måndag, april 21, 2008

Två mogna viner från Tryffelsvinet


Importören Tryffelsvinet är en av de bästa på att jaga rätt på mogna viner och lansera dem på systemet till glädje för alla som gillar sånt. Ibland är det en smula otippade viner från kända områden och priserna blir därmed rätt kul. Mogen bordeaux cru classé hör däremot till de viner som aldrig har en humoristisk prissättning, om man inte är lagd åt det absurda. I direkt motsats till begagnade bilar rusar priset nämligen iväg uppåt så fort det har gått ett par år och hamnar snart på en nivå där pris och kvalitet inte längre står i paritet med varandra.

1998 Château Grand-Puy-Lacoste har en rätt ospännande halvmogen doft av lagerblad, örter, grusdamm, svarta vinbär, colatoner och lite svettiga fat. Var är de läckra tonerna av blyertspenna och cigarrlåda? Inte här i alla fall. Den avrundade smaken har en låg syra och rund kropp, men ändå en klart ocharmig motsträvighet. Varken särskilt läskande egenskaper, intensitet eller längd står att finna. Mognadsutvecklingen är ungefär halvvägs, men utan varken ungdomlig fräschör eller skön utveckling. En riktigt gubbig och ammoniakstinkande brie de meaux räddar vinet till det bättre och det framstår till slut som rätt ok. Parker kallar detta "a great claret". I så fall köper vi jämförbara upplevelser, fast utan klassning, för 125-250 kr i Köpenhamn i sommar. Det är helt enkelt så att vi förväntar oss mer för pengarna. Minst trehundra kronor för dyrt om man ser till upplevelsen. Smartare då att köpa sin bordeaux ung och vänta ut den. Retur på flaska två.


Ett betydligt mer tilltalande förhållande mellan pris och upplevelse finns i 2002 Paul Reitz Santenay 1er Cru Beauregard. Inte heller detta är något märkvärdigt vin, men det har en vacker, ljust rödbrun färg som ser mogen ut. Doften är inte stor, men utvecklad med viss komplexitet av röda vinbär, en gnutta vanilj, pinotkrydda, undervegetation, fat och lädertoner. Lite alkohol och en skugga av aceton sticker igenom, men inte så det stör. Smaken är lite tunn och torr med lätt frukt men trevlig mognadsutveckling i munkänslan. Bra syra och god viskositet. Vi tycker att det är en sympatisk, lite enklare röd bourgogne som i stort sett kommit i mål men hänger med ett bra tag till. Ett friskt, drickvänligt och matvänligt vin - och precis som Tryffelsvinen påpekar smakar det säkert fint till stekt fisk i sommar. Ikväll drack vi det till långkokt lammlägg.

ps. Efter ett dygn i öppen flaska har Santenay Beauregard vunnit en hel del i både doft, intensitet och längd. Nu riktigt bra! Står upp fint till hackeboeuf med risted løg och en bönsallad. En härlig pust av gamla jordgubbar ur glaset. Vi omvärderar framtidsutsikterna, förstår nu att det lär växa till sig med några år på rygg...


1998 Château Grand-Puy-Lacoste Pauillac Cru Classé (Château Grand-Puy-Lacoste, Bordeaux)


2002 Santenay 1er Cru Beauregard (Paul Reitz, Corgoloin, Bourgogne)

4 kommentarer:

Vinmannen sa...

Vad fick du betala för Grand-Puy-Lacoste -98:an ??

finare & vinare sa...

598 kr, och vinet tycks ju inte heller springa ut ur butikerna. Vi väntade oss något slags upplevelse. Det är roligare att dricka en överraskande bra cru bourgeois....

Vinmannen sa...

OJ, det var i sammanhanget rätt mycket pengar. Håller helt med!

finare & vinare sa...

Du kanske kan erbjuda bordeauxälskarna en bättre deal ;-) Vi hoppas på det...