tisdag, april 01, 2008

2005 Télégramme Châteauneuf-du-Pape


Bråda dagar - korta poster! Vi har provat detta vin över två kvällar till ost. Wow! - årgång 2005 i påvens nya slott artar sig till ett perfekt smultronstrå där vi nu kan trä upp det ena lovande vinet efter det andra. Bilden av den fina årgången börjar avteckna sig helt konkret i våra smaklökar. Gemensamma nämnare är stor charm och tidig tillgänglighet - Clos du Mont Olivet, Domaine du Vieux Lazaret och nu senast, Télégramme. 2002 lanserades namnet i och med att man deklasserade hela skörden till förstavinet. Sedan dess har det här andravinet till Vieux Télégraphe funnits sida vid sida med andravinet Vieux Mas des Papes - ganska förvirrande, eller hur? Såvitt vi kan förstå är 2005 första året som andravinet blivit Télégramme helt och hållet. Liksom i förstavinet kommer druvorna från den berömda platån La Crau och vinet görs på samma sätt, med lagring i betongtankar och foudres. Det som skiljer är stockarnas ålder - det här är gårdens tonårsrum. 65% grenache, 15% syrah, 15% mourvèdre och 5% blandat (varav en del gröna druvsorter).

2005 Télégramme har en vacker, mörkt saftröd färg. Den första kvällen får vi en elegant doft av vanilj, hudkräm eller puderdosa, röda vinbär, jordgubbe, lakrits och finstämd krydda. Smaken är riktigt god och harmonisk, rödfruktig, salmiaktonad med en liten hetta och märkbara, aningen torra tanniner.

Den andra kvällen ger den öppna, härliga doften mer av hallon, smörkola, mineraler och garrigue. Smaken är nu ännu mer tillgänglig, med salmiaken i behåll, men utan att tanninerna eller den lilla eldigheten längre märks något särskilt. Vinet är påtagligt smeksamt och drickbart. Vi gillar den eleganta stilen och förutspår att det här är en stark kandidat till närmast burgundisk finess om tre till fem år....

2005 Télégramme (Brunier et Fils, Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

Inga kommentarer: