onsdag, oktober 15, 2008

1999 Domaine Capmartin Madiran Cuvée du Couvent


Guy Capmartin odlar sedan 1987 sina 16 hektar runt klostret "Le Couvent de Maumusson" i Madiran. Det är en uttalat kalkrik mark, vilket ger utdelning i form av härligt friska syror. Kvällens vin är gjort på 100% tannat, och har mognat i ett år på nya ekfat. Vi blev stormförtjusta förra året och tyckte att det här vinet förtjänade en plats i finaste sällskap, precis i utkanten av årsbästalistan. Det var inget slumpskott, utan de goda intrycken kvarstår. Ja, faktiskt befäster det här vinet sin position med ett års extra mognad.

1999 Madiran Cuvée du Couvent har en komplex, mörk doft med lantlig stallighet, järn, mineraler, rökiga löv, undervegetation, granbarr, svarta oliver, salta fiskar, skoputs, mörk choklad och en rik, mörk, mogen svartvinbärs/björnbärsfrukt med inslag av korinter. Vi är helt överens - det är en njutning att sniffa på!

Smaken är fint balanserad, mognande, stor och fyllig - och mörk! Urfransk, uttalat mineralisk, torrfruktig, läskande, med bra syror och massor av goda tanniner från druva och ek i skön förening. En bitig och mycket givande smak!

Summa summarum: detta är rena blodtransfusionen! Tanninerna har blivit än mer harmoniska sedan förra året. Vinet utvecklas finfint och har fortfarande en lång framtid framför sig. Det är extremt mycket vin för pengarna. 99an gick på 149 kr när det släpptes. 2003 kostar €11.40 nere i Madiran. Årgång 2001 finns för ynka 126 spänn i BS. Det kan väl inte vara möjligt att den också är så här bra?

1999 Madiran Cuvée du Couvent (Guy Capmartin, Maumusson, Madiran)

6 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Provade nollettan i augusti. Visst är det bra, men resterande flaskor får allt ligga till sig några år. Just nu blir man rejält skrynklig i hela munnen.

Anonym sa...

2001 ska ju allmänt vara en bättre årgång i Madiran så det är väl bara att slå till...

Vinös sa...

Härlig läsning, det här är verkligen ett fantastiskt vin! Vi har två 99:or kvar men ska försöka att hålla oss från att dra korken redan nu. Fast er beskrivning gör det ju inte direkt lättare att stå emot :)

Har ni förresten provat Ch Barréjat Cuvée des vieux ceps? Den är ännu billigare än Capmartin och i våra munnar minst lika bra. Bägge vinerna klarar ju för övrigt med lätthet 15 år i källaren utan att frukten viker ner sig!

MMM sa...

Jag kan gå i god för Bouscassé 2005 om vi talar Madiranviner...

Finare Vinare sa...

Jodå, Vinös, visst har vi provat Vieux Ceps, senaste årgången var 2002. Vi tyckte att det var riktigt gott men ändå inte i klass med 1999 Cuvée de Couvent. De här vinerna behöver så mycket tid!

Det är nog en extra hög dos av mineraler som gör att vi tänder lite extra på Guy Capmartins vin. Plus de exemplariska syrorna. Vi måste beställa 01an och testa...

Mmm, härligt med 2005 Bouscassé! Den ligger i väntläge här hemma, och ska bara hamna i rätt inramning....

Björn sa...

Rhonarna provade nollettan i juni och deras noteringar ger en hint om vad som väntar.