måndag, april 07, 2008

2004 Domaine Leon Barral Faugères Jadis


Ikväll firar vi att vi bestämt oss för att tillbringa några av sommarens sexton franska dagar i byn Neffiès. Den ligger halvvägs mellan staden Pézenas och byn Faugères som gett namn åt appellationen. Platsen är mitt i navet av hela den solfjäder som vecklar ut sig i form av vindistrikten i Languedoc - ett bättre utgångsläge för utflykter är svårt att tänka sig. Dessutom är det inte mer än ett par tre mil till havet! Och vad då kan passa bättre att fira med än ett riktigt gott vin från Faugères? Vi provade kvällens vin väldigt snabbt i samband med släppet av Languedocboken. Men det är först ikväll, till maten, som vi inser hur mycket det har att bjuda på...

2004 Leon Barral Faugères Jadis har en vidöppen doft som är på sitt bjussigaste humör. Den är spännande... aptitlig... tilltalande... speciell... ja, helt originell! Här finns en djup, frisk bärfrukt som spänner över hela spektrat av skogsbär ända till tranbär och nypon. Här finns unkna, viltigt animaliska toner med inslag av gummi, tjära, skokräm, kaffepastill och kryddor. Här finns örterna: garrigue med noter av rosmarin, stensöta och lagerblad. Det är kort sagt en fröjd att sniffa på detta vin.

Smaken bekräftar på ett härligt sätt - balansen mellan näsa och gom är beundransvärd! Här finns både en fin fräschör i syrorna och en aningen salt, lakritstonad rondör med friskt örtig känsla åt stensöta och sydfransk undervegetation. Mineralerna sitter också på rätt plats - och viltaromerna lär visst hänga ihop med Faugères steniga jordmån av skiffer. Munkänslan är mjuk och mogen - vi tänker mycket på syrah - men innehållsdeklarationen domineras faktiskt av carignan. Nolltreans eldighet och något gumptunga intryck har ersatts av en lättfotad drickvänlighet som träffar mitt i prick på våra smaklökar. Hurra för detta riktigt mumsiga vin! (50% carignan, 40% syrah och 10% grenache).

ps. Och fortfarande får vinbönder bidrag för att rycka upp carignan....

pps. Går vi loss och rekommenderar, så tar vi vårt ansvar - med plånboken. Tio flaskor inköpta. Vi smakar igen... så mycket funk... så komplext, så mycket egensinnigheter att man kan undra om vinet är orent... är det månne dags att handla Ipren?

pps. Mer egensinniga dofter av rått kött, våt sten, simbassäng och, törs vi säga ordet, kloak - fantastiskt nog i en version som är helt inom gränsen för det behagliga - i en inramning av allt som ovan skrivits. Massor av salmiak och knallpulver i smaken. Intressant sous-bois i det urdruckna glaset. Ruggigt bra till smakrika hårdostar...

2004 Faugères Jadis (Didier Barral, Domaine Leon Barral, Lentheric, Cabrerolles, Languedoc)

12 kommentarer:

Magnus sa...

Vad kul! Jag tyckte också att Leon Barrals viner var något höjdpunkten vi Languedocboks-releasen, och carignan är en druva man får dricka allt för lite av. Måste försöka få tag på några ex till av detta vin.

Dessutom: er hint om en framtida lång vinsemester ger upphov till svåra avundsjukeattacker. Vi vågar oss inte ut på sådana äventyr med två ännu för unga och otåliga barn i bilen. Men vi ser fram mot er reseberättelse, vi får njuta by proxy ;-)

Harald sa...

Skoj att ni prövade den, den har inte fått så mkt uppmärksamhet, och är klart nyfiken på dess storebror Valinière åxo. Jag vet att ni inte var överförtjusta i 03an men det tilltalade mig mycket iallafall..låter som ett besök på Bolis stundar snart (när tjejens värkar lagt sig och barnet är ute!)

finare & vinare sa...

Hej Magnus! Jo i morse blev det beställning av fler buteljer klockan 10 sharp. Den bespottade carignan kommer starkt! Vi lovar att försöka hitta mer god Faugères att rapportera om...

Harald, vi ska förstås testa även Valinière inom kort! Som vi minns det hade den lite tydligare fat. Öppna en du med, för att fira tillökningen... så får vi både veta vad det blev och hur du tycte att den smakade... och sååå negativa var vi väl inte till nolltrean?

Holger, det här funkiga vinet är gjort för dig. Nordstan nästa!

Fredrik N sa...

"..sommarens sexton franska dagar.." - innebär det att Italien är struket från resplanen?

finare & vinare sa...

Radikalt, vi vet;-) Men man kan inte hinna allt på en gång, det får bli nästa år. Lite mer extremt kändes det att lämna bilen hemma och satsa på flyg och hyrbil. Det ger oss mer tid på plats - men sätter p för att fylla bakluckan. Familjerådets yngsta medlem fick däremot sina önskemål uppfyllda - en extra strandnära vecka i Le Rayol Canadel - och därmed är allt frid och fröjd...

Holger sa...

Låter ju supergott detta, och när ni ger order är det ju bara att lyda! Nu har jag inhandlat några stycken. Nu har jag ju inte smakat än, men jag blir nyfiken på Carignan; den ingår ju i Chateau Musar också, som ju även den är skönt funky. Är Carignan känt för sin funkighet?

finare & vinare sa...

Skönt att höra att det gick vägen Holger, vi har också laddat upp. För er som inte hunnit köpa än, har det just kommit in en laddning om 22 flaskor till Passagen (just som de tycktes vara slut!)

Carignan är den arketypiska storyn om "underdogen" som tar sig tillbaks från ett tillsynes hopplöst underläge i bulkvinsträsket - utskälld, förkastad, upprotad - och precis när allt verkar helt kört upptäcker folk hur jäkla gott det kan smaka från gamla stockar i bra lägen med låg avkastning. De odlare som inte kom sig för att rycka upp stockarna skattar sig lyckliga. Lite rustik, lite funky - en massa skönt sydfranskt ursprung och drickbarhet! Se även Domaine Gauby Les Calcinaires med flera. Vi ska jaga carignanviner i sommar;-)

Anonym sa...

Sitter precis och sippar på vinet ifråga och känner mig inte alls missnöjd med att ha missat de intressanta 2005:orna idag - det blir ju mer över till novembersläppet och Cuvée Jadis 2005! :-)
/Fredrik

Finare Vinare sa...

Vi drack också en 04a nyligen och det är verkligen ett mycket säreget och läckert vin. Ett vin man inte skulle missa i en blindprovning!

Cuvée Jadis 2005 är bara ännu bättre. Ett av årets mest givna köp :-)

Finare Vinare sa...

Fredrik, det vore kul att läsa din notering om du gör en!

Anonym sa...

Helt klart säreget! Jag kan inte säga att jag provat något som kommer i närheten. Jag håller helt klart med om stensötan och tranbären och i smaken så är det mycket örter och jag får lite vibbar av barndomens tjärpastiller från Finlandsresorna...
Nu ska jag villigt erkänna att min erfarenhet är rätt begränsad. Jag bloggar inte - än iallafall - men jag får kanske börja vad det lider. Om inte annat så borde jag kanske skriva nå't om nästa års Marathon du Médoc. Jag sprang ifjol och det arrangemanget är verkligen urhäftigt... :-)
/Fredrik

Anonym sa...

Ganska lång pepparsmak också förresten!
/Fredrik