onsdag, april 09, 2008

Barbaresco 2004: Prunotto vs. Ceretto Asij


Vi provar två unga företrädare för den förmodat excellenta årgången 2004 i piemonte. Det står med en gång klart att det här blir något av en "teknisk" provning lite för att få syn på potentialen inför framtiden. Vinerna är förstås inte drickfärdiga och vi påminns om att en stor, strukturerad årgång som den här inte släpper till sina behag bara sådär...

2004 Prunotto Barbaresco har en ung, mörkröd färg. Dag 1 möts vi av en "stängt"-skylt med stora, tydliga bokstäver: en knuten doft med en skugga bittermandel. Renfruktig, stram, inte direkt tillgänglig smak med unga, tuffa garvsyror. Dag 2 har doften öppnat upp med lite julfikon, moreller, mandelmassa, örter, kryddiga fattoner och en nyans oxidation. Senare på kvällen tillkommer järn, läder och kött. Den mörka kvalitetsfrukten är ren, tät, intensiv, påtagligt torr, fortfarande rätt kärv, väl strukturerad och finklädd i sin stramaste ekfrack.

2004 Ceretto Barbaresco Asij har en ljusare rubinröd till tegelröd färg. Jämfört med föregående får vi en mer tillgänglig doft av slånbär, blommor, kryddor, balsamvinäger, bittermandel och lakrits. God, intensiv smak med torkad frukt. Hög, ung syra. Dag 2 startar doften med ett tydligt acetonstick och fortsätter med mer av torkad frukt, nötter och balsamtoner. Tanninerna är lena men också en aning uttorkande, när vi jämför med föregående. Vinet har en ljusare, lite vinägersyrlig, genomluftad karaktär med vissa utvecklade drag - trots ungdomen.

Båda vinerna är absolut matkrävande idag. Till och med i patenterat sällskap av köttfärssås är motståndet kanske i största laget för de flesta - utom för extremt hårdhudade nebbiolofascister. Försöket med lång luftning gav tyvärr också olika inslag av oxidation. 2004 Barbaresco Asij verkar vara förhållandevis snabbmognande och kan nog nöja sig med ett par års väntetid. Det tuffaste vinet bedömer vi vara det bästa valet för framtiden - 2004 Prunotto Barbaresco. Om fyra-fem år kan det vara dags att dricka den mognande versionen...

ps. Hur gick det till slut? Fick vi någon behållning eller bara teorier? Inte oväntat är det manchego och grännaknäcke som mjukar upp vinerna tillräckligt för att erbjuda viss utdelning och drickbarhet redan ikväll.

pps. Amerikanernas poäng: 1: WS91, WA91 2: WS90, WA88

2004 Barbaresco (Alfredo Prunotto, Alba, Piemonte)

2004 Barbaresco Asij (Ceretto, Monsordo, Bernardina di Alba, Piemonte)

4 kommentarer:

Swedish sa...

Hej,

Prunottos Babrbaresco "Bric Turot" 1999 drack för några veckor sedan, väldigt bra men fortfarande mycket ung! En rejäl tanninvägg. Dag 2 var vinet mer öppet med fina nyanser. Gissningsvis hade det mått bättre av 3-5 år till på nacken.

finare & vinare sa...

Bric Turot är ett fantastiskt gott vin! Det du skriver säger väl precis vad som behövs om tidsperspektivet för de här vinerna. Inget för folk med otålig läggning - den som vill göra en show-off för polarna med en ung flaska lär åka på pumpen ordentligt ;-)

Henrik sa...

Tack för infon, swedish.
Har en ynka flaska Bric Turot 99 som jag fått i present och jag har sneglat allt oftare på den på sistone, men den blir alltså liggande ett tag till.
F&V, att döma av posten känns det som att ni tycker att vinerna är aningen svårbedömda ändå?
Jag har lite grann sparat mig ett tag för att få utrymme för lite 04:or i plånbok och garderob, men inget av de här vinerna känns som ett givet val utifrån er post - eller?

finare & vinare sa...

2004 Prunotto ligger rätt bra till i pris och kommer troligen utvecklas riktigt fint. Frukten är bra, syrorna, tanninstrukturen, balansen - det har vad som krävs.
Mycket möjligt att man skattar sig lycklig 2014 att man köpte några flaskor. Men det är mest en intellektuell slutsats, det är inte lustcentrum som har ordet här...