lördag, mars 08, 2008

2005 Paitin Barbera d'Alba Campolive


Lördagskvällens mat är otvivelaktigt italiensk i smakerna. Kalventrecôterna panerades i mjöl, stektes i olivolja och bräserade därefter i noilly prat, vitvinsvinäger, hackad vitlök och bladpersilja. Därtill en klassisk risotto, som fått rikligt tillskott av parmesan, och haricots verts. Rena, härliga smaker, riktigt god mat. Vi möter upp med nya årgången av Paitins Barbera.

2005 Barbera d'Alba Campolive är mörk och tät i färgen. Här finns en tydligt träig karaktär av ny ekplanka och extraherad körsbärsfrukt (med hjälp av moderna rotofermenters). Marsipan, kola och Old Holborn piptobak.

Smaken är stram, god, intensiv, ganska fyllig och fortfarande knuten. Bra, höga syror, sura körsbär och en väl tydlig smak och strävhet av ekträ. Jämfört med Elio Altares dolcetto har vinet en tätare, fylligare och längre smak som fortfarande är i yngsta laget. Tydliga ambitioner finns, men de infrias inte än. Vinet smakar bra till mat - men utlöser inga riktiga ovationer av lycka. Det bör lagras ett år eller två, inte minst på på grund av träsmaken - men vi köper ingen biljett till det tåget.

2005 Campolive Barbera d'Alba Superiore (Pasquero-Elia, Azienda Agricola Paitin, Bricco di Neive, Piemonte)

Inga kommentarer: