söndag, mars 30, 2008

2006 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Spätlese #12


Hur kan man bättre fira solens och vårens ankomst än med ett glas mosel? Vi har dragit ut på firandet under flera dagar eftersom detta vin gör sig bäst i form av en alldeles liten skvätt i taget. Men det är först idag som vinet och vädret är helt i synk. Det finns nog en del moselproducenter som skulle vara stolta om deras auslese var i paritet med denna täta, rena spätlese...

2006 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Spätlese #12 har en ljust gröngul metallglans i glaset. Doften är ljuvt ungdomlig av söt vindruvsaft, honung och olika fruktnoter som lime, lemon zest, persika och päron. Skimrande övertoner av vita blommor (jasmin) och en precis märkbar anstrykning av botrytis gör att vi uppfattar vinet som både fräscht och djupt förföriskt. Smaken är ren, intensivt sötfruktig och bjuder på en bikarbonatliknande sprits på tungspetsen. Vi har verkligen försökt - och det känns lika trist som att relatera dyra supertoscanare till cocacola - men det går inte att komma runt liknelsen: detta är faktiskt själva definitionen av flytande piggelin. En väldigt god piggelin, dock! Det finns dessutom en välgörande liten bitterhet i den långa, nästan kaxiga avslutningen. Alkoholen är på vanligt moselvis liten (8,5%) - men smaken är desto större. Vinet vinner märkbart på några dagar i öppen flaska. Göm, glöm och möt en fullfjädrad skönhet om 10, 20 eller rentav 30 år...

ps. Du har förhoppningsvis redan läst vad Frankofilen tyckte.

2006 Graacher Domprobst Riesling Spätlese #12 (Willi Schaefer, Mosel)

10 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hehe, visst är det ruggigt mycket smält piggelin, det går ju inte att komma runt när man väl tänkt tanken och gjort associationen. Nästan mera efterätt i sig själv än apéritif i min smak.
Vinet är väl som gjort för vårdagar som idag. Tänk att ha en tidsmaskin och direkt få smaka vinet med sisådär femton år på nacken.

Finare Vinare sa...

Nej precis, absolut inte apéritif... en stilla stund framåt tiosnåret en vemodigt vacker sommarkväll är nog det optimala... eller kanske klockan tre på eftermiddagen en vårdag... eller en solig förmiddag i Mosel... eller...

Hoppas SB släpper ut någon vital gamling innan sommaren! Vi planerar själva att falla tillbaka på förra årets 1996 Graacher H Auslese från JJ Prüm. I samma viktklass som Schaefers spätlese ;-)

Frankofilen sa...

Jag förväntar mig och mer eller mindre kräver ett hyfsat parti petroleumdoftande tysk Riesling från nittiotalet för en spottstyver senast i junisläppet ;-)

Det börjar kännas som en lika etablerad tradition som rosévinssläppet... kom igen monopolet!

Finare Vinare sa...

Ja just det, vi har en knippa kvar av förra årets 1994 Pauly-Bergweiler/C.H. Berres Erdener Herrenberg! I minnet doftar den lite väl mycket av grönsåpa och barrskog...

Vad sägs om dessa i BS, någon som smakat?
Vi är nyfikna!

1997 Reinhold Haart Riesling Halbtrocken 99 kr.
1997 Markus Molitor Zeltinger Himmelreich 123 kr
1997 Haart Piesporter Goldtröpfchen Spätlese 199 kr

MMM sa...

Jag beställde de två Haartvinerna - men fick beskedet efter två veckor att vinerna var slut. Fast jag litar inte ett spår på det systembolaget, de brukar göra allt för att slippa undan beställningssortimentet... Konstigt iofs att Kronstam och co inte provade någon av Haarts tre viner.

Finare Vinare sa...

Tack för den infon. Dåligt av importörer och SB att inte hålla efter sortimentslistan, men så har det ju alltid varit med BS. Ring importören och fråga så vet du...

LasCases sa...

Hej! Ursäkta en nykomling, som tränger sig på. Jag har sedan någon månad läst vinbloggar från Dig och några av Dina ”kollegor” – f.a. ”frankofilen” och från ”mmm-vin”, som dessutom är den som lett mig in på spåret. Jag lyfter på min imaginära hatt för kvaliteten på bloggarna och gör dessutom en djup bugning, för tonen och positivismen i era kommentarer till varandras inlägg.

Ni har alla nyligen provat ung tysk riesling av mycket hög kvalitet, och till sist kan jag inte avhålla mig från en personlig kommentar.

I min värld skall Tysk (lieblich-)Riesling antingen drickas mycket ung, när vinet är pärlande charmigt, blommigt och då päronsoda(piggelin)-tonen från jäsningen fortfarande finns kvar. Vinet går sedan in i en ganska tråkig fas, när den öronryckande syran får allt för stort spelrum, för att efter 10 år eller mer kläckas ur sin puppa som ett rikt och komplext vin med sin mogna skiffer(petroleum)-ton. Som ett ungt bersåvin håller jag mig till Kabinett eller Spätlese, medan det väl närmast får betraktas som skadegörelse, att då göra slut på en Auslese. Betänk vinbondens arbetsinsats, hans ekonomiska risktagande och de små kvantiteterna.

I fulländat skick är ju en Auslese f.a. ett meditationsvin, men prova det gärna någon gång till mörkt vilt – t.ex en renfilé. Vinets kombination av sötma-syra gör att det då utöver sin egen roll också fyller den roll som t.ex svartvinbärsgelén annars gör. Det kräver dock ett vin av mycket hög kvalitet för att fungera.

MMM sa...

LasCases> Visst är det på gränsen till kapitalförstöring att dricka en 2006 Auslese nu - men om man köper flera flaskor tycker jag inte att det är fel att knäcka en. Det ger nog mer i slutändan att ha "invärdena" (så att säga)!

Finare Vinare> Jag var på Hansakompaniet idag och diskuterade vinerna från Haart. Det visar sej att det enda vinet som är slut är Kabinetten - de andra två finns! Jag beställde alla tre på det "hemska" bolaget - och då valde de antagligen att annullera hela ordern när ett vin var slut. Skall bli spännande att testa - Haarts Spätlese 2006 säljs just nu för ett klart högre pris än 97:an. Tänk om vi har hittat en liten guldklimp i BS?

Finare Vinare sa...

Instämmer om "invärdena" - men det visste ni nog redan. Toppen Mmm, envishet lönar sig! (visst är personalen bra på Hansa, och visst är det roligt att handla där, eftersom vinerna står kvar lite längre) .... Vi ser fram emot din provning... vi har både goda och prisvärda minnen av Haart...

Anonym sa...

Har precis kommit hem från Mosel med 2007:or från Willi.
Det blev 2 lådor spätlese Dombprost
2 lådor kabinett himmelreich
3 lådor trocken.
Auslesen kändes så ung och knuten att det känns som att jag kommer att dö innan det är lönt att öppna den. Även spätlesen var rejält ung och knuten i doften, men med sånt tryck i smak och syra att den rev hål på tungan.