tisdag, oktober 14, 2008

2004 Paul Blanck Riesling Grand Cru Schlossberg


Domaine Paul Blanck hittar man på en av huvudgatorna i den medeltida byn Kientzheim. Man måste inte boka besök - även den som får för sig att droppa in erbjuds att prova stora delar av sortimentet vid en bardisk insmugen mellan stora ekliggare. Blanck odlar 40 hektar vinmark i lägen som Schlossberg, Furstentum, Rosenbourg, Altenbourg, Grafreben och Patergarten. Det blir rätt mycket att välja på, med sju druvsorter i olika mognadsgrader från olika lägen - totalt gör man ett femtiotal viner. När vi senast besökte deras källare fick vi ett kunnigt och trevligt mottagande med gott om tid till förfogande - men ikväll är det Carovin som levererar vinet via beställningssortimentet. Stekt gös med en sås på vitt vin, grädde och räkor står på bordet.

2004 Paul Blanck Riesling Schlossberg har en ljust guldgul färg. Doften är först ganska knuten, men lovande: mineral, citrus och citronolja med någon örtighet. Karaffering är starkt att rekommendera - vinet behöver kontakten med luft och efter någon timme öppnar doften upp med mandel, honung och jasminblommiga övertoner.

Är nu doften en smula svårflörtad så överraskar smaken genom att vara kraftfull, tät och intensiv med tydliga drag av citronolja. Här finns fler citrusdominerade aromer med seriös mittsmak och rejäl kraft i sväljet. Syrorna är höga och välstrukturerade men väl infattade i den rika frukten. Eftersmaken bjuder också på en riktigt bra uthållighet. I nuläget ges kanske mer kraft än komplexitet, men här finns potential för utveckling. Smaken växer med några timmar i luften och byggs på med toner av tropisk frukt som aprikos och passionsfrukt. Detta är ännu en alsaceriesling som befäster vår goda uppfattning av 2004 i området!

I BS har vinet just bytt årgång till 2005. Vi är förstås mer än nyfikna på att prova...

2004 Riesling Schlossberg (Domaine Paul Blanck, Kientzheim, Haut-Rhin, Alsace)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vi hade detta vin på Munskänkarnas AR-provning i Karlskrona. Vi fann precis det ni beskriver, efter ett tag övergår doftens citrus i mer "varma", nästan exotiska frukter. Smaken var, som ni säger ganska "pang på". För mig är Schlossberg sällan särskilt komplex (utom hos Weinbach), vinnare i den matchen är grannen Furstentum! 2004 är ett härligt år, men vänta bara på 2007 och - 2008! Läs f ö Etienne Sipps episka skörderapporter på www.sipp.com. Årets bekymmer över hela Alsace är tyvärr vildsvinen....

Finare Vinare sa...

Tack för tips, det är tydligen inte bara vi som gillar mogna druvor! 2000 Schlossberg var oväntat nog stramare än 04an när vi först provade den för fyra år sedan. Undrar om vi får samma utveckling mot bergamotte/earl grey i 04an med tiden?