tisdag, april 29, 2008

Alsace Riesling Grand Cru: 2002 Brand vs. 2004 Moenchberg


2002 Cave de Turckheim Riesling Grand Cru Brand är ljust guldgult i glaset. Här bjuds en rik doft av kalkrika mineraler, petroleum och melontonad, mogen frukt. Torr, rejäl, stram smak med citrus, mineraler, en gnutta fetma och en påtagligt grapebitter, limetonad eftersmak. Tuffa, goda slutsyror. Mycket bra vin med begynnande mognad!

2004 Jean Wach Riesling Grand Cru Moenchberg har en färg mellan ljusgult och silvervitt. Doften domineras av mineraler, flintrök, tång och en aning petroleum. Doften fortsätter rent med en aning vaniljtonad blommighet där vi också finner återhållsam citrus och melon. Knastertorr, lätt och ren smak med hög, stålig syra och lime. Munkänslan är lite lite tunn och vattnig i mitten, men följs av en rätt lång och strukturerad eftersmak. Kompromisslöst, traditionellt, fortfarande ungt. Mer fokus på syra och mineraler än på frukt.

Inget smicker, noll restsötma. Båda är traditionellt utgjorda matviner med bra klass. 2004 Moenchberg blir en elegant snustorr apéritif och ett funktionellt matsällskap. 2002 Brand vinner på sin bättre fruktintensitet och sin relativa mognadsrondör. Ännu ett exempel på hur utmärkt årgången 2002 är när det gäller alsaceriesling. Vinet går fint att ta till sig och njuta av även efter maten (ikväll stekt spätta med grön sparris och andra tillbehör).

2002 Riesling Grand Cru Brand (Cave de Turckheim)

2004 Riesling Grand Cru Moenchberg (Jean Wach, Andlau)

ps. Påminnelse: 2004 Léon Barral Cuvée Jadis ska ha en plats säkrad bland årets bästa viner. Alltid lika spännande att dofta på, alltid lika tillfredställande att dricka. Rock'n'roll i en flaska.

4 kommentarer:

Henrik sa...

Det gläder mig att ni gillade Brand. Knäckte en flaska häromdan på två och den gjorde ett lysande jobb som aperitif, den gick utmärkt till ugnsstekt lax med sockerärtssås och sista glaset efter maten var ren njutning.
Just den där grapebittra avslutningen är verkligen läcker.
Note to self - reagera på tipset om Barral nån gång.

finare & vinare sa...

Tack för tipset, Henrik! Riktigt mycket alsace för pengarna. Precis som du säger står den upp innan, under och efter måltiden. Ett vin i vår smak...

Precis, hur mycket ska vi behöva hissa Jadis egentligen ;-) Trots att vi nu har sex flaskor kvar känner vi ett pockande behov av fler. Salmiaktonerna är rena knallpulvret i munnen...

Tavastgatan sa...

Ja, visst är Leon Barral Jadis 2004 underbar – lika kryddig doft som den finaste bourgognen och utan den sydfranska alkoholen. Faktum är att Gary Veynerchuk rankade instegsvinet 2004 som bättre än den dyrare Jadis. Bas-cuvéen finns nu på beställning lådvis i 2005 års årgång. Köpläge!

finare & vinare sa...

Tack för tipset! Jo vi såg också Garys show. Känns ändå lite fel att köpa en låda vin utan att ha smakat en enda droppe. Man får styra upp en kollektiv chansning i så fall...