meinklang har faktiskt utvecklats till något av husets vita för tillfället. Ett billigt vin med stor integritetet.

Berätta gärna vad du tyckte om Solanes!

Putte sa...

Ja, det är alltid kul att hitta sådana fynd. Solanes vilar fortfarande i källarskrubben, men jag återkommer.