torsdag, april 03, 2008

2006 Saint-Cosme Côtes-du-Rhône


Till en tät boeuf bourgignon dricker vi en särdeles tufft strukturerad standard-côtes-du-rhône - som ovanligt nog är framställd av 100% syrah. Druvmaterialet är enligt Parkers information en blandning av deklasserade druvor från Louis Barrouls egendom i Gigondas, utdrygat med inköpta druvor från Rasteau och Vinsobres. Importören Domaine menar istället att druvorna kommer från Gard (vänstra rhônestranden). Vad ska man tro? Varifrån de än har sitt ursprung så avstjälkades i alla fall druvorna, jäste och macerade sedan i 15 dagar med daglig remontage och pigeage. Lagringen skedde på stora fat, och vinet buteljerades utan filtrering eller klarning. WS delade ut hela 90p, Parker 87p och ett välvilligt omdöme...

2006 Saint-Cosme Côtes-du-Rhône har en mörkt blåröd färg. Doften bjuder på rått kött, rostbiff och ännu mera rått kött. Mörka körsbär, örter, svartpeppar och vanilj kommer till på toppen. Smaken är kraftfull och ungdomligt kärv med minst sagt gott om uppstramande garvsyror. Vinet är inget för prinsessan på ärten, men visar sig däremot vara som klippt och skuret till köttgryta. Serverad åt det svala hållet smakar den unga syrahfrukten som allra bäst.

2006 Saint-Cosme Côtes-du-Rhône (Louis Barroul, Château du Saint-Cosme, Gigondas. Rhône)

1 kommentar:

Håkan sa...

Saint-Cosme Côtes-du-Rhône är mitt husvin sedan flera år tillbaka, oerhört jämn kvalitet och mycket vin för pengarna. Har dock inte provat 06an än men det dröjer nog inte länge. Hade som mål att ligga på vinerna ett år innan de skulle drickas, inte f-n gick det.