torsdag, oktober 16, 2008

2005 Farnese Colline Teramane


2005 Farnese Colline Teramane har en tät, mörkt blåröd färg. Doften inleder med en pust av tjärad lakrits, därefter en tät fruktighet av friska mörka körsbär, likörkörsbär och inslag av kryddsyltiga björnbär. En liten örtighet är det enda som ger associationer till natur, resten är aktivt källararbete: mörk choklad, mandel- och vaniljtoner, nya rostade fat med den kryddighet som man associerar dit. Doften har en del likheter med Fontanafreddas 2006 Briccotondo och Luigi Vogheras 2007 Barbera d'Asti.

Smaken är mörkt och rikt fruktig med en ganska framfusig attack och klart fyllig munkänsla. De mörka körsbären går igen i munnen och får sällskap av några violaromer i en lite björnbärsstinn mittsmak. Lyckligtvis finns det tillräckligt med stramhet och syror som bjuder motstånd. Avslutningen är kryddig, syltig och något eldig (14%). En malörtsbitterhet gör sig tydligt bemärkt i eftersmaken. Slutsatsen är att vinet smakar rätt gott, när man väl vant sig vid den initiala chocken av ungdomlighet och framfusig modernitet.

Det här är en italienare som är designad för att möta 2000-talet.
Allt känns väldigt uppdaterat med stajlad, extraherad frukt och skräddarsydd fathantering. Den som letar efter terroir och traditioner bör söka sig annorstädes, här är det trendig vinmakning som gäller. På något sätt påminner vinet mer om ordentligt urlakad barbera än i föregående årgångar. Dessutom redovisar SB en restsockerhalt på hela 8g per liter, vilket märks. Drinkability-faktorn kunde definitivt vara bättre - här finns risk för mättnadskänsla. Den här stilen är inte tillräckligt mycket vår påse för att bli en återkommande gäst här på bordet, men det är tillräckligt offensivt för att inte hamna i skuggan av en koncentrerad sugo ai pomodori - tvärtom funkar det mycket bra, det krävs ett oblygt vin för att fixa den såsen! Eller drick det svalt till italienska charkuterier eller pizza under livligt samtal om andra saker. Förresten, vinet passar även utmärkt till mörk choklad...

2005 Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane DOCG (Farnese, Abruzzo)

ps. Frankofilen provade vinet här.

10 kommentarer:

MSVin sa...

Jag drack vinet för ett tag sedan, se inlägg, och har ungeför samma upplevelser se er. Ett perfekt vin att inte analysera sönder.

Holger sa...

Äntligen en blogg som inte höjer detta vin till skyarna ;) Jag förstår verkligen att detta vin fyller sin funktion, men personligen gillade jag det verkligen inte (då i årgång 2004), sött, klistrigt och vulgärt har jag för mig...

Finare Vinare sa...

Vulgärt är spot on! Motsatsen till elegant...

Frankofilen sa...

Visst är det lite vulgärt, och absolut modernt och stajlat. Ännu ett Berlusconi-vin. Och det har väl lyfts en del varnande fingrar mot producenterna i området att inte ta i för mycket när de uppgraderar sina viner inför 2000-talet. Mycket ek verkar vara ganska vanligt i vissa cuvéer.

Men jag blev ganska tjusad av all yta när vi smakade. Hur skulle ni jämföra det här med tidigare årgångar ni provat?

Finare Vinare sa...

2003 gillade vi så pass att vi förbrukade ett halvdussin flaskor. Det kommer vi aldrig göra med nollfemman, framförallt pga problem med "drinkability". 2004 har trillat ur minnet, men den var inte alls lika kul som 2003. 2005 känns klart mer överjobbat i källaren än nolltrean...

Vill man ha essensen av mellersta italien till sin pizza och pasta är det just nu enkelt - bara att handla 2006 Villa Cafaggio. Bättre kan det knappast bli.

Frankofilen sa...

2006 Cafaggio, ja. Den hade jag nästan glömt. Måste såklart smakas...

Anonym sa...

Håller med att vinet inte alls är så dumt men när man vet det kostar under 40sek i usa tycker man det inte är lika prisvärt längre imp borde kunna sänka priset en aning kanske

vinogram sa...

Tyckte 2003 var bra, ska prova 2005. Men enligt er beskrivning kan jag tänka mig att att 2003 är bättre. Har kvar 2-3fl i källaren. Är helt klart dags att dricka resterande snarast. Inget större lagrinsvin. På tal om pizzavin, har ni provat Briccotondo 2007? Bra?

Anonym sa...

Hahaha... Jag är en vinälskare med ok utvecklade smaklökar och jag är dessutom ganska intresserad av vin och andra ädla drycker. MEN, när man läser kommentarer som Holgers här ovan vill man bara dra mössan över huvudet och vissla! Snälla tokpretto till finvinkännare; smaka på orden liksom du smakar på vinet (ibland) och fundera över dess möjliga tolkning bland andra - kanske mera jordnära - entusiaster... Hur i hela hel... kan man ens komma på tanken att beskriva en vinsmak med ord som "vulgär"? Jo, jag förstår innebörden MEN ÄNDÅ. Hahaha, jaja - kör hårt du dubiöst duktigt drivna druvdribblardignitär...!
** SKÅL! ** :)

Finare Vinare sa...

Hej Anonym, enligt oss är det både dubiöst och vulgärt med 8g restsocker i ett torrt rödvin. Man behöver inte ens vara pretto för att tycka det ;-)