onsdag, mars 26, 2008

2005 Domaine du Vieux Lazaret


Efter söndagens flaska 2003 Domaine du Vieux Lazaret, och Henriks kommentar, måste vi förstås smaka den nya årgången omgående. Vi gissar att ost är rätt sällskap.

Direkt ur karaffen bjuder 2005 Domaine du Vieux Lazaret på söta hallon, mogna jordgubbar, jordighet och animaliska toner med en gnutta stall och läder. Tre-fyra timmar senare häller vi upp - färgen är klar och ljust rubinröd med blåa toner. I glaset får vi en stor doft av hallonsås, creme de cassis, inlagda persikor, aprikoser och vanilj. En härligt insmickrande peach melba dukas upp framför oss!

Trots märkbar alkohol finner vi inget vasst eller spretigt i den jordgubbssaftigt rödfruktiga smaken. Tanninerna är fina och avrundade utan kärvhet. Vinet är redan mjukt, tillgängligt och relativt elegant. Det lovar riktigt gott för framtida lagring, eftersom frukten är ljuv och balansen utmärkt. Inte minst den rent och fint genomförda alkoholen garanterar hållbarheten för detta vin. Läckra mognadstoner kommer säkerligen att lockas fram med tiden, men redan nu är det här ett vin för hedonistisk och okomplicerad njutning. Omöjligt att inte gilla detta vin. Ingen tvekan om saken - vi köper, lagrar och dricker framöver...

ps. Druvmixen är grenache noir 70%, syrah 15% , resten mourvèdre, cinsault och counoise. 14,5% alkohol (gissningsvis är det lite till). Priset måste betraktas som fyndmässigt. Ensamhushållet kan satsa på snabbmognande halvflaskor.

2005 Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape (Jérome Quiot, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

11 kommentarer:

Frankofilen sa...

Spännande att höra att era åsikter om både nolltrean och nollfemman.Det här måste såklart provas på sikt, även om domänen legat lite på kalla listan för mig efter en rätt medelmåttig nollfyra i min smak.

finare & vinare sa...

Ja, vad ska vi säga! Som du vet provade vi exempelvis 2004 Bosquet de Papes utan att alls falla i farstun. 2003 La Nerthe lämnade oss också kallsinniga. Men årgång 2005 verkar vara utrustad med en helt unik turbo i själva frukten. Vi har beställt fler spännande smakprov - och vi är båda rörande överens om att 2005 Vieux Lazaret är mer eller mindre omöjlig att inte tycka om ;-) Det krävs bara 178 kr och 4 timmars väntan för att njuta fullt ut...

Frankofilen sa...

Ni är verkligen inne i ett stim just nu, om jag trycker upp t-shirtsen med "Rieslingskalle" kan väl ni ordna "Rhônefåne"-kollektionen? Sätt upp mig för två tröjor direkt ;-)

Nu blir man ju nyfiken på vad ni beställt för godsaker? Eller maila om ni hellre vill...

finare & vinare sa...

"Dö Rån Reindeers" - kan det vara nåt att stoltsera på Grönan med? Nollfemmorna från rhône har ju börjat sippra in i BS...

Henrik sa...

Pust! Gläder mig att den föll i er goda jord. Känns ändå som att er flaska var något före min i utvecklingen. Kul att den finns i ordinarie så att jag kan korka upp en till och kolla läget igen.
Vad tog ni för ost förresten - manchego?

finare & vinare sa...

Manchego hade varit förstahandsvalet om vi hade haft den hemma.. men den senaste biten var så hejdlöst eftertraktad av alla familjemedlemmar att att den trots sin väl tilltagna storlek försvann nästan kusligt fort... med sin relativt unga, milda och ändå skönt bonniga smak ett perfekt sällskap till grenache... så, hmm, det fick bli lite mogen brie istället, men det skämde inte vinet på något sätt..

Anonym sa...

Är det ingen annan som hittar salmiak i doft och smak, eller rättare sakt toner av lakrisal som är en lakritstablett?
Tycker mig alltid hitta det i detta vin. Hur som helst så är det mycket gott.

finare & vinare sa...

Det kan vi skriva under på, någonstans mittemellan stall och läder...

Vincent sa...

Drack vinet i kväll och jag älskar att dricka vinet direkt upphällt från butelj för att följa det under flera timmar och sen efterföljande dag. Nu blev första intrycket otroligt mycket lakrisal och örter a lá Underberg. Vinet har på en timme mjuknat upp och fram träder mer en blandning av skogsbär, smågoodis och lite vädrat stall och jag tycker om den lite farinsötaktiga smaken som man kan finna i en del spanska bättre viner. Spännande att se vad som händer efter ett dygn. Hur sparar ni er halva flaska som blir över? Häller ni över i annan mindre flaska eller korkar ni helpavan och in i kylen?

finare & vinare sa...

Bra beskrivning, VIncent! Vieux-Lazaret har inte hört till våra favoriter tidigare. Men efter den snabbt mognande nolltrean och den mycket lovande nollfemman är det intressant. Nollsexan kommer nog snart och ska provas...

Halvdruckna flaskor får stå svalt och mörkt med korken på om vi vill att de ska få mycket luft. Annars häller vi över dem på en 37cl eller 25cl flaska och korkar igen. Vacuvin och liknande har vi sedan länge slutat med. Kylskåp eller garderob kan också kvitta. Vore kul att ha en tub argongas att spruta i, som vissa vinbarer använder...

Anonym sa...

Testade 2002 nu precis, inte kul. Enbart alkohol och ek - inget annat kvar. Testade även 2005 för ett tag sedan, inte imponerad. Smakar mes alkohol. Hade detta vin kommit från ngn annan plats än ChdP så hade vinet sågats totalt....