onsdag, oktober 29, 2008

2005 Château Clément-Pichon


Som en speldosa - vi tjatar vidare: sånt här saknar vi på systembolaget och åker gärna över till Köpenhamn för att handla till ännu bättre pris - opretentiös och drickbar cru bourgeois. 2005 glänser även de modesta vinerna på sitt sätt, trevliga att dricka medan man väntar på de mer seriöst anlagda.

2005 Château Clément-Pichon är relativt ljust och körsbärsrött i färgen med antydan till mognad i kanten. Doften är blommig och charmig med vanilj, saft av hallon, körsbär och röda vinbär, vitpeppar och en gnutta tobak och stall. Rosendoften är tydlig och får sällskap av örter och milda kryddtoner av kanel och sandelträ. Ekfatskaraktären djupnar med luftning.

Smaken är saftig och charmig, lättsam och god. Syrorna är höga och frukten uppvisar röda körsbär och vinbär med assist av cigarrettobak och örter. Innan och till maten känns vinet ganska snällt och tillgängligt, men efteråt stramar det upp sig ordentligt och ger tydligt besked att det allra helst önskar några års lagring. Vi associerar till medelfyllig chianti classico, rödfruktig Saint-Emilion (inte helt olikt nyligen testade 2004 Haut-Plantey) eller varför inte en ultralight version av 2004 d'Armailhac...

2005 Château Clément-Pichon Haut-Médoc Cru Bourgeois (Clement Fayat, Parempuyre, Bordeaux)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er!!
Ska till Cph nu till helgen.
Vart bör man vända sig för att hitta trevliga enkla Bdx??

Gissa vad som sippades över kvällarna två...
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=1011&Year=2005

Fy f-n vad gott. Livsfarligt bra.

Ler sa...

Intressant intressant!!

Men intressant nr 2 syftar på grejen att kunna dricka Bordeaux 3 år ung!!!!! Det är intressant att läsa om provningarna, men det vore också intressant (blir intressant nr 1 !) att läsa om vinerna då de är utvecklade till vad de kan bli!!? Själv är jag gammal gubbe som helst dricker dem minst 15 - 20 år gamla. Detta Pichot-slott har tyvärr inte visat sig hålla så bra i utveckling... Men kanske annorlunda med nya årgångar, men det får jag inte uppleva!
Tack för alla trevliga provningsredogörelser!
Kransen

Vintresserad sa...

Roligt att ni är på gång med 2005. Läser med stort intresse!

Finare Vinare sa...

Vinosapien, underbart att du ska till København! Vi ser fram emot att träffa dig och Les Cailloux snart ;-)

Erik Sörensen: 2004 Ch Liversan (tilbud, 89 DKK).
Trevligt vin som inte skäms för sig i källaren heller.
Eller ta en sväng på Illums så hittar du nog nåt gott...

Fy f-n, skidefedt man! Hold paa hatten när du prövar 2005 Jadis. Men inte alla fattar grejen, exempelvis LG och AoV. Munskänken tar det också rätt lugnt. Fast har man sett ljuset så har man....

Finare Vinare sa...

Detta kan vara något att kolla upp för den som har vägarna till Köpenhamn, även om Vinosapien redan är på hemväg:

2004 Château Doyac, Haut-Médoc.
Kostar 99 DKK hos Kjær & Sommerfeldt.