tisdag, april 08, 2008

2004 Leon Barral Faugères Valinière


Efter gårdagens utropstecken från Leon Barral är vi nyfikna på att jämföra med prestigecuvéen Valinière. Druvblandningen i detta vin är 80% mourvèdre och 20% syrah.

2004 Leon Barral Faugères Valinière har en mörk, klar, djupröd färg. Den stora doften är påtagligt viltköttig med inälvstoner. Frukten är djup och skogsbärig i en syrahlik stil. Här kommer pustar av unket blomvatten, gott om saltlakrits, salvia, grönmynta och järntonade mineraler.

Vi smakar och får en friskt syrlig, syrahlik smak med köttiga skogsbärsaromer och en både salt och järntonad, fylligt rund munkänsla. Smaken bärs framförallt av syrorna till en bra intensitet och längd, där också det järnmättade blomvattnet gör sig påmint. Inte en skymt av vare sig eldighet eller övermognad. Helhetsintrycket är friskt och läskande med fin drickbarhet. Man börjar faktiskt associera till både côte-rôtie och mörkfruktig bourgogne. Ändå inte riktigt samma klockrena träff som gårdagens vin - här behövs sannolikt mer tid att gjuta ihop vinet till en fullödig helhet. Vi satsar stålarna på 2004 Faugères Jadis istället.

2004 Faugères Valinière (Didier Barral, Domaine Leon Barral, Lentheric, Cabrerolles, Languedoc)

Inga kommentarer: