söndag, oktober 05, 2008

2000 FWW Dürnsteiner Kellerberg Riesling Smaragd


Dagens inspelningar är i hamn. Efter att ha varit med om minst ett dussin gåshudsframkallande musikminuter landar vi på hemmaplan och får som belöning ett par timmar på egen hand. Stunden är som gjord för ädel riesling i glaset. Vi korkar upp 2005 Salomon Undhof Kögl Riesling Reserve som visar sig vara korkskadad - alltså snabbt fram med nästa kandidat! Emellanåt levererar Freie Weingärtner Wachau obegripligt billiga upplevelser av mogen wachauriesling, och det här ska visa sig vara en av dem. Det sydostvända läget Dürnsteiner Kellerberg ligger precis ovanför kooperativets källare och har en jordmån av fältspat och kvarts som förenar karakteristiska drag från de andra topplägena Achleiten och Loibenberg. Källarlistan över alla andra gamla viner man har till salu är för övrigt en ganska imponerande läsning.

2000 Dürnsteiner Kellerberg Riesling Smaragd har en rikt gröngyllene färg. Direkt när korken dragits kommer en källarunknad som får oss tänka på härsken gammal talgboll, en sån man ger till fåglarna. Snart vädras de unkna tonerna ut och lämnar plats för honung, aprikoser, gamla äpplen och örter. Mineraler finns det gott om, som sig bör, med en oljig ton rakt av från kemtekniska hyllan. Tiden har framkallat den typiskt vackra ålderston som på tyska språket kallas edelfirne.

Smaken är heltorr, avrundad, behagligt rik, balanserad och honungsörtig med bokna äpplen och dalande men ändå helt vitala syror. Upplevelsen varar tillfredställande länge i munnen och lämnar en hyfsat lång eftersmak med en viss mineralisk jordbeska. Riktigt gott! Summa summarum får vi en vacker mognadsupplevelse och ett skönt vin att njuta på egen hand. Priset i BS är helt fantastiskt, jämför bara med tre gånger så dyra 1997 Riesling Smaragd Achleiten från augustisläppet som var klart mindre givande. Beställning rekommenderas!

ps. 2006 Les Vins de Vienne Saint-Joseph passar perfekt till boeuf bourgignon. Lufta ordentligt eller öppna ännu hellre en dag i förväg!

2000 Dürnsteiner Kellerberg Riesling Smaragd (Freie Weingärtner Wachau, Dürnstein, Wachau)

21 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Beställde några av dessa i onsdags (då priset rasade...). Låter som om man kanske skulle beställa ytterligare några till...

Har ni prövat några av de övriga tre de började rea samtidigt? Ja inte denna vecka så klart, utan tidigare...

Finare Vinare sa...

Exakta vilka är de övriga tre? Ursäkta tillfällig vimsighet, vi ska precis servera middagen;-)

Fredrik sa...

Antar att anonym menar 2006 Singerriedel, 2005 Achleiten och 2006 Loibenberg, vilka också reas för 99:-.

Finns två Grüner Veltliner som också reas för samma pris.

Finare Vinare sa...

Rieslingvinerna 2005 Achleiten och 2006 Loibenberg får vi inga träffar på. Är de slut?

Anonym sa...

(A): Just de som jag menade. Fanns i BS i början av veckan. Gick visst med en rasande fart med det priset (99 kr).

vinogram sa...

1 okt fanns 2005 Achleiten i 200 fl och 2006 Loibenberg i 150 fl, så de kan mycket väl vara slut. Prova på 2006 Riesling Smaragd Singerriedel (fanns 400 fl)!

Anonym sa...

(A): Baserat på detta test så försökte jag runt lunchtid idag att utöka min beställning. Undan går det, för då var det redan slut...

Finare Vinare sa...

Tack för all information! Vi hade gärna druckit 2000 Kellerberg fler gånger. Skriv gärna en rad, om det är någon som smakar.

Vad som däremot fortfarande finns kvar är 2006 Riesling Smaragd Singerriedel. 99 kr kan bara vara ett kap. Vi beställde ett par...

Vintresserad sa...

Drack 2001 av Riesling Smaragd Singerriedel i somras. Den var alldeles utmärkt, även för en nybörjare i Riesling-delen av vingården. Möjligen lite för "snäll" för er som gillar laser-syra. Har dock beställt några 2006 (och ngn av de andra som reades). Vi får se vad vilka vinster som utfaller i detta lilla BS-lotteri!

Finare Vinare sa...

Den har vi också druckit, förra sommaren! Visst ska det bli spännade att smaka på 2006 Singerriedel. Med all sannolikhet är det lagring utan att passera gå som gäller för våra fyra flaskor! Vilka andra beställde du?

Vintresserad sa...

Jag beställde följande:
Ordinarie sortiment, nedsatt pris
99727 Château Bibian 2005 Frankrike, 110 SEK
99326 Franck Bonville Grand Cru Millésime 2002 Frankrike, 239 SEK

Samt från beställningssortimentet
88677 Riesling Smaragd Loibenberg 2006 Österrike, 99 SEK - 1 st
88154 Riesling Smaragd Dürnsteiner Kellerberg 2000 Österrike, 99 SEK - 2 st
88458 Riesling Smaragd Singerriedel 2006 Österrike, 99 SEK - 2 st

Har dock inte fått ngt "You've got wine" SMS, så sannolikt fick jag väl bara delar av beställningen. Det är som det är hos SB, å andra sidan så är det ju inte så många vinbutiker i Europa som har en landsomfattande beställningsservice som SB ju faktiskt har.

Ang Österrike så lär ju 2006 vara en mycket bra årgång med både kraft, elegans och syra, så visst låter det som rakt in i förrådet iallafall 3 år. Får dricka Dürnsteiner Kellerberg 2000; och Hirsch Zöbinger Heiligenstein 2004 under tiden. Sämre kan man ha det!

Finare Vinare sa...

Som Vinosapien skrev någon gång: beställ, beställ, beställ och sätt lite fart på systembolaget;-) Det är ju så smidigt: ett snabbt telefonsamtal och ett litet sms några dagar senare. Egentligen lika enkelt som att lägga beställningen över internet - vilket vi tydligen kommer att kunna göra först andra halvåret 2009...

Den här unika prisnedsättningen fick vi tack vare att producenten bytt importör.
45 procent, inte illa :-)

Henrik sa...

Lite intressant ändå. Här har flera av de här Wachau-vinerna legat halvljumna i ett lager rätt länge och så är allt som krävs för världens korsdrag i lådorna en liten prissänkning. Prisvärde, någon? Finanskris?
Man kanske inte ens kommer att behöva köa 15/10?
Och jo, det är med ett stänk av bitterhet detta sägs enär jag var för sent ute för Dürnsteinern. En åtta år gammal riesling för en hundring tycker jag borde var en mänsklig rättighet.

Finare Vinare sa...

Ja, alla vill vi väl göra en bra affär? 45% rabatt är vi inte bortskämda med, inte heller att man bjuder på lagringstiden. Förresten, att säga att vi inte väger in vinets pris när vi handlar är ju bara löjligt - det måste betyda att man är ekonomiskt oberoende och lever under den glada devisen "Money Is No Object". Ni som eventuellt hör till den kategorin, grattis och ha det så bra!

Det är väl ingen vild gissning att den eskalerande ekonomiska krisen kommer att ha en svalkande effekt på onsdagens bordeauxsläpp. Vi gör nog som planerat och stannar vid några få favoriter...

Henrik sa...

Jag vill bara klargöra, för mig är money an object ...
Man kan ha det rätt hyggligt ändå.
Jag var egentligen inte ute efter att ironisera, men ser nu med mindre bittra glasögon på att det verkar så.
Men herregud, rea, vem köper inte mer än man behöver eller egentligen ville ha då.
Det finns ett engelskt uttryck för det där, spaving, en inte alltid korrekt eller ens lycklig kombo av spending och saving.
Och 15/10, jo, det lär bli ett försök med några få favoriter. Få är ett nyckelord här.

Finare Vinare sa...

Henrik, vi har sedan länge förstått att du är världens trevligaste! Men det har ju onekligen varit lite kokett att hacka på prisvärdesfaktorn under senare tid. Vi gissar ändå att alla utom krösus själv sneglar på prislappen och gör en avvägning mot vad man hoppas att få på den givna nivån...

Spaving = vi sparade åtti spänn på att köpa 2000 Dürnsteiner Kellerberg!

Vilket bolag har minst kö den femtonde?

Henrik sa...

De gånger det inte är Parkers fel kan man alltid rikta armborstet mot Kronstam ...
Här kan man ju hursomhelst konstatera att en prissänkning var vad de här vinerna behövde för att flyga ur hyllan. Det är väl så, till det nya priset blev det instant fyndvarning.
Ska bli spännande att se hur den nya importören tolkar det.
Och jag kollar alltid på prislappen, det erkänner jag utan omsvep. Om inte annat måste man välja; två av den eller tre av den bredvid?
Vad gäller köer den 15/10, kan rue de Government vara en outsider? Finansnissarna borde väl ha annat att göra den dagen?
Njae, jag satsar nog en slant på Arjeplog, Pajala eller Fjugesta. Frågan är hur man ska hinna dit i tid.
I Stockholm gissar jag att det finns risk för att man behöver tält för att komma först i kön vilket bolag man än väljer.

vinogram sa...

Aningen upprörd! Jag beställde över 30 fl av FWW-vinerna på SB Arninge kl 10:02 den 1 okt. Ringde idag och de fanns inte kvar att beställa och ingen leverans hade kommit. Hur fungerar det egentligen? 2006 Riesling Smaragd Singerridel fanns ju kvar ett par dagar tex. Borde man inte fått alla flaskor man beställt? Att läsa om er 2000 Dürnsteiner Kellerberg Riesling Smaragd var spännande och förväntansfullt satt man och funderade vad det skulle korkas till. Jag provade att läsa er beskrivning nu igen och fick inte alls samma kansla.. Har jag upplevt orättvisa!?

Finare Vinare sa...

Huggsexa! Vi fick inte heller några fler flaskor...

Anonym sa...

Jag beställde 8 Singerriedel-Smaragd kl 10:05, 081001. Allt ok när beställningen lades in. Inga flaskor dök upp.....

Nån som har fått flaskor tilldelade och beställt senare än detta datum/klockslag?

Anders, Skurup

Henrik sa...

Österrike lämnar en ensam i sängen där på söndagsmorgonen - då ringer Alsace leende och förväntansfullt på dörren!
Har, då österrikiska friends plötsligt blivit absent, nyss prövat Cave de Turckheims budgetalternativ, Riesling Reserve 2006 för 85 pix. Har tidgare prövat 2005 (samt kooperativets Brand 2002) och tyckt att den varit riktigt bra.
Även 2006 är på en sådan nivå att fyndklockan ringer ganska högt.
Stort vin - nej.
Perfekt aperitif medan man står vid spisen - ja.
Prövar i morgon hur den funkar till mat, men kan inte tänka mig annat än att den står rak i ryggen då med.
Klockren rieslingdoft, man känner liksom hur dieselgrävlingarna ligger i träning för att bygga muskler, mineralerna flockas i munnen, det finns till och med en aning blodgrape i eftersmaken och den är ungefär lika bone dry som brittisk humor.
2005 är/var, i enlighet med schablonen, mer yppig, lite flörtigare och fruktigare, men det här är på sitt sätt precis lika gott.
Jag beställer mer och glömmer välvilligt att Österrike stood me up.