lördag, april 12, 2008

2006 Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken


Kall inkokt lax är somrigt och får oss att tänka på våra farmödrar. Melanders står för laxen och den bekväma tillagningen med vitvinsvinäger, lagerblad och kryddpeppar tar fram det bästa hos fisken. Högklassig silvaner på bocksbeutel är traditionellt tyskt matvin när det är som bäst. Ikväll får vi milda, smeksamma smaker både i glaset och på tallriken.

2006 Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken överraskade stort i Munskänkarnas marsprovning. Vinet är ljust guldgult i glaset. Den goda doften bjuder på honung, mineraler, mandelblom, milt aromatisk karaktär av bordsdruva och en finstämd kryddighet som möter upp fint till fisklagens kryddpeppar.

Vi smakar, och vinet levererar enligt förväntningarna. Den eleganta smaken passar verkligt bra till maten. Vi får en relativt mild syra och en smakrik, sötfruktig, mogen frukt med lite kryddig karaktär av bordsdruva. Eftersmaken är påtagligt lång med en känsla av bikarbonat som fräser kvar på tungan. Det här är riktigt fin franken-silvaner - en av de bästa vi smakat...

2006 Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken (Juliusspital, Würzburg, Franken)

Inga kommentarer: