fredag, mars 07, 2008

2005 Georg Breuer Riesling Terra Montosa


Efter en tuff arbetsvecka är det dags att tjuvstarta vårkänslorna med en av våra absoluta rieslingfavoriter i ny årgång. Terra Montosa är Georg Breuers mix av unga vinrankor och less than perfect-lägen i alla firmans bergsvingårdar ovanför Rüdesheim och Rauenthal. Förmodligen är vinet ändå den perfekta inträdesbiljetten till en parkettplats på Cirkus Breuer. Man hamnar liksom mitt i smeten, har bra överblick över summan av toppvinernas stil och får dessutom ett schysst pris på köpet. Att Terra Montosa brukar vara fruktigare och mognar snabbare skadar inte heller. Därmed inte sagt att man inte får sitt av mineraler och dessutom rätt oblyga löften om petroleum...

2005 Riesling Terra Montosa är påtagligt gult i färgen för en ung tysk riesling, med ett både silvrigt och simmigt utseende. Doften ger generöst, med en gång: härligt rik, mogen frukt med toner av persika, citronskal, inslag av tropisk frukt, mandelblommighet, en liten aning av fetma och oljiga toner komna ur rieslingdruvan och rheingaus sydsluttningar.

Smaken är intensiv, med persika, citrusfrukt, citronvand och citronskal. Syrorna är ju strålande - balansen mot sötfrukten perfekt! Eftersmaken lämnar en frisk, mineralisk känsla som varar länge. Helheten är absolut dregelframkallande och samtidigt extremt läskande. S, som är teamets strängaste syrataliban, efterlyser ännu mer knastertorr stil och tycker att det blir bara en aning för mycket av fruktcocktail. Föreslår till och med ett möte med gåslever! T har inga invändningar alls, vare sig mot vinet eller mot gåslever (om uppfödaren varit snäll mot gässen).

Vi beslutar istället att låta vinet möta en ljus kötträtt: enkelpanerade tunna skivor av fint kalvkött bräserade i kalvfond, citron, en gnutta balsamico och olivolja. Därtill gnocchi med ugnsbakade cocktailtomater, smörstekt salvia, frisk ruccola och grovriven parmesan. Riesling och allsköns schnitzelvarianter brukar ju funka bra - så även denna. Vi köper vinet, gärna i ordentligt tilltagen pluralis. Ett telefonsamtal - och dagen efter är det bara att hämta. Helt underbart!

ps. Släpptes i BS 1/3 efter nästan ett år i RS. Konstigt.

2005 Riesling Terra Montosa (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Trevligt att höra men WTF, mitt bolag har inte hört av sig ännu trots att jag beställde före er. De brukar i och för sig inte vara Stockholms snabbaste... Jag ger mig tusan på att jag får nollsexorna ;-)

finare & vinare sa...

Fleminggatan, eller hur? Långholmsgatan är toppen när det gäller beställning (det gör det ofta;-). Vi får lovebomba lite extra på Gunnar med ett förflutet på Söderhallarnas vinbutik (på den tiden butiken var fri att forma sitt eget sortiment - det kändes som att gå till en bättre skivaffär: "det här ska ni testa"). Han tog i alla fall telefonsamtalet och dagen efter var flaskorna på plats - tillsammans med tre vilsekomna 2005 Il Sasso som han helt enkelt ställde dit på vår hylla eftersom han visste att vi gillar dem! Heder åt Gunnar.

Anonym sa...

HUR fort gick det, sade ni? Jag väntar fortfarande, och det går väl an, men som sagt, det var ju inte nollsexorna man ville åt... Här får man för att ha slöat med en privatimport.

Men visst är balansen helt utomjordiskt bra...