onsdag, oktober 22, 2008

Franska Vin & Gastronomidagarna: Vinsummum


Vinsummum är en ren passionshistoria. Två trevliga trafikpiloter jobbar trekvartstid och lyckas underligt nog hitta utrymme att lägga ner ytterligare 180% energi på sin vinimportfirma. Beundransvärt! Man berättar entusiastiskt om lustfyllda sextimmarsprovningar i nordrhônska källare. Portföljen innehåller en hel del intressanta franska viner, och kanske ännu mer kul från Piemonte. Nu planerar man att utöka den franska katalogen med viner från Bourgogne. Vi tycker oss hitta en gemensam nämnare i charmiga, vinbärstonade viner med relativt tidig drickbarhet. Nu håller vi tummarna för att vingarna bär även i framtiden...

Jean-Pierre och Héléne Mucyn gjorde sin första årgång 2001, och egendomen gick först under namnet La Batellerie. 2006 Domaine Mucyn Crozes-Hermitage kommer från granitjordar i den norra (oftast bästa) delen av appellationen. Doften är renfruktig, med örter, körsbär och cassis. Smaken är saftig, mjuk och angenäm med lite avrundande lakrits. Ett perfekt bistrovin - gott, lättsamt och inte det minsta komplicerat. 139 kr i BS.

2006 Domaine Mucyn Saint-Joseph har samma renfruktiga personlighet. Doften är mer knuten, smaken tuffare, mer strukturerad och tanninrik. Rent och gott, ännu utan komplexitet. 179 kr i BS.

2005 Château de Chantegrive, Graves blandar 50/50 CS/Merlot och har legat 18 månader på fat varav en tredjedel nya. Doft och smak är fortfarande återhållna, örtiga med fatrostning och körsbärig frukt. 178 kr i BS.

2005 Château La Croix-Canon, Canon-Fronsac är ett slags andraslott till La Dauphine och kommer fortsättningsvis att uppgå i det vinet. Smaken är rätt slank, tanninrik och rödfruktig. Här finns början till mognadstoner av tobak och höstlöv. Det är en bra, enklare merlot (80 Merlot/20 CF). En ännu roligare nyhet är att vi snart kan se fram emot 2005 Château La Dauphine i BS. Slottet brukar göra bra ifrån sig i goda årgångar och vi brukar gilla det här vinet en hel del, när det fått lagom mognad under korken. Med nya ägare sedan 2001 är vinerna bättre än någonsin, enligt Parker. Priset kommer att ligga i området runt 220 kr. Det ska bli mycket intressant att prova vinet framöver.

2004 Château Les Grands Marechaux, Premières Côtes de Blaye är gjort på 70% Merlot och 15/15 CF och CS. Vinet bjuder på rättfram, mörk, modern körsbärsfrukt och kafferostade fat. Här finns gott om ektanniner och en örtig, modern, lite kort smak som vi inte faller för. Ska visst vara betydligt bättre i 2005, om man gillar stilen.

2007 Château d'Etroyes Mercurey Clos des Corvées är en côte chalonnaise på bynivå. Domaine Maurice Protheau har varit igång sedan 1720. Stockarna är runt 35 år gamla och växer i sydvända lägen. Uttaget är 45 hl/ha. Mognadslagring på fat i 12-14 månader. Vinet har en fint vinbärig doft med ungdomlig charm. Smaken är rättfram, syrlig och saftig.

2005 Château d'Etroyes Mercurey Cuvée Signature mognade i 12-14 månader på 25% nya ekfat. Här finns en rejälare, mörkare frukt än i föregående, som behöver minst ett par år för att integreras med eken.

2007 Domaine Gerin Les Amis de l'île Vin de Pays des Collines Rhôdanniennes är ett charmerande, ungt syrahvin med lysande cassisfrukt och god, saftig och lättdrucken smak. Assist av kryddor och bra, livligt grepp i munnen. Detta är ett riktigt charmtroll i bistroligan. Kommer den 9 januari i BS med en prislapp under 150 kr. Från samma producent finns fem årgångar Côte-Rôtie Les IV Saisons. Nollfemman var verkligt god, tyckte vi.

2006 Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Peuillets har en ungdomlig, fruktig doft av röda vinbär, vingummi, örter och pinotkrydda. Saftig smak med bra grepp i munnen och bra kryddighet - men fortfarande i yngsta laget. Behöver ett år för att hitta sin harmoni. Charmigt vin. Vi missade tyvärr producentens namn, men vinet lär väl snart dyka upp i Vinsummums prislista. Släpps den 1 december i BS och kostar då runt 315 kr.

2004 Domaine de la Boutinière Châteauneuf-du-Pape har en något knuten, saftig doft med lite brända och kryddiga drag. Smaken är saftig, balanserad och något utvecklad med kryddig avslutning, men saknar tyvärr koncentrationen hos nollfemman som vi gillade stort i fredags.

Ny hemsida är på gång - där man också utlovar en blogg. Vi ser fram emot att läsa den!

Inga kommentarer: