torsdag, april 10, 2008

Basriesling från Alsace


Just nu längtar vi verkligen efter fiskrätter och friska rieslingviner. Ikväll blir det basriesling från Alsace - inte i första hand något att skriva hem om, men icke desto mindre riktigt bra matviner som är lätta att få tag på. Rullader av skrubba och rökt lax får sällskap av riesling-rahmsauce, rikligt med grönsparris och broccoli.

Den ljusgula 2006 Gustave Lorentz Riesling Réserve har en ren, ung doft med gröna äpplen, mandel, blommor, mineraler och en anstrykning av aromatisk godisjäst som känns lite billig. Smaken är ung, relativt fruktig och lite väl aromatisk i stilen, med en hygglig, stålig syra, gröna äppelskal och lite örtig eftersmak.

2005 Trimbach Riesling är mycket ljus, vitgul i glaset. Doften är knuten och först nästan obefintlig. Den öppnar upp med dominerande mineraler, mandelblom, återhållsam citrus och en liten källarton. Smaken är stram, ren och god med frisk, stålig syra, lite bitter citrus i början och grönt äpple i slutet.

Det är ingen tvekan om att Trimbach i vanlig ordning levererar elegant matorienterad basriesling. Den tydliga mineraltonen ger vinet en elegans som lätt tar hem priset ikväll. Ett superfunktionellt fiskvin som bör få en dekantering innan middagen. Varför kommer vi oss aldrig för att spara några flaskor? Med de här syrorna lär det inte vara några problem med hållbarheten - och vinet borde börja dofta diesel inom fyra-fem år... Är det någon som har erfarenheter av att lagra detta vin?

2006 Gustave Lorentz Riesling Réserve (Gustave Lorentz, Bergheim, Alsace)

2005 Trimbach Riesling (FE Trimbach, Ribeauville, Alsace)

7 kommentarer:

Pawel sa...

Inte just detta men ett annat basvin, Georg Breuer Sauvage 2003 och 2004 hade rejält med petroleum när vi hittade några enstaka flaskor i källaren i höstas. Önskar att vi hade haft några fler.

Anonym sa...

Min erfarenhet är att Trimbach's basriesling faktiskt klarar minst 10 år. Samma med Hugel.

finare & vinare sa...

Tack för snabba svar! Precis vad vi tänkte. Man borde regelbundet lägga undan flaskor av det här vinet... det kostar så lite och har potential att ge mycket mer...

esping sa...

Jag har haft både Trimbach, Hugel och ett par andra förhållandevis billiga Alsace-rieslingar några år i klädskåpet. Det har funkat alldeles utmärkt, Trimbachen allra bäst faktiskt.

finare & vinare sa...

Ok, vi fattar vinken, det är dags för bättring. Flaskor ska omedelbart inhandlas och glömmas bort. När man ändå håller på och lägger undan billigare viner borde man testa även med den vita 2006 Couvent de Jacobins. Den måste bara bli riktigt läcker om några år...

konjären sa...

Lustigt, vi var på en Alsaceprovning härförleden och provade också Gustave Lorentz. Inget direkt att skriva hem om. Tyvärr var inte Trimbach med på provningen; ett hus vars viner jag sällan blir besviken på. Lite basriesling från dem kanske man skall squeeza in i något hörn av källaren...!

finare & vinare sa...

Konjären, självklart har vi läst din alsaceprovning!
Trimbach ska squeezas och avnjutas om fem år...