fredag, oktober 17, 2008

Domaine La Boutinière 2005: Tradition vs. Vieilles Vignes


Ända sedan i morse har vi längtat efter att laga en klassiker från södra rhônedalen: lammsadel späckad med rosmarin och vitlök, potatisgratäng med skivor av rökt sidfläsk, klassisk ratatouille och tunna skivor av aubergine och courgette i grillpannan. Lammsadeln visar sig vara slut, men vi räddas i sista stund av ett par prima nyazeeländska lammracks. Och vad kan väl passa bättre till allt detta än att bekanta sig med en hittills oprövad gård i Châteauneuf-du-Pape?
Nollfemmorna från Domaine La Boutinière verkar ha passerat under radarn på de amerikanska bedömarna, kanske på grund av tidigare modesta parkerpoäng och avfärdanden som "soft, commercial and easygoing". Fast nu är ju 2005 året då allt är möjligt! Ikväll är det Rhônarna som ska ha tack för att vinerna över huvud taget står på bordet.

Domaine La Boutinière är en typisk familjeegendom i fjärde generationen, startad redan 1920. Fram till 1981 sålde man hela skörden till negociantfirmor, och fortfarande gör man sig av med den minst intressanta fjärdedelen för att hålla upp kvaliteten på de egna vinerna. Man odlar 10 hektar i form av åtta parceller utspridda över hela appellationen.

Cuvée Tradition har en druvmix av 70% grenache, 10% cinsault, 10 % mourvedre, 5% syrah och andra tillåtna druvor. Stockarnas snittålder är respektingivande, 70 år. Jordmånen är kalkrik med typiska galets roulés. Skördeuttaget ligger på 30 hl/ha. Druvorna passerar sorteringsbord, avstjälkas till 80% och genomgår sedan tre veckors cuvaison. Därefter spenderar det nyjästa vinet ett år på stora foudres. Alkoholhalten uppges till 14,5%, på flaskan står det 15%. Vi gissar på det senare.

Det bästa druvmaterialet, bland annat grenache från 100-åriga stockar på högplatån La Crau, hamnar i Grande Réserve Vieilles Vignes. Ja, till och med snittåldern på stockarna ligger enligt uppgift på 100 år! Blandningen är 80% grenache, 10% cinsault, 5% mourvèdre, 5% syrah och andra druvor från appellationen. Jordmånen är generellt densamma som för Tradition. Skördeuttaget är dock ännu lägre, 25 hl/ha. Druvorna sorteras noggrant, avstjälkas till 60% och genomgår sedan en cuvaison om 25 dagar. Därefter följer en strängare uppfostran på 18 månader i femhundra liters demi-muids och använda, 1-3-åriga fat. Vad gäller alkoholen är det samma siffror som för Tradition. Ok, nog med fakta, dags att prova! Båda vinerna har ett vackert, transparent utseende, det första mer blårött, det andra mer åt varmare rubin...

2005 Domaine La Boutinière Tradition har en fin, öppen, bärsaftig doft med lite eteriska övertoner. Här finns kompletterande aromer av blåbär och lingon , men det är solvarma hallon som dominerar intrycket. Vi associerar både till Bosquet des Papes och Barbaresco Basarin. Med tiden kommer mer garrigue och aningar av kirsch. Ljuvligt och lovande!

Vi får en saftig, ren och mycket god smak med slank munkänsla. Syrorna är friska, frukttanninerna behagliga. Anis och sötlakrits assisterar diskret. Mitt i fokus av smaken finns en snyggt inbyggd turbomotor av alkohol, ekipaget skjuter iväg som ett spjut, stramas upp i den angenämt bärkärva avslutningen och landar först en god stund senare. Vi tänker oss en dirigent som distinkt slår av en fras i en stor kyrka - och lyssnarna förvånas av den långa efterklangen. Den närmaste jämförelsen vi kan komma på är 2005 Bosquet des Papes, fast med lite mer drag under galoscherna. Den här flaskan går åt först!

2005 Domaine La Boutinière Grande Réserve har en knuten doft med finstämd fatkryddighet. Här finns också diskreta toner av tjära och grillat. Vi noterar underliggande hallonfrukt, men den skyms nästan helt av de lite svettiga faten. Man kan ana ett större djup därunder, men nedgången dit är inte öppen än.

Samma intryck går igen i smaken: en traditionell ekfatskaraktär med vanilj och krydda håller frukten i spännband. Avslutningen är något ekbitter och eldig. Det hela känns först lite stumt, kort och avhugget. Vi bollar med metaforer som kvar i startgroparna, inne i tunneln och bakom stängda dörrar - man kommer helt enkelt inte längre just nu. I detta skede tycker vi att vinet borde gjorts utan hjälp av barriques.

Men när vi dricker vinet efter fem timmar har det hänt saker! Inte så mycket i doften som i smaken: komplexa, läckra aromer av ljus vaniljchoklad, asiatiska kryddor, ektanniner och nötiga, knäckiga toner har äntligen kommit loss och berättar om vad som vad som kan väntas i en längre framtid. Nu finns också rejält med tryck och längd i smaken. Mycket gott, till slut!

Sammanfattningsvis: den som gillar urtypisk, ren och saftig châteauneuf bör under inga förhållanden missa 2005 Tradition. Det här är ett kanongott vin - och fullständigt njutbart redan nu. Har man tålamod och vill chansa lite, kan 2005 Grande Réserve bli storslaget med tiden - när frukten tittar fram ur ekkostymen och komplexiteten ökar med stigande ålder.

På plats kostar Tradition €13,50-€16,30 och Grande Réserve €20-25. Vinsummum ser till att vi kan handla i Sverige, och priserna i BS är klart hyfsade.

2005 Domaine La Boutinière Cuvée Tradition (Fréderic et Gilbert Boutin, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

2005 Domaine La Boutinière Grande Réserve Vieilles Vignes (Fréderic et Gilbert Boutin, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

9 kommentarer:

Göteborgare sa...

Tyvärr kan man bara handla dessa om man bor i Stockholm eller i Jönköpings län.....

Finare Vinare sa...

Du kan gå runt den fåniga regeln genom att göra en privatimport...

Anonym sa...

Om man kollar på deras hemsida så går det att komma runt AB+F-problemet genom att kontakta och komma överens med importören innan man beställer. Jag ska höra mig för eftersom jag bor i Göteborgstrakten.
/Fredrik

Björn sa...

Åsså tog de flaskorna slut hos importören;-) Eller så är det lugnt ett tag eftersom många väntar ut resultatet av lotteriet i onsdags.

Rhônarna-Andreas sa...

Kul att ni gillade "Tradition", klart prisvärt. Var på Vinmässan/Grand och talade med Vinsummum, det lät på dem som att -05 började ta slut. De bjöd däremot på Tradition -04 som inte heller var pjåkig. Men som sagt det är något speciellt med året -05.

Fredrik G sa...

Jag har mailat Vinsummum och väntar på svar.
Göteborgare: Är du intresserad av att dela på en beställning om de tycker mina 2-3 flaskor är för lite?
/Fredrik

Anonym sa...

Var når jag dig Fredrik?

Fredrik sa...

Jag har fått ett första svar men de skulle återkomma senare med besked. Tydligen sköter de alla leveranser själv men ena familjen har släkt i Göteborg och åker hit då och då.
Kolla länken och till min "hemsida" *host* och konstruera en mailadress enligt modellen:

förnamn.efternam[hemma-hos]gmail.com, där '[hemma-hos]'='@'

(Jag skulle vilja ha mina flaskor levererade till Nordstan, Kungstorget eller Mölndal.)
/Fredrik

Anonym sa...

Göteborgare: Det blev snabba ryck idag så jag har beställt 3 flaskor. Jag kan tänka mig att släppa ifrån mig en men då får du höra av dig. Annars fixar jag bara ihop en höstgryta till. :-)
/Fredrik