onsdag, april 30, 2008

1999 Domaine de Courcel Pommard Grand Clos des Épenots


Vi lagar ankbröst på valborgsmäss. Chansen finns just nu att bekanta sig med flera årgångar från Domaine de Courcel, vars viner vi aldrig smakat tidigare. Vi hoppas på att få lite mognad i nittionian.

1999 Pommard Grand Clos des Épenots har rätt gott om vinröd färg, fortfarande med några blå toner i sällskap med andra varmare nyanser. Det doftar grand vin konstaterar S redan i första sniffen. Här finns en fin början till mognadskomplexitet där vi hittar vitpeppar, tomatpuré, sous-bois och ett raffinerat spektrum från fatlagringen av stall, läder, lakrits, tjära och sandelträ. Frukten ger först mogna körsbär, med en diskret likörton, och senare mer av mustiga hallon. En aning alkoholångor inledningsvis har vädrats ut senare på kvällen. Sista skvätten i glaset doftar riktigt god barolo.

Smaken är rätt stor med seriös, relativt tuff, lite uttorkande tanninstruktur och ett litet alkoholstick i avslutningen som ger rejäl längd (bara lite vass och aningen eldig). Senare på kvällen märks tanninerna mer än den lilla eldigheten (vinet håller 13,5% enligt etiketten).

Detta är en rätt stabil powerbourgogne som borde tilltala även den som gillar côte-rôtie och châteauneuf. Barolo ligger också förvånansvärt nära till hands, både i doft och smak. Kanske mer av kraft och djup än av absolut charm. S tycker att det är ett fantastiskt gott vin, om än inte det allra mest typiska för Pommard. T tycker att doften är riktigt läcker, men att smaken inte kommit ikapp än. Den som köpt vinet gör klokt i att spara några år.

1999 Pommard Grand Clos des Épenots Premier Cru (Domaine de Courcel, Pommard, Bourgogne)

1 kommentar:

Magnus sa...

Tack för lagringsrådet. Vi köpte visserligen bara en flaska, men den får ligga ett tag till (om vi nu kan hålla tassarna borta, det är ju inte så att det kryllar med mogen bourgogne i källaren).