fredag, april 18, 2008

Domaine La Barroche Pure: 2004 vs. 2005


Kvällens provning är minst sagt upphetsande. Våra förväntningar är vid det här laget skyhöga. Två årgångar av toppcuvéen från Domaine La Barroche ska bjuda på pur grenachedruva från urgamla stockar (1901) i châteauneuf-appellationens allra bästa lägen (granne med Château Rayas). Och det är våra första smakprov - någonsin. Ska vi älska vinerna - eller ska vi betrakta dem, medan vi intar en viss skräckblandad distans, som med 2004 Clos Saint Jean La Combe des Fous? Redan vinernas utseende och de stora, utåtriktade dofterna som fyller hela rummet leder in på den rätta vägen. Vi laddar upp med örtkryddade, vitlöksgnuggade lammkotletter frästa i grillpannans ankflott. Därtill blir det buljongkokta puylinser och rostade färska vårlökar, zucchini och paprikor.

2004 Pure har en slinkig, burgundisk, nästan rödbrun uppenbarelse och en strålande vacker doft av gammal jordgubbssylt, grillat kött, mineraler, tjära och salvia. Både uppsyn, doft och smak påminner omedelbart om Scavinos Bric dël Fiasc och Sandrones Le Vigne: direkt och intensivt, förutom jordgubbssylten bjuds mogna hallonsåstoner och inslag av tjära, anis och blommor. Slutligen ett liten, otroligt snyggt avvägd skvätt körsbärslikör. Det finns en frisk balans i smaken hos detta vin, med förvånansvärt hög, läskande syrafräschör och goda örter - trots all kraft och intensitet. Sötman hålls i beundransvärt schack och alkoholen är likaså fint integrerad. Vi associerar vidare till vår darling från Scavino - lekfullheten, intensiteten och den lena, viskösa texturen i munnen. Det är ett riktigt vackert vin med dragningar åt både topp-bourgogne och topp-nebbiolo. Oväntade nypon och blodapelsiner kommer till efterhand. Detta är en riktig lady - feminin, elegant och ämabel. Med sin subtilitet och friska finess smakar vinet perfekt till maten - det är ett vin som gjort för att drickas redan ikväll...

2005 Pure är lika slinkigt och klart, lite mörkare med mer blåtoner. Doften fläktar upp fint ur glaset med aromer av hallonsås och en jordgubbsylt av yngre datum än föregående. Den yngre årgången har också ett mer märkbart inslag av körsbärslikör. Det är en fantastiskt läcker, djup doft med diskreta inslag av tjärpastiller, lakrits, smörkola, kryddor och mineraler. Vi smakar: syrorna är något lägre - till maten är de lite åt det låga hållet, tycker vi. Istället är vinet djupare, fetare, fylligare, mer likörtonat och "hedonistiskt", med bara ett uns bitter avslutning. Efter maten drar nollfemman ifrån ordentligt. Mitt i smaken finns en turboknapp som kickar in med rent narkotisk kraft. Raketstarten imponerar verkligen, och efterklangstiden är inställd på värdet "oändligt lång". Det ringer länge, länge. De fantastiskt rena jordgubbs- och hallonaromerna skiner allra bäst när temperaturen är lite åt det svala hållet. Det här vinet har en stor framtid, och är ett strålande sällskap till ost.

Båda vinerna tilltalar oss riktigt mycket. Precis som namnet utlovar: ett rent uttryck för det bästa av grenachedruvan. Ja, när vi tänker efter, är detta faktiskt de bästa viner vi någonsin smakat från appellationen - precis jämsides med Clos des Papes. Vi skickar också en tanke till minnesvärda Barbe Rac och La Nerthe. Vi är helt charmerade, båda vinerna reserverar varsin plats bland årets bästa. Om smakens tyngd och eftersmakens turbokvaliteter är måttstocken, är det ingen tvekan om att 2005 Pure är det större vinet. Gäller det charm, elegans, lättare fötter och relativ mognad - då är 2004 Pure kvällens vinnare.

2004 Pure (Domaine La Barroche, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

2005 Pure (Domaine La Barroche, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

30 kommentarer:

Pimplaren sa...

Vilken utmärkt post! Det här är viner jag suktat efter ett bra tag men ännu inte kommit fram till - så tackar för infon.
Hur har ni fått tag på 2005:an - privatimport eller? För det är väl bara 2004:an som finns i beställningssortimentet?
Vad tror ni föresten om den något "enklare" 2005 Chateauneuf-du-Pape Réserve, också från Domaine La Barroche, som släpps på SB nu i maj? Kan även detta vin antagas ha det ni så målande kallar turboeffekten? Ni har ju id det här laget på sistone täckt in det mesta från den här producenten och kanske kan komma med en initierad gissning...

Trevlig helg!

finare & vinare sa...

Måtte även din helg bli trevlig, Pimplaren! Jo, visst var det en privatimport. Varför inte göra ett försök, det kanske finns några flaskor kvar (Bristly fick 84 stycken totalt). Ja, vi ska förstås smaka på 2005 Réserve i maj.
Vad gäller turboeffekten brukar vi ju inte uppleva den så särskilt ofta. Inte i 2004 Pure och inte i 2004 Fiancée - men i 1997 Bric dël Fiasc och i 2003 Cornas Vieilles Fontaines, för att ta ett par exempel från förra året. Många viner klarar sig ju utmärkt ändå. Det är faktiskt vin vi pratar om här, inte knark ;-)

Mikael sa...

Jag mailade Bristly och de kunde reservera sex flaskor av 2005an... 2004an kommer ju också i nyhetssläppet i juni för 320 villket ju är 64 kr mindre än i beställningssortimentet.

Intressant att Pure 2005 bara fick 3* i decanter medan Fiancee och Reservee fick 4*.

finare & vinare sa...

Grattis Mikael! Ja, nu tar nog flaskorna slut rätt fort... och jo, vi vet att den kommer i juni till bättre pris. Just därför så kul att ha hunnit smaka!

Tittar man på poäng så ligger ju amerikanerna snyggt samlade på 95 utom Uncle Bob som gav en extra poäng och senare uppgraderade till 100 inofficiella, efter en svårt hedonistisk måltid.
Vi tycker att 95 pinnar är ett rättvist betyg. Vem tyckte i Decanter?

Mikael sa...

Det var en panelprovning med bl.a. John Livingston-learmonth och Beverly Blanning... Intressant också att Majsläppets Cuvee du vatican fick 5*, som om det inte fanns tillräckligt att ruinera sig på i maj :).

Frankofilen sa...

Underbar läsning. Trodde inte mina förväntningar kunde bli högre men tusan vet om ni inte lyckades vrida upp dem ett snäpp. Och var den det inte tidigare så har ni nog släppt ut katten ur säcken på allvar nu ;-)
Återkommer med egna intryck vad det lider, ikväll blir det en long overdue provning av 2004 Fiancée...

Pimplaren sa...

Jag har slängt iväg ett mail till Bristly så får vi se. Annars får jag väl som den Malmöbo jag är sätta mitt hopp till Köpenhamn. Ser efter en snabb googling att det är Erik Sörenens vinhandel som tar in Barroche på andra sidan bron. Fast någon Pure 2005 verkar det inte finnas där heller enligt hemsidan i varje fall... 100 Parkerpoäng garanterar givetvis snabb omsättning.

Björn sa...

Siffran i Decanter ska nog tas med en nypa salt för som vanligt (får man nog säga numera) hade de lite andra glasögon på sig när de provade -05:orna. Poängen är ett snitt av en hel provarpanels bedömningar och de var helt klart ute efter att söka typicitet. Jag tror att många producenter i appellationen anses laborera lite för mycket med specialcuvéer och att en del viner kanske därför fick lite lägre poäng än vad gemene man skulle ge. Om man läser vissa kommentarer kan man se att de helt klart tyckte om många viner som fick ca 16,5-17/20. Jag skulle kunna utveckla lite mer om vad de skriver men jag tror att det får räcka så här. Förresten så var Clos des Papes och ett par andra toppar inte ens med i provningen. Totalbedömningen av årgången som sådan är att den är fantastiskt bra och att det inte alls behöver vara fel att nöja sig med de billigare Tradition-vinerna framför specialcuvéerna.

Björn sa...

BTW som lite kuriosa, bäst poäng av -05:orna från Domaine la Barroche gav Decanters provarpanel till Fiancée. Gissar att även den kommer att vara ett riktigt bra köp om/när den släpps på SB.

Frankofilen sa...

Björn, 2005 Fiancée är enl uppgift offererad till monopolet för möjligt släpp till hösten. Fattas väl bara att SB gör tummen ned, det har de ju gjort förr av obegripliga anledningar. Jfr tex nollfemmorna från Joblot. Fast det går nog att lösa ändå i sådant fall.

Vad gäller Decanters provningspaneler så kliar man sig allt oftare i huvudet när man läser dem. Ibland får jag känslan att provningen är så nedtyngd av förhandsbestämda hang-ups och markeringar att det som finns i glasen kommer i tredje hand. Nollfemmorna från Loire har ju kommit upp tidigare, liksom 2004 i Toscana. Noterar bara med förvåning vilka flagranta luckor de brukar ha när de bedömer årgången. Även förra året saknades givna namn som Clos des Papes, Pégau m fl.

Anonym sa...

...och så var nollfemman slut hos Bristly. Jag som tyckte att jag var snabb...

finare & vinare sa...

Anonym, du får trösta dig med nollfyran. Strunt i parkerpoängen, du bör ha en underbar upplevelse framför dig... igår kväll var vi tre personer av tre som föredrog 2004 Pure för omedelbar konsumtion...

Björn sa...

Frankofilen, utan att ha kollat så tror jag mig kunna bekräfta att Pégau inte var med heller och därmed inkluderades i "övriga toppar" som inte var med i provningen.
"förhandsbestämda hang-ups och markeringar att det som finns i glasen kommer i tredje hand" sa Bull;-)
Som nämndes i en tidigare kommentar fick Cuvée du Vatican Réserve Sixtine 18,5+/20=5* vilket med andra ord innebär (med tanke på priset) att det blir till att köa igen den 2/5 om man vill vara säker på att få ett par flaskor. Det börjar bli mycket gott i källaren att dricka om 10-20år men ändå känner man sig inte mogen att sluta bunkra. Man är inte riktigt klok helt enkelt;-)

finare & vinare sa...

Nej Björn, ingen i den här tråden har väl alla hästarna ordentligt tjudrade i stallet ;-) Vi uppskattar era intressanta kommentarer och gläds åt att inte behöva vänta 10-20 år på 2004 Pure... och nu är vi rätt så nyfikna på vad Frankofilen tyckte om 2004 Fiancée...

Anonym sa...

Tack för de uppåtriktade tummarna! Jag säger som Frankofilen: Höga förväntningar åkte ännu högre upp i stratosfären. Stilren hallonfrukt är bland det bästa den här appellationen har att visa upp.

Smakstart för Bristly, får man säga.

finare & vinare sa...

Det lär bli fler smakprov därifrån...

Vinosapien sa...

Testa gärna deras (Bristly) österrikare - Rudi Pichler. Grymma Riesling och Grüner Veltliner. Ser att de även smugit in hans WeisserBurgunder. Även den briljant. Provade igenom samtliga hans viner strax efter nyår på plats i Wachau.

finare & vinare sa...

Det ska vi absolut göra. Det får bli en privatimport strax...

Johan sa...

F&V, såg ni Bristlys reaktion på Barroche-stormen här?

finare & vinare sa...

Jodå, vi läste, otroligt kul! Hade du redan köpt eller fick du tag i några flaskor under lördagen, Johan?
Känner vi dig rätt är 100 PP ett starkt argument för inköp ;-)

Johan sa...

Hade redan köpt innan jag såg dom 100p. Kombinationen 95p och Chateauneuf räckte för att trigga köpsuget :-)

finare & vinare sa...

När tänkte du dra din första kork? Och har du köpt nollfyran också, trots lägre poäng?

Johan sa...

Tänkte köpa 04:an när den kommer i Juni. Har inte fått mina 05:or men dom borde komma snart, sen åker nog första korken upp ganska fort.

Jos sa...

Fick mina 05or i går och är grymt sugen. Har ett par La Barroche vanliga hemma också så det kanske blir till att testa de först.. ;)

Mårten sa...

Underbar läsning (igen). Tänkte dricka en Pure 04 inom kort och är därför nyfiken på hur ni luftade er. Ca hur lång tid skulle ni rekommendera i karaffen?

/Mårten

Finare Vinare sa...

Spännande, Mårten & Sara! Ni måste skriva och berätta vad nu tyckte sen. Vi tyckte att vinets doft kom loss nästan med en gång vi karafferade, med efter en timme eller två var den nog som störst.
(som vi minns det). I juni hyrde vi hus av en engelsk familj i Languedoc. Vi bjöd dem på en flaska som vi hade köpt av Mme Barrot. Den fick bara vända i karaffen och var sen ruggigt god till grillad entrecôte från stenugnen ute på gården till det gamla vinodlarhuset. Så vinet behöver knappast silkesvantar för att visa sitt bästa... (se även Frankofilens och Nettare e Gioias poster).

Mårten sa...

Tack för tipset! Återkommer när vi provat, vi är minst sagt spända...

Jos sa...

Såg att officiell poäng för både 04an och 05an ligger på 92 poäng hos Parker. Skulle iofs kunna stämma överens med era noteringar här men efter att själv druckit båda mer än en gång och nu nyligen kan jag säga att det defenitivt är klasskillnad mellan de två. Inget snack om att 05an är det större vinet. Parkerpoäng måste helt klart tas med en nypa salt i vissa fall.

Finare Vinare sa...

Ehh, 92 poäng från Lisa Perrotti-Brown? Vi är inte helt bekväma med uttrycket officiell poäng. Det tillmäter siffran ett större värde än den förtjänar. Parkerpoängen är däremot ofelbar - för Robert Parker - och 2005 nådde ju ända upp till Nirvana vid en "inofficiell" Hedonist-middag...

Visst är 2005 det större vinet, Jos. Men aromatiken i 2004 fann vi minst lika underbar, om man lägger funderingarna på storleken åt sidan en stund. Dessutom är det mer drickmoget, vilket inte alls skadar...

Jos sa...

Med officiell poäng menar jag den poäng som vinet har för dagen på Robert Parkers hemsida. Borde väl vara rimligt. Om sen en provning av någon ny som hon Lisa ska resultera i att de ändrar officiella poängen (sänker med fyra!) är kanske tveksamt då den inte ändrats tidigare de gånger då Robert Parker själv prövat. Nu senast gav han det 99p förresten.

Ok, smaken är som baken men för mig och de som var med och drack 04an och 5an båda gångerna var 05an klart bättre.