onsdag, oktober 01, 2008

2006 Les Vins de Vienne Saint-Joseph


"Det Strategiska Släppet" låter som någonting ur Winston Churchills memoarer, men omtalas oftast med gäspningar bland vinprovare. Lite orättvist egentligen, för det har försett oss med flera vapendragare i den svåra mellanprisklassen: Château La Tour de By, Pio Cesare Langhe Nebbiolo, La Bastide Blanche Bandol, Château Bouscassé, Brolio Chianti Classico, Fontanafredda Langhe Nebbiolo - det är bara några av ett flertal viner som hittat vägen in i ett bredare medvetande via den årslånga lanseringen. Viner som är duktiga och säljer, får som belöning stanna kvar i det ordinarie sortimentet. När nålsögat passerats med hjälp av en lyckad årgång och aggressiv prissättning återstår bara frågan: kommer vinet fortsätta att leverera samma höga kvalitet även i följande årgångar, eller ska den på ett sorgligt sätt vattnas ur med tiden? Man kan tycka att det finns gott om tid att upptäcka de här vinerna i lugn och ro. Precis tvärtom, anser vi: dyker det upp en vintyp man vill se mer av är det lika bra att rösta tydligt med en gång genom att köpa det - så kanske det uppstår en positiv våg och vinet blir kvar i sortimentet. Den här gången är vi särskilt glada att se ett par nya och förhoppningsvis användbara matviner gjorda på två av våra favoritdruvor: riesling och syrah.

Les Vins de Vienne är ett joint venture med de ypperliga odlarna Yves Cuilleron, Pierre Gaillard, François Villard och Jean-Pierre Villa i spetsen. Företaget skapades 1996 för att återuppväcka gamla romerska vinodlingar på östra stranden av norra rhônedalen, i trakten av Vienne. Just de vinerna görs under appellationen Vin de Pays des Collines Rhodanniennes. Man har dessutom en negociantverksamhet i alla viktiga appellationer i norra rhônedalen samt ett par i den södra. Kvällens vin kommer från inköpta druvor, odlade i den norra ändan av den långsträckta appellationen Saint-Joseph. Avkastningen låg på 40 hl/ha. Musten fick tre veckors cuvaison med överpumpning och nedtryckning av skalhatten. Två tredjedelar av vinet mognadslagrades i använda ekfat under ett år, och resten på tank.

2006 Les Vins de Vienne Saint-Joseph har en mörkröd, klar färg med blåton. Doften bygger på tre tydliga beståndsdelar: ung syrahfrukt, tydliga örter ur garriguebuketten och en uttalad, stenig mineralitet. Frukten är mörkröd och lagom parfymerad, med drag av körsbär, hallon och violer. Vidare får vi ungdomliga nyanser av ek, malolaktisk smörkola och bittermandel. Som final kommer några vrid på svartpepparkvarnen, en saftig rostbiff i bakgrunden, samt anis och lakrits. I det tomma glaset minglar animalisk vitpeppar.

Smaken är god och rejält stram med bra frukt som för tillfället är hårt hållen av höga, snygga syror. Örter och lakrits kommer till och en tydligt svartpepprig avslutning. Inget smicker här alltså - utan rent, stramt och tufft, fortfarande lite kärvt i sin ungdomlighet. Uttrycket är på sitt sätt modernt fruktigt (dock miltals ifrån den rätt obalanserade 2006 Faury Saint-Joseph) men framförallt seriöst strukturerat för framtiden - vi tror nämligen starkt på utvecklingspotential i denna nya bekantskap som vi ska lära känna mer ordentligt framöver. Ett stilrent och mycket syrahtypiskt vin av hög kvalitet! PrimeWine importerar.

2006 Saint-Joseph AOC (Les Vins de Vienne, Seyssuel, Rhône)

ps. Det är rea på SB. Inte minst en och annan god riesling finns att köpa med 15-30 procents rabatt.

11 kommentarer:

Frankofilen sa...

Tack för den påtitten. Det här blir att smaka vad det lider.

esping sa...

Tack för tipset. Området är nästan nytt för mig men den Cuvée Tradtion från Domaine Moniere som jag provade i helgen gav verkligen mersmak och verkar vara ett vin helt i linje med Les Vins de Vienne.

vinogram sa...

Upp till 50% på Domäne Wachau! Fast frågan är om det finns så många flaskor kvar..

Finare Vinare sa...

Vi köpte FWW 2000 Dürnsteiner Kellerberg för 99 kr!

MMM sa...

Det hade jag missat! Frank Bonville Vintage Champis 2002 för 239 kr - jag tyckte även 299 kr för den var ett riktigt bra pris.

Finare Vinare sa...

Mmm - vi bockar och tackar för den passningen! Andra godingar:

2004 Hirsch Heiligenstein 175 kr (229)
2004 Kerpen Wehlener Sonnenuhr 110 kr (145)
2005 Wegeler Winkel Jesuitengarten 175 kr (219)
2005 Salomon Undhof Kögl Reserve 175 kr (222)
2004 Wolf Jesuitengarten 130 kr (164)

För den som gillar sött och har massor av tålamod:

2005 Markus Molitor Zeltinger Deutschherrenberg Auslese ** 135 (174)
2005 Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Auslese** 215 (284)

Björn sa...

F. Bonville 2002 hade ju fått lite blandad kritik, men jag köpte en flaska i våras på vinst och förlust och blev riktigt förtjust. Helt i min smak även om jag smakat bättre. 239 kr är riktigt bra.

Finare Vinare sa...

Ja, vi har ju redan skrivit på för Monsieur Bonville.
Till det nya priset är det ingen tvekan alls.

Vinosapien sa...

En liten varning för
2004 Hirsch Heiligenstein 175 kr

Testade den i förra veckan. Doft och smak lite väl endimensionell. Om det har att göra med att det är skruvkapsyl låter jag vara osagt...
Här kan ni se vad jag tyckte:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=,1007


Lägg hellre slantarna på
2005 Salomon Undhof Kögl Reserve 175 kr
Testat den vid minst 2 tillfällen.
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=780

Bonville för 249 måste ju anses som ett formidabelt klipp i dessa finansiella krisdagar. Tänk om våra aktieANALYTIKER gjorde som oss;)

Finare Vinare sa...

Vi älskade Hirsch Heiligenstein när den släpptes. Nyss fick vi en rapport från vännen Holger om att den tappat något på vägen. Det här låter oroväckande. Omtest snart...

Salomon Undhof ska vi också dricka snart. Tack för tips och smaknoteringar!

Björn sa...

Mera reavin:-) Coates Shiraz 2004 är en Aussie som jag tyckte mycket bra om, och som fått 92p av Tanzer. Inte alls för syltigt. Nedsatt pris till 199 kr från 267 kr gör att man får lust att köpa flera. Några tior billigare än jämförbara Mitolo GAM 2005 t.ex.