onsdag, april 23, 2008

2005 Font de Michelle Châteauneuf-du-Pape


När det gäller 2005 och Châteauneuf-du-Pape tycks det vara omöjligt att ta miste. Det ena goda vinet avlöser det andra i en lyckosamt växande kedja. Bröderna Gonnet är både grannar och kusiner med Bruniers på Vieux Télégraphe. Kvällens Cuvée Traditionnelle innehåller 70% grenache from 50-åriga stockar och 10% vardera av syrah, cinsault och mourvèdre. Vinet spenderade högst nio månader i stora foudres.

2005 Domaine Font de Michelle Cuvée Traditionelle har en riktigt vacker, mycket mineralisk doft som först ger en del rått kött och aning grillat. Doften bjuder vidare på noter av fina orientaliska kryddor, lite lädertoner och landar slutligen i en vackert burgundisk, ljust körsbärstonad rödfrukt med finstämd parfym och krämig vanilj. Smaken är superlen och smeker gommen medhårs på ett vällustigt sätt. Det är krämigt mjuk, ljust körsbärig smak som vi kommer att minnas som riktigt elegant. Man kan, om man är lagd åt det hållet, associera till en ljus merlotkänsla. Den läckra, utvecklade doften och munkänslans softade finess gör att vi gärna dricker det här vinet ungt, även om gården utlovar mognad vid fem-sex års ålder. Ett härligt vin de terroir.

ps. Inget Parkervin (87p). Wine Spectators James Molesworth fattar galoppen och ger 92. PrimeWine importerar.

2005 Domaine Font de Michelle Cuvée Traditionelle Châteauneuf-du-Pape (Jean et Michelle Gonnet, Bedarrides, Rhône)

2 kommentarer:

Henrik sa...

Det här låter som ett skott i mitt kryss - här och nu.
Ändå, mognad vid fem sex års ålder, vad bedömer ni har hänt då? Det låter inte som några tanniner som behöver mildras och integreras, tror ni mera på att basen blir stabilare och smaken får en chans att flyta ut.
Oavsett vilket, jag ilar till SB.
Gaah, CH9 2005 ger mig nästan samma - i och för sig positiva - ångest som Barolo och Barbaresco årgång 2004.
När det regnar goda årgångar från himlarna har den fattige inte plats i garderoberna.

finare & vinare sa...

Vi tror att doften kommer att bli mer komplex och smaken djupare (inga vilda gissningar;-) men varför vänta när det smakar så gott nu... och förresten Holger, detta borde passa dig. Inget sprit, stök och bråk här inte!

Det börjar bli dags att fundera på vad man vill ha mer av efter den senaste tidens testade nollfemmor.. ett par av var och en man gillat är väl en bra strategi... ger omväxling även i framtiden...