torsdag, mars 20, 2008

2005 Avalon Napa Valley Cabernet Sauvignon


Till middag satsar vi på en variant av shabu-shabu - japansk köttfondue. Tunna skivor av oxfile, champinjoner och primörer av vårlök träs upp på spett och får sjuda till en mild och ljuvlig smak. Kul och avslappnad mat för alla i familjen. Den knivigt umamikryddiga såsen på rostade, mortlade sesamfrön får helt enkelt utgå och ersättas av en vinvänlig sauce béarnaise.

2005 Avalon Cabernet Sauvignon doftar också dragon, och lagerblad. Det är en riktigt trevlig, utpräglad och fokuserad cabernet-doft med svartvinbärssaft och lite unken tomatpuré. Ceder och en gnutta rök kompletterar den fint fruktiga nosen. Mycket snygg att sniffa på! I munnen är vinet lagom mjukt och fruktigt, med bara ett uns sötma, utan påtaglig alkohol. God, innehållsrik och givande mittsmak. Först i den kryddiga eftersmaken märker man att alkoholen ger lite extra skjuts. Balans och drickvänlighet! 2005 bjöd på en rekordlång växtsäsong i Napa Valley - februari till slutet av oktober! 86% cabernet sauvignon, 7% syrah, 6% merlot, 1% petite sirah, 13,9% alkohol.

ps. Vinet passar maten och såsen som hand i handske. Tack till Divine som importerade och Håkan som såg till att vi provade!

2005 Avalon Napa Valley Cabernet Sauvignon (Avalon Winery, Graton, California)

Inga kommentarer: